25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ahmet Antalyalı: En yüksek hibeyi TKDK veriyor

Toplam 42 şehre hibe hizmeti veren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkam Dr. Ahmet Antalyalı, Proje Danışmanları Derneğinin (PROJE DER) Uluslararası Tarımsal Eğitim Merkezi Müdürlüğünde düzenlediği IPARD II-3. Çağrı Öncesi Danışmanlık Sektör Çalıştayı açılış töreninde konuştu. Antalyalı, Türkiye'de en yüksek hibeyi TKDK'nın verdiğini ve bunu sürdüreceklerini dile getirdi.

19 Ekim 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Ahmet Antalyalı: En yüksek hibeyi TKDK veriyor

2016 yılının Mart ayında göreve geldiğini dile getiren Antalyalı, şöyle konuştu: "Bütün arkadaşlarım sahadaydı, defalarca yatırımcılarımızın ayağına gittik. Kaynaklarımızın yüzde 99,4'ünü kullandık elhamdülillah. Avrupa Birliği ülkemize daha fazla kaynak aktarma ihtiyacı hissediyor, inşallah önümüzdeki dönemde bunu da başaracağız. 2016 yılında 2 milyar liranın üstünde bir yatırım gerçekleşti, bu çok önemli bir şey. Biz bu yatırımlarla ülkemizin büyümesine ve kalkınmasına gayret ediyoruz."

 

Antalyalı, Türkiye'de en yüksek hibeyi TKDK'nın verdiğini dile getirdi. Bunu sürdüreceklerini aktaran Antalyalı, yaptıkları işleri daha iyi götürmek istediklerini ifade etti.

 

Antalyalı, kırsal kalkınmanın Türkiye'nin geleceği olduğuna işaret ederek, "Nüfus çok hızlı artıyor. Almanya'nın belki 4 nesilde gerçekleştirdiği şehirciliği biz bir nesilde gerçekleştirdik. Bu, pek çok sosyolojik probleme sebebiyet veriyor. İstanbul örneğini düşünün, dev şehirlerde dev çözümler üretmek zorunda kalıyorsunuz. İnsanları doğdukları yerde doyar hale getirmeliyiz. Biz de Kurum olarak bunun için özen ve gayret gösteriyoruz" diye konuştu.

 

"SEKTÖR YA BİLİNMİYOR YA DA BİLİNSE BİLE OLUMSUZ OLARAK TANINMAKTADIR"

 

PROJEDER Genel Başkanı Rıza Coşkun ise Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde uygulanan hibe mekanizmasının 4 ayağı bulunduğunu dile getirdi. Bunların hibe makamı, yatırımcı, tedarikçi ve danışman olduğunu aktaran Coşkun, "Ülkemizde danışmanlık sektörü maalesef tam anlamıyla örgütlenememiş. Sektör ya bilinmiyor ya da bilinse bile olumsuz olarak tanınmaktadır. Bunun da en büyük etkisi 'Ben danışmanım' diyerek piyasayı dolandıran kötü niyetli kişiler ile içimizden çıktığı halde kendisini yetiştirememiş, yeteneksiz, eğitimsiz ve beceriksiz danışmanlardan kaynaklanmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

 

Coşkun, PROJEDER'in TKDK olan tüm illerde en az bir danışmanın temsil ettiği bir sivil toplum kuruluşu olduğunu, kendileri dışında oluşan hibe gündemi ve platform gibi gayriresmi oluşumlarla kesinlikle ilgilerinin bulunmadığını kaydetti.

 

TKDK’DAN ORDUYA 38.5 MİLYON HİBE DESTEĞİ

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ordu İl Koordinatörlüğü Ordu’daki yatırımcılarına hibe desteği vermeye devam ediyor.

 

Ordu’da 2016 yılı sonunda tamamlanan IPARD I programı süresince gerçekleştirilen toplam yatırım bedeli 96 Milyon 884 Bin 719,76TL olan 343 adet yatırıma 38 Milyon 514 bin 868 TL hibe desteğinde bulundu. 

343 projeyle; proje sayısı bakımından IPARD desteklerinden yararlanabilen 42 il içerisinde 10. sırada bulunmakta olup, yine Ordu’ya kazandırılan toplam 96.884.719,76 t tutarında yatırımla, yatırım tutarı açısından 42 il içerisinde 30. sırada; 8 ilin yer aldığı Karadeniz bölge sıralamasında ise 4. sırada yer alıyor. 

