25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Akkuyu’nun yüzde 49’u üç Türk şirketin oluyor

Ruslar’ın Akkuyu’da aradığı ortak bulundu. Akkuyu Nükleer Santrali’nin yüzde 49 hissesi Türk konsorsiyum Cengiz-Kolin-Kalyon’a eşit şekilde devrediliyor. Santralin inşaatına eylül ayında başlanması planlanıyor.

20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Akkuyu’nun yüzde 49’u üç Türk şirketin oluyor

Akkuyu Nükleer AŞ’de ortaya çıkan finansman krizini aşmak için bir süredir görüşmelerde bulunan Rusya, aradığı ortağı buldu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) yüzde 49 hissesi Türk konsorsiyum Cengiz-Kolin-Kalyon’a eşit şekilde devrediliyor. Santralin yüzde 49 hissesini Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) ortaklığına devredecek ön anlaşma, Moskova’da gerçekleştirilen Atomexpo 2017 Forumu kapsamında dün akşam saatlerinde imzalandı. 2010 yılında imzalanan hükümetlerarası anlaşmaya göre Rusya, Akkuyu Nükleer AŞ’ye en fazla yüzde 49 oranında ortak alabiliyor. Söz konusu yüzde 49 hisseyi CKK ortaklığını oluşturan üç şirket, yüzde 16.3 olarak eşit şekilde paylaşacak.

YÜZDE 51 RUSLAR’DA KALACAK

Satışa ilişkin ilk açıklama dün sabah saatlerinde Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom’un alt kuruluşu Rusatom Uluslararsı Enerji’nin Finansman ve Yatırım Analiz Departmanı Direktörü Anastasya Polovinkina’dan geldi. Polovinkina, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yüzde 49’luk hissesinin yabancı yatırımcılara açılacağını, geriye kalan yüzde 51’lik hissenin Rosatom’da kalacağını söyledi.      

ANLAŞMA 2010’DA İMZALANDI

Konsorsiyumu oluşturan şirketlerden biri olan Cengiz Holding, halihazırda Akkuyu NGS projesinde deniz hidroteknik yapıların anahtar teslimi inşaatında müteahhit olarak yer alıyor. Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ilişkin ilk anlaşma 2010 yılında Rusya ile imzalandı. Uçak krizinin ardından yavaşlayan proje daha sonra iki tarafın da kararlılığıyla hızlandırılmıştı. 

2023’te devreye girecek

Anlaşmanın imzalanmasının ardından, Eylül ayında temel atılıp işe başlanması planlanıyor. Proje kapsamında, ilk etapta toplam 2 bin 400 megavat kapasiteye sahip olacak iki ünitenin inşaatı tamamlanacak. Akkuyu NGS’nin kalan 2 bin 400 megavatlık iki ünitesi de daha sonra inşa edilecek. 4 üniteden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak Akkuyu NGS’nin toplam maliyetinin yaklaşık 20 milyar doları bulması bekleniyor. Santralin 2023’e kadar işletmeye alınması planlanıyor.