20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

‘Ar-Ge projelerini patent ve yeni ürüne dönüştürelim’

TİM’in düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası, dün başladı. İnovasyon zirvesinin açılışında konuşan Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Ar-Ge projelerinin artık patentlere ve ürünlere dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

9 Aralık 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
‘Ar-Ge projelerini patent ve yeni ürüne dönüştürelim’

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) sürdürülebilir kalkınma yolunda yenilikçi çalışmaları desteklemek amacıyla düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası, dün İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı. Sabancı Holding, Çalık Holding, Arçelik, Turkcell, TEB ve THY sponsorluğunda yapılacak etkinliğin açılışında konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, zirvenin birkaç yıldır Anadolu’nun farklı şehirlerinde de düzenlenmesini çok önemsediğini söyledi. Bu etkinliklerin Anadolu’da da gerçekleştirilmesinin önemine değinen Özlü, inovasyonun sadece birkaç şehrin veya birkaç sektörün değil tüm şehirlerin ve sektörlerin, bütün sanayi tesislerinin öncelik vermesi gereken konu olduğunu aktardı. 

TEKNOLOJİ AÇIĞI

Özlü, kamu desteklerinin de etkisiyle, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün her geçen gün geliştiğini belirterek, Ar-Ge harcamalarının sürekli arttığını, bu alanda çok sayıda projenin hayata geçtiğini, artık bu birikimin ticarileşme konusuna da yansıması gerektiğini anlattı. Bakan Özlü, Ar-Ge projelerinin artık patentlere ve ürünlere dönüştürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Kamu harcamaları ile finans, inşaat, hizmetler gibi sektörlere geçici olarak canlılık kazandırılabileceğini ifade eden Özlü, ancak her büyümenin iyi büyüme anlamına gelmediğini, büyümenin sıhhatli, kaliteli ve sürdürülebilir olması için, üretim ve ihracat odaklı olması gerektiğini söyledi. Özlü “Bununla birlikte, ülke olarak, bu noktayı da aşmamız gerektiğini düşünüyorum. Üretim ve ihracat odaklı büyüme söylemi, bizim ihtiyacımızı tam olarak tarif etmiyor. Ar-Ge ve inovasyon odaklı büyüme ifadesi, bizim için çok daha doğru. Çünkü üretimde ve ihracatta belli bir seviyeye geldik. Bunun daha ötesine geçmek, Ar-Ge ve inovasyonla mümkün olacak” diye konuştu. 

Özlü, dış ticaret açığı ve cari açığın Türkiye için önemli sorunlar olduğunun altını çizerek “Türkiye’nin esas meselesi teknoloji açığıdır” dedi.

Zirve yarın Erdoğan’ı ağırlayacak

İnovasyon Haftası etkillikleri, 10 farklı ülkeden katılımcıları buluşturacak. Etkinliğe, 10 Aralık Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğer günler Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da katılacak.

Kur üzerinden operasyona müsaade yok

Özlü, ekonomide, konjonktürel olarak zorlu bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, “Milletimiz, yine büyük bir destana imza attı ve atıyor. İnsanlarımız, Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla dövizlerini bozdurmaya başladılar.. TSE, KOSGEB, TÜBİTAK gibi kuruluşlarımız ellerindeki döviz birikimini TL’ye çevirdi, çeviriyor. Döviz kurları üzerinden Türkiye’ye operasyon yapılmasına müsaade etmeyeceğiz.”

Büyükekşi: Dünya işsiz ekonomiye hazırlanıyor

Zirvenin açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyanın artık işsiz ekonomiye hazırlandığını belirterek, “Artık tek iş tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyon. Önemli olan bunlara liderlik etmek. Kimse geçmişe gidip yeni bir başlangıç yapamaz ama bugün başlayıp kendine mükemmel bir yol çizebilir” dedi.  Gençlere seslenen Büyükekşi, “Sevgili gençler, inovasyon yapmak, yenilikler ortaya koymak kolay bir şey değil. Hepimiz bunu biliyoruz. Hazreti Mevlana ne güzel demiş; ‘ÇaIınan her kapı açıIsaydı; ümidin, sabrın ve isteğin derecesi anIaşıImazdı.’ O yüzden biz kapılar açılana kadar çalmaya devam edeceğiz. Bu yolda en büyük destekçimiz sabrımız olacak. Başarmak istiyorsak yılmayacağız.” dedi. 

İhtiyaç duyulan reformları hayata geçireceğiz

Özlü, bu ay içinde açılacak olan Avrasya Tüneli ve bugün temeli atılacak Filyos Limanı gibi dev projelerle yatırım ve ticaret altyapısını güçlendireceklerini belirterek, “Ekonominin, özellikle iş dünyamızın ihtiyaç duyduğu reformları hayata geçireceğiz” dedi.  Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı›nın kısa zaman içinde yasalaşacağını, TÜBİTAK›ın özel sektöre daha fazla destek olacak ve rehberlik edecek şekilde yeniden yapılandırılacağını dile getiren Özlü, geleceğe damga vuracak olan 4. Sanayi Devrimi›yle ilgili bir platform oluşturacaklarını aktardı. Özlü, iş dünyasının ve sanayicilerin de bu konularda gereğini yapacağına, ülkeyi kalkındıracağına, ülke insanına iş ve ekmek kapısı olacak yatırımlara ara vermeden devam edeceklerine inandığını sözlerine ekledi. Konuşmasının sonunda organizasyonun destekçilerine plaket takdim eden Özlü, katılımcılarla toplu fotoğraf çektirdi.