TKDK il koordinatörlüğünce IPARD I uygulama dönemi boyunca desteklenen 343 projenin 234 adedi ve ödemesi yapılan toplam 96.884.719,76 t tutarında yatırımın 59.055.674,99 TL tutarlık kısmı son 2 yıl 
içerisinde gerçekleştirildi. 

TKDK Desteklerinin İlçelere Göre Sayısal Dağılımı (2009-2016) 
Altınordu: 28, Aybastı: 6, Çamaş: 10, Çatalpınar: 20, Çaybaşı: 2, Fatsa: 28, Gölköy: 46, Gürgentepe: 96, İkizce: 2, Kabadüz: 7, Kabataş: 26, Korgan: 3, Kumru: 4, Mesudiye: 3, Perşembe: 19, Ulubey: 22, Ünye: 17 
2016 yılında uygulanmaya başlanan IPARD 2 programının ilk çağrı döneminde koordinatörlüğümüze 178 adet proje başvurusu yapılmıştır. Bunlardan 68 adedi kurumumuzla sözleşme imzalamış olup yatırımlarına devam etmektelerdir. 
IPARD 2 programında; v Süt üreten tarımsal işletmeler 
- Kırmızı Et üreten Tarımsal İşletmeler 
- Kanatlı Eti üreten Tarımsal İşletmeler v Yumurta Üreten Tarımsal İşletmeler 
v Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve 
Pazarlanması 
- Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi 
ve Pazarlanması 
- Kanatlı Eti ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması 
- Meyve ve Sebzenin İşlenmesi ve 
Pazarlanması 
- Su Ürünlerinin İşlenmesi ve 
Pazarlanması 
- Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, 
işlenmesi ve pazarlanması v Zanaatkarlık ve yerel ürün işletmeleri 
- Kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri 
- Su ürünleri yetiştiriciliği 
- Makine Parkları 
- Yenilenebilir enerji yatırımları 
alanlarında üretilecek projelere %50-70 oranlarında verilen desteklerle, Ordu İlinin kalkınmasına katkı sağlanmaya çalışılacaktır. 
2016 ve 2017 yılları içerisinde Koordinatörlüğümüzce ilimizin yatırım potansiyelinin artırılması için tanıtım faaliyetleri kapsamında; 
Koordinatörlüğümüz yardım masasına başvuran 172 si Kırsal Turizm faaliyetleri olmak üzere toplamda 662 potansiyel yatırımcıya hibe sürecine yönelik bilgilendirme yapılmıştır. Koordinatörlüğümüz uzmanlarınca gıda işleme sektörlerinde (et-süt-meyve sebze ve su ürünleri) faaliyet gösteren 301 adet işletme ziyaret edilmiştir. Ziyaretlerde IPARD desteklerine yönelik bilgilendirme yapılmış ve işletmeler Koordinatörlüğümüze proje sunmaya davet edildi. 
IPARD 2 programının 2 çağrısına sadece süt-et-meyve sebze ve su ürünleri işleme sektörlerinden çıkılmış olup, 13 Ekim 2017 tarihine kadar proje kabulüne devam edilecek.

 

 

MANİSA’YA 45 MİLYON 900 BİN TL HİBE YARDIMI

Tarımsal kalkınma ve bu anlamda proje üreten girişimcilere her zaman tam destek verdiklerini kaydeden AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ. IPARD II Programı kapsamında 2. Çağrı Dönemi proje 
başvurularının 13 Ekim 2017 Cuma günü tamamlandığını kaydetti. Tarımsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK)Manisa İl Koordinatörlüğü'ne son çağrı döneminde yapılan başvuruların toplam yatının tutarının 45 Milyon 900 Hin TL olduğunu belirten Ö/dağ tarımsal kalkınmaya büyük önem verdiklerini ifade ederek, desteklerin devam edeceğini söyledi. IPARD II Programının 2. Çağrı Dönemi ile birlikte TKDK Manisa İl Koordinatörlüğü aracılığıyla 11 tane hava soğuk deposu ve paketleme tesisi ile 2 tane süt işleme tesisi olmak üzere toplam 13 adet başvuru yatırım programına hibe desteği sağlanacağını kaydeden AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, yatırımların uygun harcama tutarlarının yüzde 50'sinin TKDK tarafından hibe desteği olarak proje sahiplerine v erileceğini belirtti.