26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

‘Bakkal Amca’ya e-ticaret müjdesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, esnaf ve sanatkarların dükkanındaki ürünü pazarlayacağı bir e-ticaret sitesi kurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi.

22 Ekim 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
‘Bakkal Amca’ya e-ticaret müjdesi

Esnaf ve sanatkarın ürünlerini internetten satacağı e-ticaret platformu geliyor. Devletin kuracağı sistemden mahalle bakkalı da unutulmaya yüz tutmuş meslekleri icra eden sanatkar da yararlanacak. Kısa adı TESKOMB olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin Manavgat’taki eğitim seminerinde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci esnafı değişen ekonomik, ticari şartlara uydurmak zorunda olduklarını söyledi.

TALİMAT VERDİM

“Artık 100 sene önceki esnaflık yok. Şimdi yeni esnaf türleri, esnaf meslekleri ve yeni ticaret şekilleri ortaya çıkmaya başladı. Örneğin ‘e-ticaret’ diye ticaret şekli ortaya çıktı” diyen Tüfenkci şunları söyledi: “Genel müdürlerime bu noktada talimatı verdim. E-ticaretin içerisinde mutlaka esnaf kardeşim olacak. O platformlarda olacaksınız.  Arkadaşlarımız bir platform geliştiriyor. Çok cüzi rakamlarla esnaf kardeşimiz de orada olacak. Dükkanında sattığı ürünleri orada satar pazarlar hale getireceğiz. Küçük esnaflar finansmana erişmekte zorlanıyor. Sizler bizlere, bizler de sizlere sahip çıkarak esnafımızı, kooperatiflerimizi daha da güçlendireceğiz. Esnafı düşünen, esnafa her türlü desteği veren bir cumhurbaşkanına sahibiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Esnafa şunu yapacağız’ diyeceğimizde daha fazlasını yapan bir cumhurbaşkanımız var.”

Habur’u her an kapatabiliriz

Bakan Tüfenkci, gazetecilerin soruları üzerine Habur’un durumu ve Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılması konusunda, “Ovaköy’le ilgili Irak tarafının çalışmalarını bitirmelerini ve Irak’ın atacağı adımları bekliyoruz. Habur’la ilgili olarak, şu anda kapı açık. Gelişmelere göre her an Habur Sınır Kapısı’nı kapatabiliriz ama şu anda açık” dedi.

Erdoğan seçilmezse Türkiye de gider biz de gideriz

TESKOMB Genel Başkanı Abdulkadir Akgül,  bir dönem kefalet kooperatiflerinin çaycısının bile maaşını veremeyecek duruma geldiğini, artık bunların geride kaldığını söyledi. Akgül, bunda AK Parti hükümetlerinin çok büyük katkısı olduğunu ifade etti. Türkiye’nin güçlenmesinden bazı ülkelerin rahatsız olduğunu dile getiren Akgül, şöyle devam etti: “Türkiye artık onların silahına bile muhtaç değil. Terör örgütleriyle milli silahlarımızla, İHA’larla mücadele ediyoruz. Şimdi herkes düşman oldu. 2019 Türkiye’nin kurtuluş yılı. Belediye başkanından istediğinizi seçin. Ama esnafın, kooperatiflerin geleceği için 2019 seçimlerinde eğer Recep Tayyip Erdoğan bir daha seçilmezse Türkiye de gider biz de gideriz. O yıla kadar esnafa derdinizi çok iyi anlatmanız lazım. ‘Şu siyasi partiye oy verin’ demiyorum ama biz vefayı, hizmet edeni biliriz. Bize hizmet etmeyen ne hükümetleri yazar kasa atarak düşürdük. Bize hizmet edenin kölesi oluruz.”   

Esnaftaki gelişme bankalara yansıdı

TESKOMB Eğitim Semineri’nde konuşan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, “Esnaftaki, ekonomideki, sanayideki bütün gelişmeler Türk bankacılık sistemine de olumlu yansımıştır.  Türk bankacılık sistemi Türkiye’nin büyümesini finanse edecek güce ve sermayeye sahip” dedi.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da Türkiye’de esnaf kültürünün güçlenerek devam etmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Esnafın maddi, manevi her koşul altında milletin yanında olduğunu, Türkiye’nin istikrar ve güvenliğinin korunmasında önemli rol oynadığına dikkati çeken Arslan, bu durumun 15 Temmuz gecesi bir kez daha teyit edildiğini söyledi.