25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

KYK yurt kayıtları nasıl yapılacak?

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğüne bağlı yurtlara kayda hak kazanmış öğrenciler, işlemlerini e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek.

22 Ağustos 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
KYK yurt kayıtları nasıl yapılacak?

KYK yurt başvuruları açıklandı. yurt kayıt işlemlerini artık e-Devlet Kapısı üzerinden verilmeye başlanan "Yurt Kayıt İşlemleri Hizmeti" ile elektronik ortamda gerçekleştirebilecek.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı ile ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan hazırlık ve birinci sınıf öğrencileri ile ara sınıf öğrencileri, yurt kayıtlarını e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek. Yurt kayıt işlemleri hizmeti ile öncelikle yurda asil olarak kayıt hakkı kazanmış öğrenciler yararlanabilecek. Bu kayıtların tamamlanması ve yurtlarda açık kontenjan bulunması durumunda yedek durumdaki öğrenciler kalan kontenjanlar için yurt kaydını yine e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecek.

İlk etapta 166 bin civarında öğrencinin hizmetten yararlanması ve üniversitelerin açılış tarihlerine kadar ilk yerleştirmelerin tamamlanması bekleniyor. İlk yerleştirmelerin ardından boş kontenjan yerleştirmeleri, özel yetenek sınavı sonuçlarına göre ek yerleştirme gibi ihtiyaçlara uygun olarak yıl sonuna kadar yeni hizmetin tekrarlı olarak kullanılması da planlanıyor.

Ayrıca, yurtların kayıt tarihleri farklılık gösterebileceğinden Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki duyurular bölümünün öğrenciler tarafından takip edilmesi isteniyor.

YURT KAYITLARI SADECE E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

YURTKUR'a bağlı yurtlara yerleşmeye hak kazanan öğrenciler, kayıtlarını evlerinden e-kayıt sistemiyle yapacak.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu e-kayıt sistemi, bu dönem tüm yurtlarda uygulanıyor. Bu kapsamda, Eylül 2017 tarihinden itibaren Eylül’e kadar YURTKUR’a bağlı yurtlara yerleşmeye hak kazanan öğrenciler "www.turkiye.gov.tr" internet sitesi üzerinden kayıtlarını yapabilecek. Bu uygulamanın amacı yurtlara kayıt yaptırmak için bulunduğu ilden kazandığı yurda gitmek zorunda kalan öğrencilerimizi ekonomik olarak rahatlatmak ve onlara zaman tasarrufu sağlamaktır.

Uygulama, 2017-2018 dönemi için YURTKUR’a asil ve yedek listeden yerleşmeye hak kazanan öğrencileri kapsayacak.

E-devlet üzerinden kayıt yapabilmek için öğrencilerimizin e-devlet şifresi temin etmesi gerekmektedir.
 

KYK YURT BAŞVURU SONUÇLARI - TIKLA ÖĞREN


Yaşadığı şehirden farklı bir ili kazanan adaylar için en büyük sorunlardan biri olan barınma ihtiyacını karşılayacak olan KYK yurt başvurularıyla ilgili detaylı bilgiye "yurtkur.gsb.gov.tr" adresli web sitesinde bulunan başvuru kılavuzundan ulaşılabilecek.  Yurt başvuruları, "e-devlet"te yer alan öğrenim bilgilerine göre alınacağı için öğrencilerin "e-devlet"teki bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması önem taşıyor. Öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamaması için öncelikle "e-devlet"e girerek okul ve bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde hata olan öğrencilerin, üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmeleri gerekiyor. Bilgilerinde yanlışlık olmayan öğrenciler ise başvurularını doğrudan gerçekleştirebilecek. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yurt başvurusu yapan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacak. 

Başvurular "e-devlet" üzerinden alınacağı için, "e-devlet" şifresi olmayan öğrencilerin kimliğiyle birlikte PTT şubelerine giderek mutlaka "e-devlet" şifresi almaları veya diğer "e-devlet" giriş yöntemlerine sahip olmaları gerekiyor. Özel ve öncelikli durumu olduğunu beyan eden öğrencilerin, yurt barınma hakkı kazandıktan sonra ilgili belgeyi yurt müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. İlgili belgenin ibraz edilmemesi durumunda öğrencinin yurt hakkı geçersiz sayılacak. 




2017-2018 öğretim yılında ÖSYM ile ilk defa herhangi bir yükseköğretim programına kayıt yaptıran hazırlık ve 1. sınıf öğrencileri, 30 Haziran 2017 tarihinden önce herhangi bir yükseköğretim kurumunda eğitimine devam eden ön lisans/lisans ara sınıf öğrencileri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde eğitim görmekte olan öğrenciler yurt başvurularını 14-20 Ağustos tarihleri arasında yapabilecek.

KYK, başvuru süresince 7/24 öğrencilerin hizmetinde olacak. Başvuru sırasında yaşanabilecek soru ve sorunlara, haftanın yedi günü 24 saat KYK’nın Kurumsal İletişim Merkezi 444 1961 ya da resmi Twitter destek hesabı KYK_DESTEK üzerinden anında çözüm üretilecek.

