18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

EBA kurs başvuruları sona erdi

Milli Eğitim Bakanlığı EBA (Eğitim Bilişim Ağı) kurs hizmetlerine başvurular sona erdi. EBA kursu ilk dersine 2 Ekim'de başlayacak.

23 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
EBA kurs başvuruları sona erdi

EBA kurs başvuru süreci sona erdi. Öğrenimlerine destek sağlamak için bakanlığın görevlendirdiği kurs öğretmenlerinden ders alacak olan öğrenciler, 24 Eylül tarihinde sona erdi. EBA kurs başvurusu yapan öğrenciler, 2 Ekim tarihi itibariyle kurslara katılım hakkı elde edecek. Eğitim Bilişim Ağı adı altında hizmet veren EBA kurs sistemi uzun yıllardır çalışmalarını sürdürmektedir.

Ülkemizde teknolojik gelişmelerin yaşandığı çeşitli ortamlar vardır. Bu ortamların her biri çeşitli alanlara ayrılır. Eğitim, sosyal, hukuk gibi alanlarda gerçekleştirilen çok çeşitli işlemler vardır. Çeşitli alanlarda yapılan yenilikler sonucunda eğitim alanında da teknolojinin etkilerini görmemiz mümkündür. Teknolojik açıdan yapılan bu ilerlemelerini her biri eğitimde de çeşitli katkılar yapmıştır. Sağlanan bu katkı eğitim alanında oldukça büyüktür.

MEB GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN...


EBA KURS BAŞVURU TARİHLERİ

EBA kurs başvuruları, 1. dönem için 18-24 Eylül 2017 tarihlerinde, 2. dönem için 7-18 Şubat 2018 tarihlerinde, Yaz dönemi için 18-24 Haziran 2018 tarihlerinde alınacak.
1. Dönem Kursları 2 Ekim 2017 tarihinde,
2. Dönem Kursları 3 Mart 2018 tarihinde,
Yaz Dönemi Kursları 2 Temmuz 2018 tarihinde başlayacak.
1. Dönem Kursları 14 Ocak 2018 tarihinde,
2. Dönem Kursları 3 Haziran 2018 tarihinde,
Yaz Dönemi Kursları 19 Ağustos 2017 tarihinde sona erecek.
 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından alınan başvurular Eğitim Bilişim Ağı (EBA) E-kurs sistemi üzerinden yapılabiliyor. EBA kurs hizmetinden yararlanmak isteyen öğrenciler öncelikle sisteme giriş şifresine sahip olmalıdır. MEB'de teknolojinin gelişim sağladığı bu dönemler de çok çeşitli başarılara imza atmıştır. Üç yıl öncesinde gerçekleştirilen Fatih Projesi eğitimde yapılan en büyük gelişmelerden sadece biridir. Ancak şuanda günümüzde aynı zamanda devam eden bir başka hizmet ise EBA kurs hizmetidir. EBA kurs hizmeti de uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren bir sistemdir. Öğrencilerin okullarda gördükleri dersleri tekrar etmeleri, anlamadıkları bölümleri yeniden dinleyip anlayabilmeleri için hazırlanan bu sistem her öğrenci tarafından kullanılmaktadır. İster özel okullarda, ister devlet okullarında okuyan öğrenciler olsun her biri bu sistemden hizmet alabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl düzenlenen EBA kurs hizmetine giriş yapabilmek için öğrencilerin kullanıcı adlarını ve şifrelerini öğrenmeleri gerekir. Okul müdürlerinin bilgilerine dönem başladığında EBA kurs şifre ve kullanıcı adları verilir. Öğrenciler de bu sistem üzerinden yapılan çalışmalara katılım sağlamak için okul idarecilerinden gerekli bilgileri almaları gerekir. Sonrasında da öğrenciler eğitim sistemine giriş yaparak çeşitli bilgileri tekrar yapabilirler.

