25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

9 bin yolcu ve 10 uçakla test

29 Ekim’de kapılarını açacak İstanbul Yeni Havalimanı’nda hazırlıklar sürüyor. Yeni havalimanında resmi açılış öncesi öğrencilerden oluşan 9 bin sahte yolcu ve 10 uçakla 3 ayrı test yapılacak.

KAAN ZENGİNLİ13 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
9 bin yolcu ve 10 uçakla test

Dünya havacılığının kalbi olmaya hazırlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nda operasyona geçmek için sayılı günler kaldı. 29 Ekim 2018’de ilk seferlerin başlaması planlanan dev projede, resmi açılış öncesi 3 prova gerçekleşecek. 

ACİL DURUMLAR DAHİL  

24 eylül haftası başlayıp 11 ekime kadar sürecek olan senaryolarda, öğrencilerden oluşan 9 bin sahte yolcu ve 10 uçak kullanılacak. Sanki havalimanı aktif şekilde çalışıyormuş gibi, uçaklar piste inecek ve yolcular havalimanına girerek bavullarını alacak ve pasaport kontrollerinden geçecekler. 

İstanbul Yeni Havalimanı’nın taşınması süreci ve son gelişmeler hakkında bilgi veren İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü H. Kadri Samsunlu “Denemelerde, sözde yolcuların havalimanlarına girerek bagajlarını teslim etmesi ve biniş kartlarıyla uçağa yönlendirilmesi, seçilen koltuğun değişimi ve yeniden bilet basımı, transfer yolcuların yönlendirme tabelalarıyla yeni uçuş kapısını bulması, bagajların zamanında uçağa ve yolcuya teslim edilmesi ve daha pek çok senaryoyu kapsıyor. Denemeler esnasında havalimanının içerisinde bulunan sistemlerin arızalanması halinde uygulanacak olağanüstü durum planları da test ediliyor” diye konuştu.   

1. TEST (EYLÜL AYI SON HAFTASI) 

1000 sahte yolcu, 2 bin bagaj, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 800 personel, 2 adet gerçek uçak (THY), 50 Yer Hizmet Ekipmanı ile gerçekleştirilecek. 

2. TEST (EKİM AYI İLK HAFTASI)

3 bin sahte yolcu, 6 bin sahte bagaj, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 1000 personel, 3 adet gerçek uçak, 150 Yer Hizmet Ekipmanı ile planlanacak. 

3. TEST (EKİM AYI İKİNCİ HAFTASI) 

 5 bin sahte yolcu, 10 bin sahte bagaj, İGA, Operasyonel paydaşlar ve Kamu Kurumları’na ait yaklaşık 1000 personel, 5 adet gerçek uçak, 200 Yer Hizmet Ekipmanı ile planlanacak. 

OTOBÜSLERLE 128 BİN KİŞİ TAŞINACAK

Metronun havalimanına 2020 yılında gelmesini beklediklerini ve bağlantı yollarının inşası konusunda çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ifade eden Samsunlu, şunları söyledi: “Hasdal’dan olan D-20 bağlantısı veya üçüncü köprünün bağlantı yolları ve şu an inşaatı oldukça ilerlemiş olan Kuzey Marmara Otoyolu, buraya yolcularımızın ulaşımında ciddi bir hızlılık sağlayacaktır. Havalimanına şu an D-20’den giriş yok. Direkt D-20’den havalimanına giriş-çıkış altyapısı bitirilmiş olacak. Bu altyapı da neredeyse hazır. Biz sadece ulaşıma açmamış durumdayız. Toplu ulaşım açısından baktığımız zaman geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir ihale yaptı. Toplam 18 hattan buraya lüks otobüslerle yolcu taşınmasıyla ilgili bir süreç başlattı. Bu hatların kapasitesi günlük olarak 128 bin.”    

İsim için dünya çapında araştırma yapıyoruz 

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, İstanbul Yeni Havalimanı’nın adı ile ilgili tartışmalara ilişkin, “İsim konusu, yönetim kurulu üyelerimizin dünya genelinde yaptıkları araştırma çalışmaları ve ilgili mercilerle yapılacak değerlendirmeler sonucu alınacak kararla belirlenecek” dedi. Samsunlu, ORAT projesinde, Kopenhag ve Incheon Uluslararası Havalimanı’ndan Kasım 2016’dan bu yana danışmanlık alındığını belirterek, hepsi havalimanı, hava yolu ve handling gibi havacılık deneyimine sahip ORAT ekibinde 8 danışman, 60 kişilik ekip ve 100 operasyon personelinin görev yaptığını anlattı.