Yurt başvuruları e- devlet üzerinden alınacak

Başvurular e-devlet üzerinden alınacağı için e-devlet şifresi olmayan öğrencilerin kimliği ile birlikte PTT şubelerine giderek mutlaka e-devlet şifresi almaları veya diğer e-devlet giriş yöntemlerinden birine (internet bankacılığı, e-imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı) sahip olmaları gerekiyor.

Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin beyanlarının doğruluğu, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından 11 farklı kamu kurum ve kuruluşlar nezdinde araştırılacak. Başvuru sonuçları http://yurtkur.gsb.gov.tr/ kurumsal internet adresinden duyurulacak.

Başvuru sırasında özel ve öncelikli durumu olduğunu beyan eden öğrencilerin, yurt barınma hakkı kazandıktan sonra ilgili belgeyi yurt müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. İlgili belgenin ibraz edilmemesi durumunda öğrencinin yurt hakkı geçersiz sayılacak.

Öğrenim bilgileri mutlaka e-devlet üzerinden kontrol edilmeli

Yurt başvuruları e-devlet’te yer alan öğrenim bilgilerine göre alınacağı için öğrencilerin e-devlet’teki bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması önem taşıyor. Öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamaması için öncelikle e-devlet’e girerek okul/bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde hata olan öğrencilerin üniversitenin öğrenci işleriyle görüşmeleri gerekiyor. Bilgilerinde hata olmayan öğrenciler ise başvurularını doğrudan gerçekleştirebilecek. Hatalı ya da eksik öğrenim bilgisiyle yurt başvurusu yapan öğrencilerin başvuruları geçersiz sayılacak.

Ara sınıf öğrencileri de yurt başvurusu yapabiliyor

KYK bünyesindeki yurtlarda kalmak için ön lisans ve lisans ara sınıf öğrencileri ile yurt içi, yurt dışı değişim programı öğrencileri (ERASMUS, FARABİ) de başvurabilecek. 30 Haziran 2017 tarihinden önce herhangi bir yükseköğrenim programına kayıt yaptıran öğrenciler de (ön lisans, lisans) ara sınıf olarak 14-20 Ağustos tarihleri arasında yurt başvuru işlemlerini yapabilecek.

Başvurusu ileri bir tarihte alınacak olanlar

2017-2018 öğretim dönemi için 30 Haziran 2017 tarihinden sonra bir yükseköğrenim programına kayıt yaptıran/yaptıracak yatay/dikey geçiş öğrencileri, ek kontenjanla yerleşecek öğrenciler,  özel yetenek sınavı ile yerleşecek öğrenciler ile yüksek lisans ve doktora programlarına kayıtlı olan veya kayıt yaptıracak tüm öğrencilerin yurt başvuruları ileri bir tarihte başlayacak. Başvuruya ilişkin tüm bilgilere http://yurtkur.gsb.gov.tr/ adresinden ulaşılabilecek.

KARMA DÖNEM BİTTİ 

Özel yurtlarda karma dönem bitti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), karma özel yurtlara kız ya da erkek olarak tek türde faaliyet gösterebileceklerini açıklamıştı. Bakanlığın düzenleme için özel yurtlara verdiği süre 4 Ağustos’ta doldu. Artık bir özel yurt sadece kız ya da erkek öğrencilere hizmet verebilecek. Aladağ’da yaşanan yurt yangını faciasından sonra yeni kararlar alınmış ve aralıkta yapılan yasal düzenlemelerle özel öğrenci yurtlarına ruhsat verme yetkisi belediyelerden alınarak MEB’e devredilmişti. ‘Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği’ ise 6 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. MEB, 81 il valiliğine gönderdiği ‘Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Uygulamalarına İlişkin Açıklama’ başlıklı yazıyla özel yurtlarda karma yurtların kız ya da erkek olarak tek türde faaliyet gösterebileceklerini hatırlatmıştı.



KYK’DAN 7/24 HİZMET ATILIMI

Kredi ve Yurtlar Kurumu, yurtlara ilişkin öğrencileri bilgilendirmek ve başvuru sırasında karşılaşılabilecek sorunlara daha hızlı çözüm üretebilmek amacıyla KYK KİM’i (Kurumsal İletişim Merkezi) yeniden yapılandırdı.

KYK Kurumsal İletişim Merkezi, 444 1961 numaralı telefon hattı ve Twitter KYK_DESTEK hesabı üzerinden artık 7/24 öğrencilerin hizmetinde.

KYK KİM, artık çok daha yakın

Bugüne kadar haftanın 7 günü mesai saatleri içiresinde hizmet veren KYK Kurumsal İletişim Merkezi, artık yıl boyu 7/24 öğrencilere kulak verecek.
 
Personel sayısı ve hizmet kalitesi artırılan 444 1961’i arayan öğrenci ve veliler, hatta beklemeden daha hızlı ve daha kaliteli hizmet alabilecek.

Sosyal medyada da 7/24 hizmet

Twitter KYK_DESTEK hesabı öğrencilerin her türlü soru ve sorununa anında çözüm sunmak için artık 7/24 hizmet veriyor. KYK_DESTEK hesabı sayesinde öğrenciler, zaman ve mekân sınırlaması olmaksızın istedikleri an KYK’ya ulaşabilecek.

KYK ile ilgili tüm haber, duyuru ve etkinliklere Facebook GSBKYK, Instagram GSBKYK ve Youtube GSBKYK kanalından da ulaşmak mümkün.