24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Alınan tedbirlerle piyasalar canlandı

İSO Başkanı Bahçıvan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın aldığı ekonomik tedbirlerle piyasanın canlandığını söyledi. Bahçıvan, enflasyon için ise “Gündemden çıkması için biraz sabır gerekli” dedi. 

14 Kasım 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Alınan tedbirlerle piyasalar canlandı

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan “Dövizin mutlaka dengeye oturması çok önemliydi, şu anda bu konuda pozitif gelişmeler var. Alınan tedbirler piyasalarda canlanma oluşturdu” dedi. 

ADIM ADIM BAŞARI 

Faiz oranlarını değerlendiren Bahçıvan, “Bu faiz oranları ile Türkiye’nin bırakın yeni yatırım yapması, mevcudu bile sürdürmesi mümkün değil. Üretimin üzerindeki finansman yükünün mümkün olduğu kadar azaltılması, makule getirilmesi, hatta kökünden kaldırılması gerek” diye konuştu. 

Türkiye’nin son dönemde yaşadığı gelişmelere işaret eden Bahçıvan, siyasetin ve sosyal hayatın yoğun olduğu 2.5 yıl geçirildiğini söyledi. Ekonomik bünyenin bağışıklığının bu dönem içinde zaman zaman düştüğünü anlatan Bahçıvan, finansal istikrarın korunmasının önemine dikkati çekti. Bahçıvan, temel sorunların altında, finansal istikrardan uzak olmanın yattığını belirterek, şunları kaydetti: “ Öncelikle dövizdeki oynaklık ve sert hareketlilik belli bir çizgiye çekilmeye çalışılıyor. Son haftalarda bunun adım adım başarıya ulaştığını görmekteyiz. Bazı ülkeler enflasyona, bazı ülkeler işsizliğe hassas. Türkiye ekonomisi, Türk toplumsal hayatı da dövize hassas. Başarı liginde oynayacaksanız,enflasyonu gündeminizden çıkarmanız gerekiyor. Tabi biraz zaman alacak, burada biraz sabıra ihtiyacımız var.”        

BORCU ÇEVİREBİLİRİZ 

Öte yandan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, reel sektörün şu anda net 220-230 milyar dolar arasında bir döviz borcuna sahip olduğunu belirterek, bu rakamın korkutmadığını belirterek “Bu borç aslında ekonomimiz için kaldırılamayacak bir borç değil” dedi. 

KONKORDATO SUİSTİMAL EDİLİYOR

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, son dönemde birçok şirketin yapılandırma yapmasına ve konkordato ilan etmesine ilişkin de görüşlerini paylaştı.  Konkordatonun suiistimal edildiği tartışmalarının haksız olmadığını dile getiren Bahçıvan, sözlerini şöyle tamamladı: “Konkordato dünya alacak sisteminde yer etmiş bir uygulama. Doğru uygulanırsa belli bir nefes almak isteyen firmalar için bir fırsat ama bunu aşırı derecede suiistimal edersek ifrat ile tefrit arasında bir karışma oluyor. Bunun spekülasyona dönüşmesi bile yanlış. Son zamanlardaki konkordato taleplerinin daha sıkı kontrol edildiğini memnuniyetle görüyoruz. Biz konkordato komple kökten kalksın diye bir düşüncenin asla içinde değiliz ama ölçüsü kaçan uygulamalar noktasında haklı konkordato taleplerinin bir süre sonra değerini kaybedeceği endişesi içindeyiz.”