 Eğitim alanında yapılan bu büyük gelişme sonucunda öğrenciler büyük bir kolaylığa sahip olur. Okuldan geldiklerinde o gün içerisinde işlenen konuları tekrar etmek için öğrenciler EBA’yı kullanabilir. Ders konu olarak ayrılan bölümlerden işledikleri kısımları kolayca sistemden bularak tekrar dinleyebilirler. Okullarda düzenlenen tek düze konu anlatımlarının yanı sıra bu sistem sayesinde öğrenciler görsel olarak da konuyu farklı şekillerde ele alabilirler. Ele alınan konuyu farklı boyutlarda inceleyerek konuların daha iyi şekillerde zihinlerine oturtulmasını sağlamış olurlar. Öğrencilerin sık sık giriş yapmış oldukları bu sistem oldukça hızlı bir şekilde kullanılmaya devam edilmektedir. Günümüzde pek çok öğrenci artık bu sistemi hızlı bir şekilde kullanmaya başlamıştır. Öğrenciler kullanıcı adları ve de şifreleri ile berber bu sisteme kolay bir şekilde giriş yapabilirler. Kısa sürede gerçekleşen bu işlem kolaylığı sayesinde bizler pratik bir şekilde verilen hizmetlerden yararlanabiliriz. İnternet ile olan erişimi ne zaman sağlarsak bu sistemden o zaman yardım alabiliriz. İnternet sisteminin kullanımının artmasından sonra artık her ailenin evinde internet bağlantısını sağlayan cihazlar ve de çeşitli gereçler vardır. Bu nedenle öğrencilere öğretmenler EBA kurstan da ödev vermeye başlamıştır. Öğrenciler de artık bu sisteme ister istemez daha sık şekillerde giriş yapmaya başlamıştır.

EBA KURSLARI YILDA 3 KEZ YAPILIYOR

EBA Destekleme ve Yetiştirme Kursları; 1. dönem, 2. dönem ve yaz dönemi kursları olmak üzere üç dönemde açılıyor.  1.dönem, 2. dönem ve yaz dönemi kurslarının başlangıç ve bitiş tarihleri Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirlediği tarihe göre gerçekleşecek.

Yaz dönemi kursları, belirtilen tarih aralığına bağlı kalmak şartıyla kurs merkezleri tarafından bir başlangıç ve bir bitiş tarihi belirlenerek açılıyor.

EBA Kurs farklı farklı alanlarda herkese göre yarışmalar barındırıyor. Yarışmalara katılmak ve bilgi almak için EBA resmi internet sayfasına giriş yapınız. İnternet sayfasında bulunan menü de YARIŞMALAR butonunu göreceksiniz. Yarışma butonuna tıkladıktan sonra yarışma sayfasını görüntüleyeceksiniz. Sayfanın hemen sağ tarafında menü bulunuyor. Burada vitrin, başvuru, EBA belgesel, EBA çizgi, EBA deney, EBA film, EBA film bulunuyor. Bu başlıkların hepsi birer yarışma başlığıdır. İlgilendiğiniz başlığa giriş yapıp yarışmasıyla ilgili bilgi alabilirsiniz. Burada yarışma tarihleri, yarışma katılım koşulları bilgilerine erişebilirsiniz.

EBA Dosya

EBA Dosya öğretmen ve öğrencilerin ulaşabildiği fotoğraf, video ve istediği tüm dokümanları internet üzerinde yedekleyebildiği bulut depolama alanıdır. Kullanıcılar EBA Dosya sistemine hem mobil hem de internet sayfası üzerinden ulaşabilir. Uygulama internet üzerinde bulunan depolama biriminiz olarak düşünebilirsiniz. Ayrıca bu sistem üzerinde öğrenci ve öğretmenler birbirleriyle dosya paylaşabilir. Giriş için EBA Dosya giriş yapmak için EBA internet sayfasına giriş yapınız. Giriş için farklı iki yöntem bulunuyor. MEBBİS şifresi ile bir de EBA kullanıcı adı ve şifresi ile giriş. Herhangi biriyle giriş yapmak sizin elinizde. Dilediğinizi kendiniz seçebilirsiniz.




Nasıl Dosya Yüklenir?

EBA Dosya giriş yaptığınızda ekranda EBA Dosya sistemi menüsünü göreceksiniz. Hemen sol kısımda bulunan dosya yükle bağlantısına tıklayınız. Gözat seçeneği ile devam edip EBA Dosyaya yükleyeceğiniz dosyayı seçiniz. Ardından Yükle butonuna tıklayınız. Seçtiğiniz dosya EBA Dosya sistemine eklenmiştir. Artık istediğiniz yerden o dosyaya erişebilirsiniz. Cep telefonu ve tabletlerden de erişim sağlamanız mümkündür. EBA Kurs sistemi içerisinde paylaşım grubu bulunmaktadır. Paylaşım gruplarına bir kereye mahsus T.C. kimlik numarası ile giriş yapabilirsiniz. Paylaşım gruplarında dilediğiniz kişiler ile ortak dosya paylaşım alanı oluşturabilirsiniz.

