25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Ahmet Antalyalı: Köy ile kent arasındaki uçurum azalıyor

Türkiye'de iş kurmak isteyenlere hibe desteği sağlayan TKDK Başkanı Ahmet Antalyalı kurum dergisinin yeni açısında önemli açıklamalar yaptı. Ahmet Antalyalı kırsal tarımı desteklerimizden sonra şehirlerden köylere göçün arttığını söyledi.

21 Kasım 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Ahmet Antalyalı: Köy ile kent arasındaki uçurum azalıyor
Ahmet Antalyalı önyazıda şunları aktardı:
 
1950’li yıllarda ülkemizde, başta ekonomik olmak üzere sosyal, coğrafi ve kültürel nedenlerden dolayı gerçekleşen köyden kente göç dalgası, beraberinde ciddi problemlere yol açmıştır. Özellikle kırsal kesime kıyasla büyük kentlerdeki iş imkânlarının fazlalığı, yaşam kalitesinin daha yüksek oluşu, kırsal kesimde çiftçinin karşılaştığı sorunlar ve emeğinin karşılığını alamaması, işini ve toprağını bırakıp kente göç etmesine neden olmuştur. Bu göçler zamanla kırsal alanların boşalmasına, kentlerin nüfusunun artmasına ve kırsal alan ile kent arasında dengesiz bir nüfus oranının oluşmasına neden olmuştur. Ayrıca kırsal bölgelerin boşalmasıyla birlikte tarım ve hayvancılık gibi sektörlerde ülkelerin ekonomisinde olumsuz etkiler görülmüştür. Şimdilerde ise kırsal alanlarda iş olanaklarının artması ile birlikte kentten köye bir göçün başladığına tanık oluyoruz. Devletimizin vermiş olduğu hibe ve krediler, yatırımcıları “kırsala dönüş”e teşvik etme amacı güderek, köy ve kent arasındaki uçurumu en aza indirgemek adına kilit rol oynuyor. Bakanlığımızın ve Kurumumuzun başrolünü üstlendiği bu alanda, IPARD II Programı dâhilinde 1. çağrı döneminde uygun bulunan 1.642 proje için toplam 854 milyon TL hibe tutarı sözleşmeye bağlanmış olup bu projeler için yaklaşık 1,3 milyar TL tutarında yatırım gerçekleşmekte. 2. Çağrı döneminin sonuna gelerek 3. Çağrı dönemi için hazırlık yaptığımız bugünlerde, proje kapasitesinin artması ile birlikte, daha fazla kaynak kullanımının yolunun açıldığından duyduğum memnuniyeti belirtmek isterim. Dergimize de ismini veren “kırsal kalkınma”nın, kırsalın tüm koşullarını iyileştirmek amacıyla kırsal toplulukların gönüllü çabalarının, kırsala geri dönüşlerinin, devletimizin bu konudaki destekleriyle birlikte gerçekleşeceğinin bilincinde olan bir Kurum olarak dergimizin 10. Sayısının keyifle okunmasını dilerim.
 
 
 

ahmet antalyalı

 
AHMET ANTALYALI KİMDİR?
 
 
Dr. Ahmet Antalyalı 1979 yılında Elazığ’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Isparta’da tamamladı. 2001 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun oldu. 2002-2004 yılları arasında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni bölümünde doktora çalışmalarını yürüttü. 2004 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığında, Avrupa Birliği Uzman Yardımcısı olarak göreve başladı. 2007 yılında “Avrupa Birliği ve Türkiye’de Hayvan Refahı Uygulamaları” adlı uzmanlık tezi ile Avrupa Birliği Uzmanı oldu. 2007 – 2012 yılları arasında Hazine Müsteşarlığı bünyesindeki Merkezi Finans ve İhale Biriminde (CFCU) İhale Yöneticisi olarak çalıştı. Yaklaşık 200 milyon € tutarındaki 15 ayrı projenin ihalesinin yapılmasında aktif rol aldı. 2008 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni bölümünde doktorasını tamamladı. Ahmet Antalyalı 2012 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığında, Stratejik Yönetim Daire Başkanı olarak atandı. Bakanlığın orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek üzere Stratejik Plan Çalışmaları, Performans Programı Çalışmaları, Tarımsal Yatırımcı Danışma Ofisi Çalışmaları gibi birçok konuda çalışmalar gerçekleştirdi. 2015 yılında ayrıca, TKDK bünyesinde faaliyet gösteren Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu asil üyesi olarak görev yaptı. 27 Şubat 2016 tarihinde Kurum Başkanı olarak atanan Dr. Ahmet Abdullah ANTALYALI İyi derecede İngilizce bilmektedir.