24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Ağbal: 1.300 liranın altında ücret alan çalışan bize başvursun

Bazı asgari ücretlilerin maaşının bin 300 liranın altına düştüğü yönündeki şikayetleri değerlendiren Bakan Ağbal çağrı yaptı: “Maaşı bin 300 liranın altına düşenler, yanlışlık yapılmamışzsa gelsin biz haklarını takip edelim.”

1 Aralık 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ağbal: 1.300 liranın altında ücret alan çalışan bize başvursun

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretli çalışanlara “Maaşınız 1.300 liranın altına düştüyse vergi dairelerine müracaat edin biz hakkınızı takip edelim” çağrısı yaptı. NTV’nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Ağbal, bazı asgari ücretlilerin, maaşlarının bin 300 liranın altına düştüğü yönündeki şikayetlerinin sorulması üzerine hükümet olarak asgari ücretin tüm yıl boyunca bin 300 liranın altına düşmemesi için gerekli tedbirleri aldıklarını hatırlattı. Ağbal, bunu asgari geçim indirimi müessesesi ile sağladıklarına işaret ederek “Dolayısıyla hiçbir şekilde çalışanlarımızın ücretlerinin ekim, kasım ve aralıkta bin 300 liranın altına düşmesi diye bir şey söz konusu değil” diye konuştu. Zaman zaman bazı asgari ücretlilerin, bordrosunu gösterdiğini ve maaşının bin 300 liranın altına düştüğünü söylediğini aktaran Ağbal, konunun farkında olduklarını ifade etti.

ÖZEL KESİNTİLER OLABİLİR

 Yaptıkları inceleme neticesinde, ücretteki bin 300 liranın altına düşüşün genelde kişinin kendi isteğiyle yaptırdığı özel sağlık sigortası veya bireysel emeklilikten kaynaklandığını gördüklerini anlatan Ağbal, şunları kaydetti: “Zaman zaman da acaba işverenler devletin getirdiği bu imkanı ücretliye yansıtmıyorlar mı? şeklinde bir tereddüt de oluşuyor. Çalışanlarımıza çağrıda bulunuyorum: Bir özel kesinti olmaksınız ellerine geçen ücret bin 300 liranın altındaysa, önce işverenlerine başvursunlar. Olabilir ki yanlışlık yapılmıştır. Yanlışlık yapılmamış da işveren kendisine bu imkanı sağlamamışsa, o zaman gelsinler vergi dairelerine müracaat etsinler biz haklarını takip edelim.Hiçbir şekilde ücretlerin bin 300 liranın altına düşmesi mümkün değil.”

Yapılandırmada tahsilat 7.5 milyar

Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemenin sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ağbal “25 Kasım itibarıyla başvurular tamamlandı. Hem başvuru sayısı hem de yeniden yapılandırılan tutar olarak gerçekten olağanüstü başvuru aldık. 77.6 milyar liraydı, bugün (dün) itibarıyla gelinen rakam 78.2 milyar liraya çıktı. Pazartesi tahsilat tutarı 4 milyar lira idi. Yeni gelen rakam 7.5 milyar lira” açıklaması yaptı.

ÖTV düzenlemesi olumlu karşılandı

Ağbal, otomobile getirilen ÖTV düzenlemesine değinirken de piyasalardan olumlu geri dönüş aldıklarını bildirdi. Ağbal, orta segmentte yapılan artışların son derece makul ve düşük tutulduğu, düşük fiyatlı araçlarda bir artışın meydana gelmemesinin olumlu karşılandığı, yüksek fiyat segmentlerinde yapılan artışların da vergi adaletini sağlayan bir düzenleme olduğu şeklinde değerlendirmeler aldıklarını kaydetti.