25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Alibaba ile KOBİ’ler dünyaya açılacak

Alibaba.com’da Türk şirketlerinin de ürünlerini pazarlaması için önemli bir destek geldi. Ekonomi Bakanlığı üyelik ücretinin yüzde 80’ini VakıfBank ile Halbank ise proje kapsamında yüzde 20’sini karşılayacak.

23 Haziran 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Alibaba ile KOBİ’ler dünyaya açılacak

konomi Bakanlığı destekleriyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Alibaba.com, Halkbank ve Vakıfbank, Türk KOBİ’lerinin dijital dönüşümüne katkı sağlamak, yeni pazarlara erişimini kolaylaştırmak için yeni bir ortaklığa imza attı. 

Proje kapsamında Çinli e-ticaret devi Alibaba.com’a Global Gold üye olmak isteyen Oda ve Borsa üyesi şirketler için üyelik bedelinin yüzde 80’i Ekonomi Bakanlığı, yüzde 20’si ise Halkbank ve VakıfBank tarafından karşılanacak. Böylece en küçük işletmeler bile Alibaba.com’da mağaza açarak 190 ülkeden üyelere ürünlerini tanıtma ve satış yapma fırsatı bulacaklar. E-İhracat Seferberliği Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Ekonomi Bakanlığı olarak yaklaşık 2 yıl önce başlattığımız elektronik ticaret sitelerine üyeliği yüzde 100’e yakın bir destek kapsamına aldık, ki Türkiye için çok büyük bir fırsattır. Hedefimiz de 10 bin ihracatçımızı elektronik ticaret sitelerine üye yapmaktı. Bunun bedellerini karşılamaktı, şu anda geldiğimiz rakam 16 bin. Hedefimiz ise 100 bin” dedi

TERCİH NOKTASINDAYIZ 

Dünyada birçok şeyin önceki yıllarda keşfedildiğini, altyapısının yapıldığını ancak uygun zamanın beklendiğini ifade eden Zeybekci, şunları kaydetti: “Elektronik ticaret de böyle bir şey. Elektronik ticaret gibi çok büyük bir dalga geliyor. Bu dalganın ya altında kalınır ya da bu dalganın üzerine çıkılarak bunun zevki ve sefası sürülür, enerjisi kullanılır. Türkiye olarak biz de bu tercih noktasındaydık. Ekonomi Bakanlığı olarak yaklaşık 2 yıl önce başlattığımız elektronik ticaret sitelerine üyeliği yüzde 100’e yakın bir destek  kapsamına aldık” dedi.  

DESTEKLER SÜRECEK

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise “Firmaların bu platformlara üye olmak için ödemeleri gereken bedelin ön finansmanını da TOBB yapacak” dedi. Türk KOBİ’lerine bu alanda destek vererek ülke ekonomisinin gelişmesi için çok hayırlı bir işin başlangıcını yaptıklarını aktaran  Hisarcıklıoğlu, “Ekonomi Bakanlığımız, ihracatı artırmak üzere, E-ticaret Sitelerine Toplu Üyelik Desteğini hayata geçirmişti. Şimdi de bu kapsamda, bakanlığımızla birlikte, e-ihracat seferberliği başlatıyoruz” dedi. Hisarcıklıoğlu, Dahilde İşleme Rejimi, KDV istisnası, Eximbank kredileri gibi geleneksel yöntemlere, çağın ruhuna uygun yeni bir destek programının daha eklendiğine işaret ederek, şunları kaydetti: 

“Türkiye’nin 81 ilinde ve 160 ilçesinde bulunan odalarımız ve borsalar sayesinde, milli bir seferberlik başlatıyoruz. Oda ve borsalarımızı bu destekten faydalandırmak için, ülke çapında bu işi üstleneceğiz. Yurt dışına satacak ürünü olan tüm firmalara kapımız açık. Özellikle daha önce hiç ihracat yapmamış firmalarımızı bu projeyle birlikte ihracatla tanıştırmak, Türkiye’ye binlerce yeni ihracatçı kazandırmak istiyoruz. KOBİ’lerimizin Türkiye’nin toplam ihracatındaki yüzde 60’lık payını yukarıya çıkarmayı hedefliyoruz.”  

BAYBURT İHRACATÇI OLACAK

Hisarcıklıoğlu, eskiden malı başka ülkede satmak için dağıtımcı, bayi gibi birkaç kademeden geçildiğini vurgulayarak “Doğrudan tüketiciye ulaşıyoruz. Mesela 2017’de Bayburt’tan ihracat yapan firma çıkmamış. Şimdi Bayburt, tüm dünya ulaşabilecek. Artık, o meşhur lezzeti Bayburt Tel Helva’sını, e-ticaretle 3 bin kilometre ötedeki Berlin’e, 14 bin kilometredeki Sydney’e pazarlayabileceğiz. Bu projenin, Türkiye’nin ihracatında sıçrama noktası olacak” dedi.