17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Bakan Albayrak: Dengelenme sürecinin başladığını gösteriyor

Bakan Albayrak, 'Büyüme rakamları ekonomide dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir.' dedi.

10 Eylül 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bakan Albayrak: Dengelenme sürecinin başladığını gösteriyor
Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte kaydettiği 5.2'lik büyümeyi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, ''Büyüme rakamları ekonomide dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir.'' dedi.
 
Albayrak şunları kaydetti:
 
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH büyümesi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 oranında gerçekleşti. İkinci çeyrekte büyüme, tüketim ve yatırımdaki ılımlı yavaşlamaya rağmen iç talep kaynaklı olmaya devam etmiştir. Bununla birlikte, güçlü ihracat ve turizm gelirlerindeki yüksek performans net dış talebin büyümeye pozitif katkı vermesini sağlamıştır. Bu durum, ekonomi politikalarımızdaki temel hedeflerimizin başında gelen, ekonominin dengelenme sürecinin başladığını göstermektedir. Yine aynı şekilde büyümede temel hedef olan ihracata dayalı büyüme istikametinde ilerlendiğini de ortaya koymuştur. Öncü göstergeler, üçüncü çeyrekten itibaren iç talepteki yavaşlamanın belirginleştiğine işaret etmektedir. Yılın geri kalanında ithalat talebinin düşmesi; ihracat ve turizm gelirlerindeki devam eden güçlü seyir ile net dış talebin büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sağlaması beklenmektedir. Son dönemde finansal koşullarda ortaya çıkan sıkılaşma ve piyasalarımızda yaşanan dalgalanma temelde enflasyon ve cari açık alanlarındaki kırılganlıklarımızla daha kararlı mücadele etmeyi ve makroekonomik dengelenme politika setini oluşturmayı gerektirmektedir. Enflasyonla topyekun mücadele ve cari açığın sürdürülebilir düzeylere düşürülmesi bu dönemdeki öncelikli hedeflerimizdir. Yapısal reformlarla desteklenen maliye politikasındaki sıkı duruş ve makroekonomik dengelenme politikası büyümeyi orta vadede daha sağlıklı bir patikaya getirecektir. Bu büyümenin getirdiği refahın adaletli paylaşımı, sahip olduğumuz nitelikli insan kaynağı ve güçlü toplumumuz ile gerçekleşecektir.
 
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ekonomisinin 2018 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 oranında büyüdüğünü söyleyerek, "Türkiye, son 10 yılda  Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesidir ve bundan sonraki on yıllarda da bu performansını devam ettirerek, bölgesinde yatırımcıların en fazla kazandığı, en verimli ve karlı üretim gerçekleştirdiği ülke olacaktır" dedi.
 
 
Bakan Ruhsar Pekcan, yaptığı yazılı açıklama da Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) bugün açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisinin 2018 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5,2 oranında büyüdüğünü belirtti. 2017 yılında, yatırımlar ve ihracattaki güçlü performansın etkisiyle G-20 ülkelerinin tamamından Türkiye ekonomisinin daha hızlı büyüdüğünü ve 2018 yılına da güçlü bir giriş yaptığını kaydeden Bakan Pekcan, "Yılın 2'nci çeyreğinde de ekonomimiz dinamizmini istatistiklere yansıtmıştır. 2018 yılının ikinci çeyreğinde görülen yüzde 5,2´lik büyümeyi, ikinci çeyrekte Euro Bölgesi'nin yüzde 2,2, AB ekonomisinin yine yüzde 2,2 ABD´nin yüzde 4,2, Çin´in yüzde 6,7´lik büyümesi olduğunu dikkate alarak değerlendirmekte fayda vardır. Türkiye bu dönemde, dünya ekonomisinin yüzde 85´ini oluşturan G20 içerisinde verisi açıklanan ülkelerden yüzde 8,2  büyüyen Hindistan´dan,  yüzde 6,7 büyüyen Çin´den ve yüzde 5,3 büyüyen Endonezya´dan sonra en hızlı büyüyen ülke olmuştur. Türkiye ikinci çeyrekte sergilediği performansla,  gelişmiş ülkelerden ve gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmış ve son 10 yılda olduğu gibi Avrupa´nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır" dedi.
 
İHRACAT BÜYÜMEYE KATKI SAĞLADI
 
"2018 yılının ikinci çeyreğindeki yüzde 5,2´lik büyümeye 'net ihracatın' katkısı 0,96 puan düzeyinde olmuştur" diyen Bakan Pekcan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 
"2018 yılında hedefimiz, ihracatta tarihi zirveye ulaşarak yılın 2. yarısında da büyümeyi ve istihdamı desteklemektir. Büyüme performansının en önemli yansımalarından birisini de istihdam düzeyinde görüyoruz. 2018 yılı Mayıs ayı itibarıyla Türkiye ekonomisi son bir yılda 650 bin kişiye ek istihdam sağlamıştır. Türkiye, yüksek gelirli ülkeler sınıfına ancak ve ancak teknolojiye yatırımlarla ve ihracatla ulaşabilir. Önümüzdeki dönemde Türkiye´nin küresel piyasalardaki rekabet gücünü artırmak üzere özellikle bu iki alana odaklanacağız.  Türkiye, son 10 yılda Avrupa´nın en hızlı büyüyen ülkesidir ve bundan sonraki on yıllarda da bu performansını devam ettirerek, bölgesinde yatırımcıların en fazla kazandığı, en verimli ve  karlı üretim gerçekleştirdiği ülke olacaktır. Ekonomiyi desteklemek için hayata geçirdiğimiz uygulamalar; Sayın Cumhurbaşkanımızca açıklanan 100 Günlük Eylem Planı icraatlarının ekonomiye olumlu katkısı, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata yönelik teşvikler ve reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılması, başarımızın devamındaki en büyük faktörler olacaktır."