18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Üniversite boş kontenjanlar taban puanlar 2017 LYS ek tercihler ne zaman başlıyor?

Üniversite taban puanlar boş kontenjanlar ve LYS ek yerleştirme ne zaman olacak sorularının cevabı merakla araştırılıyor. LYS ek tercih yerleştirme ile ilgili ÖSYM son dakika açıklamaları merakla bekleniyor. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın ardından gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavlarının sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar ÖSYM’nin resmi internet sitesi olan ais.osym.gov.tr’ye T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini girerek tercih yaptılar. LYS tercih sonuçları 8 Ağustos’ta açıklandı. Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite kayıtları ne zaman sorusu sorulmaya başlandı. Üniversite e kayıt tarihi 11 Ağustos ve 16 Ağustos olarak belirlendi. Kayıtların ardından üniversite taban puanlar boş kontenjanlar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’na bildirilecek. LYS ek tercih kılavuzu bunun ardından yayınlanacak. LYS ek tercihler ne zaman? Üniversite boş kontenjan taban tavan puanları 2017 yayınlanır yayınlanmaz haberimiz içerisinde sizlerle olacak.

14 Ağustos 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Üniversite boş kontenjanlar taban puanlar 2017 LYS ek tercihler ne zaman başlıyor?

Üniversite boş kontenjanlar taban puanları LYS ek tercihler ne zaman gibi bilgiler araştırılan konular arasında yer alıyor. LYS ek tercihler ile ilgili ÖSYM son dakika açıklaması heyecanla bekleniyor. 10-11 ve 17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen LYS oturumlarının ardından sonuçlar adayların erişimine bir süre sonra açıldı. Tercih sonuçları 8 Ağustos’ta duyuruldu. İstediği bölüme ve üniversiteye yerleşen adaylar üniversite kayıtlarını belirtilen tarihler aralığında yapacaklar. Üniversite e kayıt ne zaman? Online kayıtlar 11 Ağustos Cuma günü başlayıp, 16 Ağustos Çarşamba günü son bulacağı adaylara duyuruldu. LYS ek tercihler ne zaman? Kayıtların ardından üniversite taban puanlar boş kontenjanlar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’na bildirilecek.  İstediği üniversiteyi veya bölümü kazanamayan adaylar yeniden tercih yapacaklar. Öğrenciler yayınlanan ek tercih kılavuzuna uygun olarak yeniden üniversite tercihi yapacaklar. Üniversite boş kontenjan taban tavan puanları 2017 yayınlanır yayınlanmaz haberimiz içerisinde sizlerle olacak.

Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Kredi Yurtlar Kurumu resmi internet sitesi üzerinden devlet yurdu başvuruları ile ilgili bir açıklama yaptı ve başvuruların Ağustos ayı içerisinde erişime açılacağını duyurdu.

ÖSYM GİRİŞ

 

LYS TERCİH SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN

 

ÜNİVERSİTE BOŞ KONTENJANLARI 2017

Üniversite kayıtları tamamlandıktan sonra her üniversite mevcut boş kontenjanları ÖSYM’ye bildirecekler. Bunun ardından ek yerleştirme kılavuzu 2017 yılı için oluşturulacak. Ek yerleştirme kılavuzu, üniversite kayıtlarının tamamlanmasının ardından açıklanacak.

 

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİHLERİ NE ZAMAN?

ÖSYM 2016 yılında yaptığı duyuruda adayların üniversite ve bölüm tablolarından en fazla 24 tercih yapabileceklerini belirtiyor.  Bu duyuruyu da LYS tercih sonuçları açıklandıktan yaklaşık 15 gün sonra yapmış. 2016 ÖSYS ek yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgilere aşağıdaki görselden ulaşabilirsiniz.

2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre 2016-2017 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. Adaylar, 2016-ÖSYS Ek Yerleştirme tercihlerini, 26-30Ağustos 2016 tarihleri arasında İnternet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacaklardır. Ek yerleştirme ücreti, tercih süresi tamamlandıktan sonraki ilk resmi iş günü saat 23.59'a kadar yatırılabilecektir. Bu süre tamamlandıktan sonra ek yerleştirme ücreti yatırılamaz. Bankalardan ücret ödeme işlemleri, resmi iş günlerinde ve resmi iş saatlerinde yapılacaktır.