Faaliyetler kapsamında kurslara katılan öğretmenler, EBA Kurs üzerinden branşına ait e-İçeriklere ulaşabilir. EBA Ders Öğrenim Yönetim sistemini kullanabilecek. Etkileşimli sınıf ile ders yapabilecek. Kazanıma bağlı öğrenme oluşturabilecek. 5E modeli öğrenebilecek.

KURSLARA KİMLER BAŞVURABİLECEK?

Kurslara, 24 Eylül tarihine kadar Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî/özel, ortaokullar, imam hatip ortaokulları, resmî/özel ortaöğretim kurumları ve açık öğretim kurumlarına devam eden istekli öğrenciler ile mezun durumdaki kursiyerler başvurabilir.

Resmî örgün eğitim kurumlarına devam eden öğrenciler, açık öğretim okullarına devam eden öğrenciler ile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler kayıtlı oldukları okulun bulunduğu ilçe sınırı içindeki kurs merkezlerinden birine e-kurs modülünden başvuru yapabilir. Yaz dönemi kurslarında öğrenciler okullarının bulunduğu il/ilçe sınırları dışında kursa katılabilir.

Resmî örgün eğitim kurumlarına devam eden öğrenciler ile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler EBA üzerinden “E-Okul Bilgileri İle Giriş Bölümü”nden kurs başvurusu yapar.

Açık öğretim okullarına devam eden öğrenciler, kurs başvurusu için halk eğitimi merkezi müdürlüklerinden e-kurs şifrelerini alır. Bu şifre ile e-kurs modülüne giriş yapıp DYK komisyonlarınca belirlenen okulları tercih ederek kurs başvurusunda bulunur.

Kursiyerler, halk eğitim merkezi müdürlüklerine diploma veya mezuniyet belgesi ile müracaat ederek, alacakları e-kurs şifresi ile e-kurs modülü üzerinden başvuru yapar.

Öğrenci/kursiyerler kurs merkezince belirlenen derslerden ve kurs talebinde bulunan öğretmenler arasından tercihte bulunarak başvuru yapar.

Resmî örgün eğitim kurumlarına devam eden öğrenciler ile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler, ÖDSGM tarafından yayımlanacak olan elektronik deneme sınavlarına katılabilirler. Açık öğretim okullarına devam etmekte olan öğrenciler ile kursiyerler ise e-kurs kullanım şifresi ile kurs başvurusu yapabilir ve ÖDSGM tarafından yayımlanacak olan elektronik deneme sınavlarına katılabilirler.

BİR SINIFTA MAKSİMUM 25 ÖĞRENCİ OLACAK

Bir sınıfa devam edecek öğrenci/kursiyer sayısının 10’dan az; 20'den fazla olmaması esastır. Öğrenci/kursiyer sayısının 20’ den fazla olması durumunda ikinci sınıf oluşturulur. Ancak, tek sınıflı kurs programlarında sınıf kapasitesi dikkate alınarak öğrenci/kursiyer sayısı 25’e kadar çıkarılabilir.

Aynı yerleşim biriminde birden fazla kurs merkezinin bulunmaması, öğrencilerin taşınma imkânının olmaması gibi sebeplerle sınıf mevcudunun 10’a ulaşamaması durumunda, il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayı ile beş öğrenciden az olmamak kaydıyla sınıf oluşturulabilir.

KURSLAR 02 EKİM TARİHİNDE BAŞLAYACAK

Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından öğrenciler, 2017-2018 kurs dönemine 02 Ekim tarihinde başlayacak. 14 Ocak'ta bitecek bu eğitimleri tamamlandıktan sonra ikinci dönem  Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına katılmak isteyen öğrenciler ise 07-18 Şubat tarihlerinde başvuru yapabilecek.
İkinci dönem kursları, 03 Mart 2018 tarihinde başlayacak.