23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Anadolu iş için harekete geçti kadın istihdamı yüzde 50 arttı

Geçen yıl 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla harekete geçen ve hainlerin planını bozan Türk halkı şimdi de istihdam çağrısı için seferber oldu.

20 Haziran 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Anadolu iş için harekete geçti kadın istihdamı yüzde 50 arttı

TOBB Genel Kurulunda istihdam çağrısı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Türkiye’nin 81 ilinden cevap geldi. İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kabak, yılın ilk 6 ayında 1.2 milyon kişiye ek istihdam sağlandığını belirterek, “2017 sonuna kadar 500 bin kişiye daha iş hedefliyoruz. Kadınların iş gücüne katılımı yüzde 50 artışla yüzde 20’den yüzde 30’a çıktı. Anadolu işadamı ve esnafı işsizine de sahip çıktı” dedi.

İş-Kur Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kabak, İzmir’de Philsa’nın istihdam seferberliği kapsamında düzenlediği staj programını tamamlayarak işe başlayan 14 kişi için düzenlenen törenin ardından bazı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

PİYASAYA HER AY 1.7 MİLYAR

Yılbaşından bugüne kadar 1.2 milyon kişinin bu seferberlik kapsamında işe başladığını anlatan Kadri Kabak, 2017 sonuna kadar 500 bin kişiye daha iş bulunmasını hedeflediklerini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı üzerine Anadolu’nun seferber olduğunu ifade eden Kabak 6 ayda iş sahibi yapılan 1.2 milyon kişinin asgari ücret üzerinden maaş almaları durumunda bile ayda 1 milyar 680 milyon liranın ekonomiye kazandırıldığını ifade etti.

858 milyar liralık yatırım yapmış gibi

Son hesaplamalara göre Türkiye’de 1 kişiye istihdam sağlamanın maliyetli 429 bin lira. Bir başka anlatımla, 100 kişinin çalışacağı bir fabrika için 42.9 milyon, 2 milyon kişiye iş bulmak için sıfırdan 858 milyar yatırım yapmak gerekiyordu. Ancak Erdoğan’ın çağrısı üzerine kampanya başladığı için kurulu işyerleri bu istihdamı sağladı ve 858 milyar yatırımla sağlanabilecek ek istihdam imkanı doğdu.

Jimenez: İstihdama katkımız sürecek

İŞKUR’un işbaşı eğitim programı kapsamında Philsa Torbalı fabrikasında gerçekleştirilen ‘PhiDe’ programına katılan 14 kursiyer törenle sertifikalarını aldı. Kursiyerlerin aynı fabrikada istihdam edileceği açıklandı. Philsa Torbalı üretim merkezinde gerçekleştirilen sertifika törenine, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Kadri Kabak, Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürü Nesim Tanğlay, İŞKUR İzmir İl Müdür Yardımcısı Zafer Şener, Philsa Genel Müdürü Enrique Jimenez ve kursiyerler katıldı. Jimenez, istihdama katkılarının süreceğini söyledi.