2016-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2016-ÖSYS’ye başvuru yapılmış olması zorunludur. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 24’ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabileceklerdir. 2016-ÖSYS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2016-ÖSYS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir. 2016-ÖSYS’de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilirler. Ek yerleştirme işlemleri, 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile Ek'te yer alan 2016-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzunda belirtilen esaslara göre yapılacaktır. Adaylara saygıyla duyurulur.

 

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPABİLECEK?

Merkezî Yerleştirmede bir örgün yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar ile kontenjan sınırlaması olan açık öğretim programlarına yerleştirilmiş olan adaylar, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim ön lisans programlarına Ek Yerleştirme için başvuru yapabilecekler.

Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre (sınavsız geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Yerleştirme işlemleri kapsamında ilk tercihini yapmayan adaylar ek yerleştirmelerde tercih verme hakkına sahiptir.

 

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİHİNİ KİMLER YAPAMAYACAK?

Sınavsız geçiş dâhil merkezî yerleştirmede açık öğretimin kontenjansız programları dışında bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puana sahip olan adaylar yerleştirilmemektedir. Aynı zamanda kesin kayıt sonunda da kontenjan açığı bulunan programlara ön kayıtla öğrenci alınmamaktadır.

 

LYS EK YERLEŞTİRME TERCİH ÜCRETİ NE KADAR?

Ek yerleştirme tercihleri 15,00 TL ücreti karşılığında yapılabilecektir.

 

KYK YURT BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Tercihh sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar kazandıkları üniversitenin bulunduğu ilde kalabilecekleri yurt arayışına giriyorlar. Kredi Yurtlar Kurumu resmi internet sitesi üzerinden konu ile ilgili bir açıklama yaptı ve başvuruların Ağustos ayı içerisinde erişime açılacağını duyurdu. Konu ile ilgili yapılan güncel açıklamaları haberimiz içerisinden takip edebilirsiniz. Başvurular, e-devlet’te yer alan öğrenim bilgilerine göre alınacağı için öğrencilerin e-devlet’teki bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması gerekiyor. Öğrencilerin başvuru sırasında herhangi bir sorun yaşamaması için öncelikle e-devlet’e girerek okul/bölüm bilgilerini kontrol etmeleri, bilgilerinde yanlışlık olan öğrencilerin üniversitenin Öğrenci İşleri Bürolarıyla görüşmeleri gerekiyor. Bilgilerinde hata olmayan öğrenciler ise başvurularını doğrudan gerçekleştirebilecek. Burs başvurularının ne zaman alınacağı ile ilgili yapılan güncel açıklamaları haberimiz üzerinden takip edebilirsiniz.

KYK BURS MİKTARI NE KADAR?

2017 Ocak itibari ile KYK Burs ve Kredileri, 25 TL bir artış ile 425 Türk Lirası olarak belirlendi. 2016'da KYK Burs ve Kredileri 70 TL kadar bir zam almıştı ve 400 TL'ye çıkmıştı. 2017'de ise KYK Burs ve Kredi tutarı 400 TL'den 425 TL'ye yükseldi. Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun burs ve kredilerinden Önlisans ve Lisans öğrenciler yararlanabiliyor. Yüksek Lisans için ise KYK kapsamında ayrı burs bulunuyor.

KYK BURSLARI NE ZAMAN ÖDENMEYE BAŞLANACAK?

İlk defa burs/kredi alacak olan öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılının ocak ayı itibariyle ödeme yapılmakta iken, 2016-2017 öğretim yılında kurumumuzdan ilk defa burs/ kredi alacak öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılı başı itibariyle (ekim) normal öğrenim süresince ödeme yapılacaktır. Kurumumuzdan burs/kredi alan öğrencilere, TC Kimlik Numaralarının son rakamına göre her ayın 6-10. günleri arasında ödeme yapılmaktadır.