23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

TYS başvurusu nasıl yapılır

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) 28 Temmuz'da düzenleyeceği Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) için başvurular yarın başlayacak.

17 Haziran 2018 Pazar 07:00 - Güncelleme:
TYS başvurusu nasıl yapılır

TYS BAŞVURUSU NE ZAMAN?

Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) 28 Temmuz'da düzenleyeceği Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) için başvurular yarın başlayacak.
YEE'den yapılan yazılı açıklamaya göre, sınav için başvurular 13 Temmuz'a kadar yapılabilecek.
Sınavda başarılı olan adaylara B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilecek. Söz konusu belgeye sahip olanlar, Türkiye'de herhangi bir kurumda eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor.
Ayrıca Türkçe rehberlik veya tercümanlık yapmak isteyen yabancılardan da Türkçe Yeterlik Belgesi isteniyor.
Bu yıl 3. kez düzenlenecek sınavla, Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amaçlanıyor.
Başvurular için "http://sinav.yee.org.tr" adresi kullanılabilecek.

TYS NEDİR?

Yunus Emre Enstitüsü, Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenenlerin dil yeterliliklerini ölçebilmek adına bir sınav geliştirmiştir. Bu sınava Türkçe Yeterlilik Sınavı yani bilinen adıyla TYS adı verilmiştir. Türkçe Yeterlilik Sınavı, okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin ölçülmüş olduğu bir muafiyet sınavıdır. Bu sınavı başarı ile veren adaylara Türkçe Yeterlilik Belgesi verilmektedir.

Ülkemiz son yıllarda yabancı öğrencilerin ilgi odağı haline gelmiştir. Söz konusu öğrencilerin üniversitelere kabul edilmesinin kolaylaştırılması ve Türkçe seviyelerinin doğru ölçütler baz alınarak değerlendirilmesi açısından Türkçe Yeterlilik Sınavı büyük önem taşımaktadır. Hedef ileride Türkçenin uluslararası geçerliliğe sahip standart sınavı olmasıdır.

TYS sınavı iki oturumda gerçekleşmektedir. 1. oturumda adayların okuma, yazma ve dinleme becerileri ölçülürken, 2. oturumda konuşma seviyeleri ölçülmektedir. Birinci oturum okuma 60, dinleme 45 ve yazma 60 olmak üzere toplam 165 dakikadan oluşmaktadır. İkinci oturumda ise bağımsız konuşma 5, karşılıklı konuşma 10 olmak üzere 15 dakikadan oluşur. İki oturumun yani sınavın toplam süresi ise 180 dakikadır.

Sınavda her bir beceri alanından en az % 50 (12,5 puan) oranında başarı sağlamak koşulu ile toplamda 55-70 arası puan alan adaylara B2, 71-88 arası puan alan adaylara C1, 89-100 arası puan alan adaylara ise C2 Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir.

Türkçe Yeterlilik Sınavı’na girerek alacağınız Türkçe Yeterlilik Belgesi ile ülkemizde yer alan üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında yer alan Türkçe hazırlık sınıflarından muaf olabilirsiniz.  Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere TYS bir muafiyet sınavıdır.