25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Albayrak: Seçim sonrası ekonomide büyük dönüşüme hazırız

Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yeni sistemle ekonominin çağ atlayacağını söyledi. Albayrak “Milli gelirimiz artacak. Katma değerli üretim yapacağız. Ayrıca daha fazla yatırımcı gelecek” dedi.

19 Haziran 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Albayrak: Seçim sonrası ekonomide büyük dönüşüme hazırız

Türkiye ekonomisi büyüme rakamları ile dünyayı kıskandırmayı sürdürürken, gerçekleştirdiği reform ve projelerle de örnek olmaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yeni sistemle ekonomide çok boyutlu bir dönüşümün altyapısını hazırladığını belirterek, seçim sonrası ciddi bir sıçrama gerçekleşeceğini ifade etti. 

RİSKLER YÖNETİLİYOR

Albayrak “Milli gelirimizi 25 bin dolar seviyesine çıkaracak, teknoloji dönüşümlü, yüksek katma değerli üretim sistemine sahip olacak adımları atacağız. Ekonominin temel ihtiyacı olan likidite meselesinde, ülkemizin istikrarı ve yeni sisteminin avantajlarıyla birlikte çok daha fazla yatırım ve kaynağı ülkemize çekeceğiz. Özel sektörümüzün tüm riskleri daha etkin bir şekilde yönetebilmeleri için bir dizi mekanizma ve teşvik sistemleri oluşturacağız” dedi. Albayrak, İmes Sanayi Sitesi’nde bir otelde düzenlenen Ümraniye İş İnsanları ve Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, büyük ve güçlü Türkiye hedefine ilerlerken ülkenin çok kritik bir virajın eşiğinde olduğunu söyledi.      

TEKNOLOJİ HAMLESİ

Albayrak, ekonominin bilimselliğinden, dünyadaki çağdaş uygulamalarından kopmadıklarını belirterek, şöyle devam etti:  “Yeni sistem ile daha hızlı karar alan, bürokrasinin önünde yatırımcıyı yormayan, iş yaptırmamaya değil, daha iyisini sağlamaya odaklanmış bir sistemi birlikte hayata geçireceğiz.  Yenilikçi Üretim’ başlığı altında birçok alanda yapılan çalışmalarla sağlanacak. Enerji teknolojileri, bilgi teknolojileri, yerli otomotiv, robotik, savunma sanayi, ilaç sanayi bu alanların başında gelecek. Ar-Ge ve yeniliğe ayrılan kaynakları artıracağız. Katma değeri yüksek bir üretim için ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ başlatacağız. İşte bu Ar-Ge merkezlerinin yanında, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 100 bin kişiye istihdam sağlayacak Mega Endüstri Bölgeleri ile bu dönüşümü hızlı ve dünya ile rekabet edecek bir iklimde gerçekleştireceğiz.”

KOBİ’LERE DİJİTAL MERKEZ GELİYOR

Türkiye’nin yerli bir kaynak olarak yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi sağlarken, her yıl 5-10 milyar dolarlık yenilenebilir enerji ekipmanı ithal ettiğine dikkati çeken Albayrak, “Yerli enerji diyoruz ama ithalata bağımlı. Böyle olmaz. Ara ürün veya fason değil, en ileri uç ürünü üreteceğiz. Teknoloji transferi yatırımlarını, zorunlu Ar-Ge yatırımları ile destekleyecek ve bu teknolojileri Türk mühendisler ile geliştireceğiz. Ayrıca, bu yıl biner megavatlık yeni güneş ve rüzgar enerjisi santrali için adımlarımızı atıyoruz” dedi. Albayrak, öte yandan deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi ihalesi için de dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticileriyle görüşmeye başladıklarını belirterek, “Teknoloji o kadar ilerledi ki, artık bir türbin büyüklüğü 12,5 megavat seviyesinde, neredeyse bir santral. Teknoloji transferi ve Ar-Ge temelli sanayi dönüşümünün yanında, KOBİ’lerin dijital dönüşümünü hızlandırmak için ise dijital dönüşüm merkezleri kurucağız. Merkezlerle, KOBİ’lerimiz, ileri teknoloji üretim süreçlerine dahil olacak” dedi.