19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Algı operasyonlarına 14.6 milyarlık yanıt

Türk ekonomisine dönük algı oparasyonlarına dün dev bir satışla cevap verildi. Dubai merkezli Emirates NBD, Sberbank’ın sahibi olduğu Denizbank’ı 14.6 milyar liraya satın almak için anlaştı.

23 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Algı operasyonlarına 14.6 milyarlık yanıt

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük bankası olan Dubai merkezli Emirates NBD, Rusya’nın en büyük devlet bankası olan Sberbank çatısı altındaki DenizBank’ı 14.6 milyar TL’ye (3.2 milyar dolar) satın aldı. Ancak Sberbank’a ödenecek tutarın faizlerle birlikte 4 milyar doları bulacağı belirtiliyor. Bankacılık sektöründe satın alma anlamında dünyada yaprağın kımıldamadığı bir ortamda gerçekleşen bu satış, kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz raporlarına ve algı operasyonlarına en güzel cevap niteliği taşıyor. 

GÜVEN TESCİLLENDİ

Satış aynı zamanda zor ortamda güvenin tescili anlamına geliyor. Yapılan satışla birlikte Körfez’in en büyük 3 bankası da Türkiye’de yer almış oldu. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş konuyla ilgili yaptığı açıklamada “DenizBank bu ülkenin değeridir. Dolayısıyla satış işlemi bankacılık sektörü ve DenizBank açısından değil, Türkiye açısından önemli bir hadisedir” dedi. DenizBank ‘ın satış işleminin sadece bankacılık sistemi açısından değil, Türkiye için de çok önemli olduğuna işaret eden Ateş, şunları söyledi: “Son zamanlarda hep olumsuz yorumlar yazan bazı analistler dahi gerçekleşen işlem sonrasında ‘vote of confidence’ değerlendirmesinde bulundu. Yani Türkiye’ye güven oyu, DenizBank’a ya da bankacılık sektörüne değil. Fiyat konusuna gelince, Türkiye’de herkes ne yazık ki bir kur, bir de faize odaklanıyor. Bu nedenle de başarılan işin büyüklüğü ve önemi maalesef atlanıyor. Son dönemde, sermaye piyasalarına bir sürü firma girdi geri çıktı. Son dönemde çok milyar dolarlı bir işlem dünyada olmuş değil. Buradaki onay sürecinin de kısa olmasını diliyoruz.” 

ÇARPAN ORANI 1.7 

Hakan Ateş, Sberbank CEO’su Herman Gref’in DenizBank ‘ın satışına her zaman karşı çıktığını anlatarak, ancak yaptırımların piyasaları çok daralttığı için böyle bir stratejinin belirlenmesinin uygun görüldüğünü söyledi. Satış işleminde çarpan konusuna da değinen Ateş, şu bilgileri verdi: “Burada Türkiye’de ilk kez Lock Box (kilitli kutu) sistemi uygulandı. Lock Box sisteminde, şimdiki değer saptanarak, ödenecek faizle gelecekteki değer belirleniyor. Dolayısıyla, satışa konu varlığın belli bir tarih itibarıyla fiyatının dondurulup, kur hareketleri ve üzerindeki faizin, alıcı ile satıcı arasında düzenleyicilerin onayına müteakip kesinleşeceği vadeli satış biçimidir.  

Biz karlarımızı artırarak, özvarlığımızı 13,7 milyar liraya çıkardık ama hesap 12 milyar 505 milyon liranın üzerinden yapıldı. Bu rakamın üzerine Sberbank ciddi bir faiz alacak Emirates NBD’den. Dolayısıyla çarpan 1.17’dir. Dolayısıyla mevcut ortamda çarpanın 1.17 olması çok önemli.”

DenizBank ismi kalacak

Hakan Ateş, DenizBank ‘ın yüzde 0,15›lik kısmının halka açık olduğuna işaret ederek, “Halka açıklık kısma bakıldığında, bu fiyat hareketlerinin spekülatif olduğunu, aşırı şişme bulunduğunu anlatan SPK’ya bizzat bir mektup yazdım. ‘Sadece binde 15 tedavülde olan bir hissenin değeri 3-5 kuruşluk alım-satımla değişebilir. Dolayısıyla bu gösterge değildir’ diye bir mektup da ilettim” ifadelerini kullandı. “Emirates NBD yönetim anlamında bir değişiklik istiyor mu?” sorusu Ateş, “Hem ismimiz hem yönetimimiz iş başında. DenizBank ismi de kalacak. Emirates NBD’nin talep ettiği konulardan biri de yönetimin kalmasıydı” yanıtını verdi.