25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

1.7 milyar dolarlık 22 ayrı anlaşma

Türkiye ve Kazakistan arasında 1.7 milyar doları bulan 18’î ticari 22 anlaşma imzalanacak. Bugün yapılacak zirve ile iki ülke arasındaki ticarette 10 milyar dolar hedefleniyor.

13 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
1.7 milyar dolarlık 22 ayrı anlaşma

Türkiye ile Kazakistan ticari ilişkilerde yeni bir sayfa açıyor. Bugün Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in katılacağı Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nde iki ülke arasında çeşitli işbirlikleri yapılacak. Zirvede;1.7 milyar dolar büyüklüğe sahip 18’i ticari olmak üzere 22 anlaşma imzalanacak. Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye-Kazakistan Yatırım Forumu kapsamında düzenlenen imza töreninde konuşan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye ve Kazakistan arasında 1,7 milyar dolarlık, 18’i ticari olmak üzere 22 anlaşmanın imzalanmasına hep birlikte tanıklık edeceğiz. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in ziyareti vesilesiyle anlaşmaların yeni projeler eklenip güncellenerek ve kapsadığı alanları daha da zenginleştirerek ilişkimizi bir sonraki aşamaya taşımak arzusundayız” dedi. 

İki ülke arasındaki ticaret hacmini birkaç yıl içinde 5 milyar dolara ve ardından da 10 milyar dolar seviyelerine çıkartmayı amaçladıklarını belirten Dönmez “Bu seviyelere en fazla 7-8 yıllık bir zaman zarfında ulaşmak için mevcut iş birliğimizi daha ileri safhalara taşımak mecburiyetindeyiz” dedi.

3.2 MİLYAR $ YATIRIM

Kazakistan’daki Türk yatırımlarının 3.2 milyar dolara ulaştığını aktaran Dönmez, Rusya ve Çin’den sonra Türkiye’nin Kazakistan’da en fazla yabancı hisseli şirkete sahip 3’üncü ülke konumunda olduğunu söyledi. Dönmez, Türk şirketlerinin ülkede pek çok alanda yatırımlarına devam ettiğini, ülkenin büyük hedeflere doğru hızla ilerlediğini vurguladı.     

YENİ PROJELER GELİYOR

DEİK Türkiye-Kazakistan İş Konseyi Başkanı Mert Sarı Türkiye Kazakistan Yatırım Forumu’nun, iki kardeş ülke arasındaki iş birliğini daha ileri seviyelere taşıyacağına inandığını söyledi. YDA Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan ise Kazakistan ile ilişkilerin her geçen yıl daha da ileri düzeye ulaştığını belirtti.  Arslan ülkede  5.5 milyar dolar olan 550 projenin açıklandığını söyledi.

22.8 MİLYAR DOLARLIK İŞ YAPTIK

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün, Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre, 2017 sonu itibarıyla Türk inşaat firmaları Kazakistan’da toplam değeri 22.8 milyar dolarlık 480’den fazla proje üstlendiklerini bildirerek, “Türk müteahhitlerin bugüne kadar yurt dışında hayata geçirdikleri projelerin hacmi açısından Kazakistan, yüzde 6,4’lük payla beşinci sırada yer alıyor” dedi. Türkiye sermayeli firmaların, yaklaşık 15 bin Kazak vatandaşa istihdam sağladığına işaret eden Yenigün, Kazakistan özel sermayesinin de yatırım faaliyetlerinde artış gözlendiğini  söyledi.