26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Alan bazlı dönüşüme teşvik geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) hasar tespiti konusunda iş birliği toplantısı yaptı.

8 Aralık 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Alan bazlı dönüşüme teşvik geliyor

Anlaşmaya göre DASK’ın ihtiyaç duyması halinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı ekipler hasar tespit çalışmalarına yardım edecek, böylece hasar tespitleri hızlanacak. Anlaşmanın tanıtım toplantısında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki depreme karşı 7.5 milyon bağımsız birimin riskli olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini belirterek “İstanbul için bir özel program hazırladık. Anadolu için özel bir program hazırladık. Teşvikler geliyor. Alan bazlı dönüşümü esas alıyoruz” diye konuştu.

KANUN GELİYOR

Amaçlarının her yıl 500 bin binayı dönüştürmek olduğunu ifade eden Özhaseki “Neredeyse 7,5 milyon bağımsız birimin, ticarethane ve konutun riskli olduğunu gördük ve yenilenmesi gerekiyor. Burada temel hedef özellikle ilçe ve büyükşehir belediyelerinin birlikte çalışarak kendi mahallelerinde, bölgelerinde bu tür risk taşıyan yerleri bir an önce tespit edip, sonra oradaki vatandaşları uyarıp, onlarla anlaşıp yenilemeye geçmeleri. Yenilemeye geçerken birtakım prensipler koyduk. Onları nasıl destekleyeceğimizi tek tek kağıtlara yazdık, kanun halinde inşallah geliyor” dedi. 

İSTİHDAM ARTACAK

Bu yapılacak programda bina bazlı dönüşümlerin de olacağına işaret eden Özhaseki, “Eğer yılda 500 bin konutu dönüştürürsek nereden baksan 100 milyar liraya yakın bir inşaat maliyeti var. Bunların alt, üstyapısı, çevre düzeniyle birlikte, bir 100 milyar liralık daha ekonomiye girdi sağlanacak. 200 milyar lira piyasa da dönecek bir para var. 250 sektörde canlanma olacak. İstihdam 6.9 iken inşaatta yüzde 10’lara çıkacak” dedi.

5 DAKİKADA TAPU

İl müdürlerine ulaşılabilir olmaları konusunda da çağrıda bulunan Bakan Özhaseki, yapılan memnuniyet anketlerinde 2017’de Bakanlığın memnuniyet oranın yüzde 90’larda olduğunu söyledi. Bu oranın tapu ve kadastro müdürlüklerinde yüzde 90’ların üzerinde olduğunu aktaran Özhaseki “Daracık yerleri var, çok yoğun bir iş yükü var tapuda, yüzde 90’ların üzerinde. Önümüzdeki günlerde 5 dakikada tapu diye bir sisteme geçiyoruz, elektronik ortamda. Yüzde 100’leri bulacağız memnuniyette. Bekleyen olmayacak, şikayetçi olan olmayacak. Bizim hedefimiz bu” diye konuştu.