20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

''14 yıllık hayalim sonunda yoluna giriyor''

GE Sağlık, GAMA ve Türkerler, 2 yeni şehir hastanesini hayata geçirmek için finansman anlaşmasına imza attı. Törende konuşan Erdoğan “Şehir hastaneleri 14 yıllık hayalim. Hiç kolay bir süreç olmadı, inanmayanlar da oldu. Sonunda yoluna girdi” dedi.

21 Ekim 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
''14 yıllık hayalim  sonunda yoluna giriyor''

Türkiye’nin stratejik sağlık dönüşüm programı çerçevesinde, GE Sağlık, GAMA Holding AŞ ve Türkerler İnşaat AŞ dün Sağlık Bakanlığı’nın iki stratejik kamu-özel ortaklığı projesi olan İzmir ve Kocaeli Şehir Hastanesi’nin finansmanı için imza attı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen finansman imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan yaptığı konuşmada, kamu-özel sektör işbirliğiyle, devletin kaynak sınırlılığı sebebiyle uzun sürede yapacağı yatırımların kısa sürede gerçekleşmesine imkan sağlandığını söyledi.

İNANMAYANLAR OLDU

Kamu bankalarının son dönemde ‘nazlanan’lar olunca devreye girdiğini, böylece dünyanın bir numarası olacak İstanbul’daki 3. Havalimanı’nda ilk adımın atıldığını ifade eden Erdoğan, bunun piyasayı hareketlendirdiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Şehir hastaneleri benim 14 yıllık hayalim. Hiç de kolay bir süreç olmadı, inanmayanlar da oldu. Sonunda yoluna girdi. Şu anda Türkiye’nin farklı bölgelerinde 21 şehir hastanesi ihalesi yapıldı ya da sözleşmesi imzalandı. Bu projeler 9 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana ve 30 bin 601 yatak kapasitesine sahip 22 milyar 237 milyon lira yatırım bedeli olan hastanelerin inşasını içeriyor” dedi.

30 MİLYAR LİRA YATIRIM

İhale süreci devam eden 2, Yüksek Planlama Kurulu onayında olan 4, fizibilite çalışmaları süren 2 proje daha bulunduğunu anlatan Erdoğan “Böylece toplamda 41 bin yatağa, 30 milyar lira yatırım tutarına sahip 29 projeyi hayata geçirmiş olacağız” dedi. 2019 yılına kadar tüm şehir hastanelerini hizmete almak istediklerinin altını çizen Erdoğan “Biz öyle hastaneler inşa edelim ki, buralarda benim vatandaşım hastaneye girdiği zaman hastanenin içinde sedyelerin üzerinde dolaşmasın. Çocukluğumuzda hastanelere gittiğimiz zaman sedyeler üzerinde bir binadan başka binaya, bir yerde sabah doktor sizi muayene ediyor, oradan başka binaya gidiyordunuz... Bunları yaşadık” diye konuştu.

Erdoğan, şunları söyledi: “Türkiye sağlık alanında da 2023 hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlarla yürümeye devam etmektedir. Bütün bunları söylerken elbette ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyanın sorunlarını göz ardı ediyor değilim. Özellikle Batı’daki bazı kesimlerin anlamadıkları, anlamak istemedikleri husus şudur: Türkiye bu zorluklara rağmen, gündemindeki projeleri hayata geçirecek bir ülkedir. Dört bir yanımızda savaş da kriz de olsa biz yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz.”

1.1 MİLYAR DOLAR DIŞ KAYNAK

“Şehir hastaneleri, kendisine yapılan yatırımları ziyadesiyle hak eden bir projedir. Sağlık endüstrisinin ülkemizde gelişmesini temin edecektir. Böylece geleceğin en önemli sektörlerinden biri olan sağlık alanında Türkiye, bölgesinde ve dünyada söz sahibi ülke konumuna yükselecektir” diyen Erdoğan, İzmir ve Kocaeli şehir hastanelerinin toplam 1.4 milyar dolarlık yatırım tutarının 1.1 milyar dolarının dış kredi ile kalanının ise özkaynakla karşılandığını söyledi. Törende 1.1 milyar dolarlık dış finansmanın 637 milyon dolarlık anlaşmasının imzalarının atılmasına şahitlik edeceklerini belirten Erdoğan, projenin yüzde 5 ortağı olan General Electric yetkililerine de projeye dair verdikleri sözleri tuttuğu için teşekkür etti.

Şehir hastanelerinin toplamda 41 bin yatağa ulaşacak çok büyük bir proje olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise konuşmasında “Bu senenin sonuna kadar 2 bin 500 yatağı hizmete almış olacağız” dedi. GAMA Holding CEO’su Hakan Özman “İmzalanan anlaşma bizim Kocaeli ve İzmir Bayraklı projelerine uzun vadeli taahhüdümüzde önemli bir kilometre taşıdır” derken, Türkerler CEO’su Kazım Türker de “Konsorsiyum, 2023 hedefine destek kapsamında, Kocaeli ve İzmir projelerinde Sağlık Bakanlığı’na taahhüdünü yerine getirmek üzere yola çıkmıştır” dedi.

FAİZLE MUHABBETİM YOKTUR, DÜŞMANIM

Konuşmasında Türk ekonomisindeki gelişmelere de değinen bulunan Erdoğan, geçen yıl ve bu yılki büyüme ve istihdam oranlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunduktan sonra “Biliyorsunuz faizle muhabbetim yoktur. Faize düşmanım çünkü onu bir sömürü aracı olarak görüyorum. Göreve geldiğimizde faiz harcamalarının vergi gelirine oranı yüzde 85.7 seviyesinden yüzde 13’e düştü. Peki bu yeterli mi? Bu bile bize yeterli değil. Bunun daha da düşmesi lazım” dedi. Konuşmasında bankacılık sektörünün sağlıklı büyümeye devam ettiğini ve bankaların döviz açık pozisyon sorunu da olmadığını belirten Erdoğan “Türkiye çevresindeki tüm krizlere, çatışma ortamlarına rağmen, kendi yolunda güven ve istikrar ile yürümeyi sürdürüyor” dedi. Erdoğan, not indirimi konusunda ise “Yine söylüyorum, sipariş üzerine bu kuruluşları 7not vermeye kalkıyorlar. Kusur bakmasınlar bunların hiçbiri Türkiye için geçerli değil” diye konuştu.