24 Nisan 2024 Çarþamba / 16 Sevval 1445

KPSS ÖABT sýnavý ne zaman yapýlacak?

2018 ÖABT KPSS sýnav tarihi ne zaman? Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi ÖSYM tarafýndan yapýlacak olan ÖABT, Alan Bilgisi, GK, GY ve Eðitim Bilimleri sýnavý nedir?

21 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
KPSS ÖABT sýnavý ne zaman yapýlacak?

Ülkemizde bilindiði üzere Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi ÖSYM tarafýndan lisans mezunu adaylara her sene Kamu Personeli Seçme Sýnavý KPSS düzenlenmektedir. Tabi bu KPSS A grubu ve B grubu olarak ayrýlmakta buna göre yapýlma yýllarýnda da farklýlýk oluþmaktadýr.

Öðretmen adaylarý atanabilmek için 2013 yýlýndan itibaren Kamu Personeli Seçme Sýnavý (KPSS) dýþýnda aralarýnda Türkçe ve sýnýf öðretmenlikleri branþlarýnýn da yer aldýðý  Öðretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) adýný taþýyan bir baþka sýnava daha girmek zorundalar. Bu branþ sayýsý 16 iken Milli Eðitim Bakanlýðý (MEB) 2016 ÖABT'ne yeni sýnav yapýlacak branþ olarak okul öncesi öðretmenliðini de ekledi.    

Öðretmen olarak atanmak istiyorsanýz önce KPSS'ye girmeniz gerek. Bu sýnavda 60 soruluk Genel Yetenek ile yine 60 soruluk Genel Kültür testlerini yanýtlayacaksýnýz. Bu iki test öðretmen olmak isteyen tüm adaylarýn girmek zorunda olduðu testler. Ardýndan da 80 soruluk Eðitim Bilimleri testine gireceksiniz.

Ýþte ÖABT ile ilgili merak ettiðiniz sorularýn yanýtlarý:

TÜM ADAYLAR ÖABT'YE GÝRMEK ZORUNDA MI?


17 ayrý branþtan birine atanacaksanýz Öðretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) adýný taþýyan bu sýnava girmek zorundasýnýz.

SINAV SONUÇLARI NE KADAR SÜRE ÝÇÝN GEÇERLÝ?

Bu sýnavlarýn sonuçlarý bir yýl geçerli.

ÖОRENCÝYKEN GÝREBÝLÝR MÝYÝM?

Milli Eðitim Bakanlýðý (MEB) öðrenciyken girilen bu sýnavlarýn sonuçlarýný kabul etmiyor. Bu yüzden sýnavlara girmek için mezun olmanýz gerekiyor.

ÖОRETMENLÝK ATAMA PUANLARI NEDÝR?

Öðretmenlerin bu sýnavlar sonucunda atanabilmeleri için girdikleri sýnavlara göre iki tane puaný oluþuyor. Bunlar P10 ve P121 puanlarý.

P121 PUANI NEDÝR?

17 branþtaki öðretmenlik için hesaplanan puan türünü ifade ediyor. Bu puan genel yetenek, genel kültür, eðitim bilimleri ile ÖABT testleri sonucunda oluþuyor. 17 branþtan birinde öðretmenlik yapmak isteyen adaylar 3 oturumda yapýlan bu sýnavlara girmek zorunda.

P10 PUANI NE DEMEK?

17 branþ dýþýndaki alanlarda atama baþvurularý için kullanýlan puan türünü ifade ediyor. Bu puan türünün oluþmasý için adaylarýn Genel Kültür ve Genel Yetenek ile Eðitim Bilimleri testlerine girmeleri gerekiyor.

ÝPTAL SORUDAN PUAN YOK

9 Aralýk 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe giren 6774 sayýsý yasadaki deðiþiklikler ÖABT için de geçerli. Buna göre ÖSYM'nin düzenlediði sýnavlarda sorular iptal edilirse bunlar deðerlendirme dýþý býrakýlacak, geçerli sorularýn puan deðerinin yeniden saptanmasý suretiyle puanlama yapýlacak. Eski sistemde iptal edilen soru olduðunda bunlarý adaylarýn tümü doðru yapmýþ kabul ediliyordu.

ÖABT HANGÝ BRANÞžLARDA YAPILIYOR?

1-  Türkçe Öðretmenliði

2-  Ýlköðretim Matematik Öðretmenliði

3-  Fen Bilimleri Öðretmenliði

4-  Fen ve Teknoloji Öðretmenliði

5-  Sosyal Bilgiler Öðretmenliði

6-  Türk Dili ve Edebiyatý

7-  Tarih

8-  Coðrafya

9-  Matematik (Lise)

10- Fizik

11- Kimya

12- Biyoloji

13- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

14- Yabancý Dil (Almanca ve Ýngilizce)

15- Rehber Öðretmen

16- Sýnýf Öðretmenliði

17- Okul Öncesi Öðretmenliði

TESTLERÝN AОIRLIОI NEDÝR?

ÖABT öðretmen olmak isteyenler için hesaplanan KPSS121 puanýnýn oluþmasýnda 0.50 oranýnda etkili. Eðitim Bilimleri Testi'nin aðýrlýðý 0.20, Genel Yetenek Testi ile Genel Kültür Testi'nin aðýrlýklarý ise 0.15 tir. Ancak 17 branþ dýþýnda müzik, beden eðitim öðretmenlikleri gibi atamalarda kullanýlacak olan KPSS10 puanýnýn hesaplanmasýnda Eðitim Bilimleri Testi'nin aðýrlýðý 0.40, Genel Yetenek Testi'nin aðýrlýðý 0.30, Genel Kültür Testi'nin aðýrlýðý da 0.30 olacak.

KPSS LÝSANS NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

2018 KPSS Lisans (Genel Yetenek-Genel Kültür-Eðitim Bilimleri)

Sýnav tarihi: 22 TEMMUZ 2018

Sonuç açýklama tarihi: 31 AÐUSTOS 2018

ÖSYM'den yapýlan duyuruda, 2018-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür oturumu için adaylarýn saat 10.00’dan sonra, 2018-KPSS Lisans Eðitim Bilimleri oturumu için ise adaylarýn saat 14.30’dan sonra sýnav binalarýna alýnmayacaðý bildirildi.