23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Babayiğitlerden yerli otomobil için Voltran

TOBB’un öncülüğünde yerli otomobil üretimine talip olan babayiğitlerle dün yapılan toplantıda ortak üretim ruhu ortaya çıktı. Üretimi babayiğitler birlikte yapacak. Devletin projeye ortaklığı ise gündemden düştü.

Yaşar Kızılbağ14 Ağustos 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Babayiğitlerden yerli otomobil için Voltran

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yerli otomobil üretimine talip olmasının ardından 2 aydır süren çalışmalarda sona yaklaşıldı. TOBB’un öncülüğünde potansiyel üreticilerde dün İstanbul’da ikinci buluşma gerçekleşti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı dünkü toplantıda, belirlenen yol haritası kapsamında yerli oto üretimine talip olan çok sayıda ‘babayiğit’le tek tek görüşüldü. Alınan bilgiye göre toplantı oldukça verimli geçti. Kaynakların verdiği bilgiye göre toplantıda ‘ortak girişim ruhu’ ortaya çıkarıldı. Bu doğrultuda proje de tamamen özel sektör odaklı yürütülecek ve ‘Ortak Girişim Grubu’ kurulacak. Yerli otomobili devletin yüzde 49 hissesine sahip olduğu bir konsorsiyumun üretmesi planı şimdilik rafa kalktı. Devlet ‘Ortak Girişim Grubu’nda ortak olarak yer almayacak ancak mevzuattaki teşviklerle destek verecek. 

‘Ortak Girişim Grubu’nun kimlerden oluştuğu ise sır gibi saklanıyor. Alınan bilgiye göre  bugüne kadar kamuoyuna yansıyan isimler de ‘babayiğitler’ arasında bulunuyor. Bu isimlerin oluşturacağı ‘ortaklık’ sürecinin tamamlanmasının ardından kamuoyuna duyurulacak. ‘Voltran’ yöntemiyle yapılacak üretimin nerede olacağı da henüz kararlaştırılmış değil. Üretim yerine de ‘ortak Girişim Grubu’nun karar vereceği belirtiliyor.

Erdoğan’ın onayı sonrası açıklanacak

Yerli otomobil konusunda TÜSİAD’dan babayiğit çıkmayınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB’un 25 Mayıs’taki genel kurulunda çağrı yapmıştı. Erdoğan “Bir teklifim var. Bu milletin bir evladı olarak buna hasretim. Diyorum ki, TOBB yüzde 100 yerli otomobilini ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın” dedi. Bunun üzerine TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ‘Biz hazırız’ diyerek olumlu yanıt vermişti. 2 aydır bu konuda çalışmalar yürüten Hisarcıklıoğlu önceki gün yaptığı açıklamada isim vermediği babayiğitlerle görüşme yapacağını duyurmuş “Yerli otomobili yapacak babayiğitler var. Bunu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımızla beraber çalıştık. Yakında bunların kim olacağıyla ilgili pazar günü görüşmeler bittikten sonra, Cumhurbaşkanımızın onayını aldıktan sonra kamuoyuna açıklayacağız” demişti

İller rekabete girişti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, üretimi için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan söz aldığı yerli otomobil, iller arasında da büyük rekabete neden oldu. Bugüne kadar sanayide öne çıkan şehirlerin neredeyse tümü, yerli otomobilin kendi illerinde üretilmesine talip oldu. Ankara, Konya, Sakarya, Diyarbakır, Adana, Bursa talip olan illerden sadece bir kaçı...