20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Ar-Ge’ye 1.7 milyar harcayan ASELSAN kabına sığmıyor

Türk savunma sanayinin lokomotif şirketlerinden ASELSAN, geçen yıl Ar-Ge’ye 1.7 milyar TL yatırım yaptı. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Görgün “Savunma sanayii alanındaki dışa bağımlılığı azaltıyoruz” dedi.

18 Mayıs 2018 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ar-Ge’ye 1.7 milyar harcayan ASELSAN kabına sığmıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarının milli ve özgün olarak karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan ASELSAN kabına sığmıyor. Kuruluşunun 43’üncü yılında dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi içinde 57’inci sıraya yükselen ASELSAN’ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, önceki akşam bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında “Aselsan’ın geçen yıl siparişleri 6.8 milyar dolar seviyesine ulaştı” dedi.

7.5 MİLYAR $ SİPARİŞ

Prof. Görgün “Halihazırda 2020’li yılların ortasına kadar sürecek en az 7.5 milyar dolarlık sözleşmeye bağlanmış işimiz var. 2018’de yaptığımız sözleşmelerde artış var. Son birkaç ayda 700 milyon dolarlık daha sözleşme yapıldı. Milli projelerin artması ile bu hacmin daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

YURTDIŞINDA BÜYÜYOR

Prof. Görgün “2016 yılında 1 milyar 243 milyon TL olan Ar-Ge harcaması, 2017’de  1 milyar 675 milyon TL olarak gerçekleşti. Türkiye’de savunma sanayi Ar-Ge’sinin yüzde 33’ünü tek başına yapan ASELSAN, bu alanda Türkiye’de en çok harcama yapan şirket konumunda” diye konuştu. Görgün şirketin 2016 yılında 923 milyon lira olan brüt karı 2017’de 1 milyar 355 milyon liraya ulaştırdığını da belirterek satışların yüzde 15’ini ihraç ettiklerini anlattı. 

Prof. Dr. Haluk Görgün “ASELSAN, Azerbaycan’da yüzde 100; BAE’de, Ürdün’de, Kazakistan’da ve Suudi Arabistan’da yüzde 49 veya 50 hissesi kendisinde olan ASELSAN ürünlerini üretip bu ülkelerde ve yakın ülkelerde satış yapacak fabrikalar kurdu.”

NiTELiKLi ELEMAN KADROSU

Ar-Ge konusunda Türkiye’nin en gelişmiş şirketlerinden biri olan ASELSAN, istihdam konusunda da en nitelikli çalışanları bünyesinde bulunduruyor. Konuyla ilgili bilgi veren Görgün “ASELSAN’ın en önemli gücü sahip olduğu nitelikli çalışanlarıdır. ASELSAN, ulusal savunma sanayisinde geliştirdiği kritik pozisyonunu, rekabet gücünü entelektüel birikimi olan insan kaynağına borçludur” dedi.

HALKA ARZDAN 1 MİLYAR DOLAR BEKLİYOR

Borsa İstanbul’un en köklü şirketlerinden biri olan Aselsan yeni bir halka arza hazırlanıyor. Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün Aselsan’ın yüzde 84.3’lük hissesinin Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait olduğuna belirterek “Şu anda halka açıklık oranımız yüzde 15. Önümüzdeki günlerde yüzde 15’e kadar ikincil halka arz planlıyoruz” bilgisini paylaştı. Görgün halka arzdan 1 milyar dolar gelir beklediklerini söyledi. Görgün “Yurt dışında yatırımcılarla yapılan görüşmeler yüzde 10-15 dolayındaki ikincil halka arzı rahatlıkla yapabileceğimizi gösteriyor” diye konruştu.