23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Bakan Albayrak devreye girecek projeleri açıkladı... Tuz Gölü gaz deposu yeni yılda devrede

Gazda depolama sıkıntısı bu kış bitiyor. Enerji Bakanı Albayrak, 20 milyon metreküplük yüzer LNG terminali ile Aliağa’daki kapasite artışına dönük projenin bu yıl sonunda, Tuz Gölü’ndeki depolama tesisinin ise yeni yılda hizmete gireceğini açıkladı.

27 Ekim 2016 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bakan Albayrak devreye girecek projeleri açıkladı... Tuz Gölü gaz deposu yeni yılda devrede

Türkiye’nin gaz sevkiyatında yaşanacak olası bir sıkıntıya karşı geliştirdiği projeler yakında devreye giriyor. 20 milyon metreküplük yüzer LNG terminali ile Aliağa’daki kapasite artışına dönük proje bu yıl sonunda, uzun süredir üzerinde çalışılan ve 2018’de bitirilmesi planlanan Tuz Gölü Gaz Depolama Tesisi ise öne çekilerek yeni yılda faaliyete geçecek. Her iki projede gelinen son noktayı AA Editör Masası’na konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak açıkladı. Nükleer santralden Türk Akımı’na kadar birçok proje hakkında bilgi veren Albayrak, yüzer LNG terminalleri olarak bilinen FSRU teknolojisiyle ilgili olarak “Bu tesisi bu yıl sonu itibariyle devreye alacağız ve bunu 9 ay gibi belki de rekor bir sürede yapmış olacağız. Bu tesisi devreye alarak, kış öncesi Türkiye’ye günlük ek 20 milyon metreküp gaz basma kapasitesi sistemini devreye almak bizim için çok önemli bir gelişme” dedi.

TUZ GÖLÜ ÖNE ÇEKİLDİ

Aliağa’daki LNG terminalinin kapasitesinin geliştirileceği bilgisini de paylaşan Albayrak “Bu aralık ayı itibarıyla yine inşallah yüzde 50’lik kapasite artışını ortaya koyacak ve inşallah yaza da 16 milyondan 25 milyona çıkmasını müteakip, önümüzdeki yıl 39 milyon metreküpe çıkacak, bu da yine müthiş bir başarı” ifadelerini kullandı. 

Albayrak “Yine bu  noktada, ocak ayında da güzel bir sürprizimiz olacak. Tuz Gölü’ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı uzun yıllardır süren çalışma vardı. Onun da çok önemli bir çalışmayla süresini öne alarak bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne gazının basılması ile ilgili töreni de başlatacağız” dedi. Bu kış için güzel adımlar attıklarını dile getiren Albayrak “Önümüzdeki kış inşallah daha da güzel adımlar atacağız” dedi.

DAĞITIMA 30 MİLYAR 

Albayrak “Elektrik dağıtım sektörü 2016-2020 döneminde 18 milyarlık yatırım yapacak. Kamu olarak bizler de TEİAŞ olarak da ana omurga sistemi için 12 milyar liralık yatırım yapacağız. Böylece yatırım 30 milyar lirayı bulacak” dedi.

RUSLAR YERLİ ORTAK ARIYOR

Bakan Albayrak, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili yaptığı açıklamada ise “Bakanlar Kurulu bununla ilgili çalışmayı önümüzdeki günlerde yapacak, resmi adımları atacak. Akkuyu özelindeki yüzde 49’luk payın devredilmesi konusu sözleşmede hak olan bir durum. Rosatom Şirketi ve Rus tarafından bununla alakalı yerli ortaklar üzerinde görüşmeler yapıldığıyla ilgili bilgimiz var. Rus tarafınca önümüzdeki kısa dönemde bazı adımlar atılacağı bizim de bilgimiz dahilinde gerçekleşiyor. Türkiye nükleerden vazgeçemez” dedi. 
 

3. NÜKLEER: 2017’DE İLK ADIM ATILACAK

Türkiye’de kurulması planlanan üçüncü nükleer santralle ilgili yoğun çalışmaların devam ettiğini belirten Albayrak “Yaklaşık 18 tane kriter var,  bu çerçevede biz artık son noktalara yaklaştık. Bu çerçevede son noktalara yaklaştık. Hem bölgeye hem yatırımcıya yönelik 2017’de en geç adımımızı atacağız. Hali hazırda çalışmalarımızı başlattık. Şu an biz çalışmalara başladık. Yeri konusunda son aşamaya geldik. Her şeyi çok hızlı yapalım diye bakmamak lazım. Ama çok yoğun mesai ortaya koyarak bu anlamda bu sektörde önemli bir yatırımcı olarak adımları atmamız lazım” diye konuştu.

DOĞU AKDENİZ OLUMLU BİR ALTERNATİF

Albayrak, İsrail gazının Türkiye’nin uzun süredir gündeminde olduğunu hatırlatarak, 23. Dünya Enerji Kongresinde İsrail Enerji Bakanıyla bu konuyu görüştüklerini söyledi. Enerji projelerini 3 ana kriteri göz önüne alarak değerlendirdiklerini ifade eden Albayrak “Birincisi, bu projenin paydaşlara kazan-kazan çerçevesi içinde bir katkısı olması lazım. İkincisi bölgenin enerji arz güvenliğine katkı sunmalı. Üçüncüsü, bölgesel ve küresel barışa katkı sunması lazım. Doğu Akdeniz gazı hem Türkiye hem bölge için olumlu bir alternatif. Doğu Akdeniz’deki projelere olumlu bakacağımızı ilettik. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili gelişmeleri göreceğiz” dedi.

