19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

24 Haziran’da Türkiye şahlanacak

İş dünyasının önde gelen temsilcileri seçim sonrası Türkiye’nin yükselişe geçeceği görüşünde birleşti.

12 Mayıs 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
24 Haziran’da Türkiye şahlanacak

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, imalat sanayisinde kapasite kullanım oranının yüzde 79.1 ile son yıllardaki en yüksek seviyede olduğunu belirterek, “Demek ki bizim 24 Haziran sonrası artacak iç ve dış talebi karşılayabilmek için hızla kapasite artırmamız, yatırım yapmamız gerek” dedi. Avdagiç, İTO’nun mayıs ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, gündemin ilk sırasında seçimlerin olduğunu ifade ederek, Türk milletinin, 16 Nisan 2017 referandumunda sandıkta ‘evet’ dediği sistemi, artık fiili olarak da görmek istediğini söyledi. Hem toplumsal ihtiyaç hem de ekonomik beklentiler açısından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tam anlamıyla devreye girmesinin önemli bir eşik olduğunu belirten Avdagiç, “Seçimlerin öne alınması, iş dünyasını  ziyadesiyle memnun etmiştir. Başkanlık ve milletvekili seçimlerinin 1.5 yıl önceden bitmesi, iş dünyası açısından belirsizliğin ortadan kalkması demektir” dedi.     

OPERASYONLARA CEVAP

Yakında yerli otomobil projesinin detaylarının açıklanacağını bildiren Avdagiç, şunları kaydetti: “Yerli tedarik sanayimiz zaten halihazırda bir otomobilin yüzde 80’ini tek başına üretebiliyor. Yakında tamamen kendi markamızla küresel pazarlarda yer alacağız.  Bunun gibi projeler, ekonomimizdeki tüm algı operasyonlarına en güzel cevaptır.”

Seçimleri sonrası Türkiye hızlı bir yükselişe geçecek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nden sonra Türkiye’nin hızlı bir şekilde çıkışa geçeceğini düşündüklerini söyledi. Türkiye’deki ekonomik gelişmelere ilişkin ise Kaan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Büyümenin 2018 yılı için yüzde 6 seviyelerinde olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü Türkiye yaklaşık yüzde 5’in üzerinde bir büyümeye artık oturmuş durumda. Onun üstünde sürprizler olmayacağını düşünüyoruz. Seçim sonrasında özellikle Türkiye’deki belirsizliklerin bitmesi neticesinde hızlı ve istikrarlı bir şekilde Türkiye’nin çıkışa geçeceğini düşünüyoruz.”

ENFLASYON İNMELİ

Kaan, yüksek kur riskinin sanayici ve yatırımcıyı çok büyük sıkıntıya soktuğunun altını çizerek, şunları kaydetti: “Özellikle bunun kontrol altına alınması için öncelikle enflasyonun kontrol altına alınması ile ilgili çabanın artırılması gerektiğini düşünüyorum. Döviz ne için artar? Tabii ki siyasi konjonktürün getirdiği şeylerin etkisi olabilir ama ana etkenin burada enflasyonun olduğunu ifade etmek istiyorum. Türkiye’nin özellikle üretimini artırması gerektiğini, enflasyonu aşağı çekerek ve kur riskini de yavaş yavaş aşağı indirmesi gerektiğini düşünüyorum. Biraz bu konuda farklı düşünüyorum.” 

DERSİAD da ‘devam’ dedi

Dünya Erdemli Sanayici ve İş Adamları Derneği (DERSİAD), sadece Türkiye değil dünya siyasetini de derinden etkileyecek 24 Haziran seçimleriyle ilgili kararını açıkladı. Seçimlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı can-ı gönülden destekleyeceklerini söyleyen DERSİAD Genel Başkanı Mustafa Çınar, “Tam bağımsız bir Türkiye’nin tesis edilmesi adına 16 yıllık istikrarı muhafaza edecek iktidarın devamına ihtiyacımız bulunmaktadır” dedi. Erken seçim ile halkın refahı ve özgürlüğü için önemli bir adım atılacağını söyleyen Çınar, “Öncelikle erken seçimin tüm mazlum milletlere umut olmasını temenni ediyoruz. Erken seçim ile tüm ihanet ve düşman cepheleri yıkılacak, daha fazla refah ve özgürlük dönemi başlayacak. Biz, DERSİAD olarak her zaman irademizi ortaya koyarak bu minvalde ‘Cumhur İttifakını’ ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı canı gönülden destekleyeceğimizi ilan ediyoruz” dedi. Son zamanlarda coğrafyamızdaki gelişmelerin, stratejik ortaklıkların farklı boyutlar kazanmasının yanında ekonomik baskıların bertaraf edilmesi, makroekonomik dengelerin değişmesi ile yatırımların hız kazanması adına, erken seçimin isabetli bir karar olduğunu belirten Çınar, Türk Milleti’nin her zaman doğrunun yanında olduğunu sözlerine ekledi.