GAZZE’YE ELEKTRİK

Albayrak “Cenin başta olmak üzere, bölgedeki insanların huzuruna, kalkınmasına ve refahına katkı yapacak projeler lazım. Bunlardan biri elektrik projesi. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Muhataplarımız da gayet pozitif bir yaklaşım sergiliyorlar. Teknik düzeyde ekipler çalışmaya başladılar. Kesinleşmiş model yok” diye konuştu.

TÜRK AKIMI 2017’DE BAŞLAYACAK

Hükümetlerarası anlaşması 10 Ekim’de imzalanan ve Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin önemine dikkati çeken Albayrak, “Türk Akımı bizim için kazan-kazan çerçevesinde gelişen ve kriterlerimize uygun bir proje. Bu konuda olumlu adımlar atıldı, iyileştirmeler oldu” değerlendirmesinde bulundu. Albayrak, Türk Akımı ile ilgili sürecin 2014’te başladığını hatırlatarak, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizden sonra projenin daha da hızlandığını anlattı. Rusya ve Ukrayna arasındaki kontratın 2019’da sona ereceğinin altını çizen Albayrak “Rusya bu durumdan dolayı yeni bir proje ortaya koydu. Türk Akımı’nın Avrupa piyasası ayağı da var. Türkiye olarak yaklaşık 7-8 aylık problemli bir dönemin ardından ilişkilerin düzelmesiyle Türk Akımı’nda önemli bir adım attık. Burada iki tane boru hattı var. İkinci hat Türkiye üzerinden geçecek. İmzalar Türkiye için kazan-kazan anlaşması niteliğinde. Bu projeye Türkiye açısından çok önemle bakıyoruz. Türkiye’nin menfaati için de önemli bir proje. Proje, 2017’de başlayacak, 2019’a yetişecek” diye konuştu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ: “BAHÇELİ’NİN DURUŞU SAMİMİ”

Bakan Albayrak, siyasi gündeme ilişkin soruları da yanıtladı. Başkanlık konusunun referanduma götürülmesine ilişkin tartışmalara değinen Albayrak, bu konuyu AK Parti’nin yıllardır zikrettiğini ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çok samimi bir duruş ortaya koyduğunu dile getirdi. Albayrak “Sayın Bahçeli çok samimiyetle, ‘bunu getirelim, çözelim ve sonra da halka sunalım’ dedi. Biz de bunu söylüyorduk. ‘Kim ne öneriyorsa, getirsin, halkımıza soralım ve ne karar veriliyorsa öyle olsun’ dedik. Tabii, 15 Temmuz’dan sonra yaşanan bir süreç var. Türkiye’de örgütsel yapılar, bunların içine sızmış yapılar var. Birçok siyasi figür kimin neye hizmet ettiğini görüyor sanırım. Bu noktada, Sayın Bahçeli’nin özellikle bu çatışmayı çözmeye dayalı sıkıntıyı halka götürmeye dayalı söyleminin samimi, gerçekçi  ve Türkiye’nin menfaatine olduğunu düşünüyorum” dedi. Albayrak başkanlık sistemine ilişkin çalışmanın önümüzdeki hafta tamamlanarak Meclis’e getirileceğini belirtti.

MİLLET, TASMAYI TUTANA BAKIYOR

Albayrak, Türkiye’nin terörle mücadelede yoğun bir çalışma içerisinde olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Türkiye’de 15 Temmuz sonrasında oluşan motivasyonu bozmaya yönelik birçok farklı müdahaleler var. Bunların zerre kıymeti yok. Söyleyene ve söylenene bakmak lazım. Söyleyene bakıyorsunuz, FETÖ ile ilgili bir tasarrufta bulunmayıp da spotları size çeviriyorsa bunları dikkate almanın anlamı yok. Yeni bir darbe girişimi olacağını düşünmüyorum, ancak çok dikkatli olunması gereken bir süreçten geçiyoruz. Halkımız, tüm oynanan tiyatronun farkında. Türkiye artık başka bir Türkiye. Herkes bunu kafasına yerleştirmek zorunda. İpinin ucunu kaybetmiş havlayanlarla muhatap değiliz, o tasmayı ellerinde tutanlarla muhatabız. Isıran değil ısırtan muhataptır diye bakıyor milletimiz.”

MUSUL: GÖZARDI EDİLEMEYİZ

Bakan Albayrak, Musul’da DEAŞ’a karşı verilen mücadele sürecinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni bir söylem ortaya koyduğunu ve burada Türkiye’nin hassasiyetle zikrettiği söylemlerin muhatap alınmadan ortaya çıkabilecek bir hatanın bedelinin çok ağır olacağına işaret etti. “Onun için de Türkiye’nin söylemleri üzerinde çok yoğun bir diplomasi yürütülüyor” diyen Albayrak, Musul’da Amerika’daki seçimlerden önce bu adımın atılmasının çok daha dikkatli ve hassas bir şekilde takip ve koordine edimesi gerektiğini dile getirdi. Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da dediği gibi Türkiye’nin sadece saha değil aynı zamanda masada da çok önemli bir katkı yapmaya devam edeceğini ve etmek zorunda olduğuna dikkati çekerek “Bölgenin en tecrübeli ülkelerinden birisi olarak Türkiye’nin tüm bu politikalar görüşülürken göz ardı edilmesi düşünülemez. Bu artık sadece bölgenin değil dünyanın sorunu hale gelmiştir” dedi.