24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Barutsuz mermi atan milli silah Sapan

TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli elektro manyetik silah Sapan görücüye çıktı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, barutsuz mermi atabilen Sapan’ı inceledi.

29 Ekim 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Barutsuz mermi atan milli silah Sapan

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, twitter hesabından yerli ve milli elektro manyetik silah Sapan’ın fotoğraflarını paylaştı. TÜBİTAK tarafından geliştirilen ilk milli elektro manyetik silah Sapan, sadece enerji kullanarak barutsuz mermi atabiliyor. Elektro manyetik enerji sayesinde mermiler, sesin 10 katı hızda hedefe ulaşabiliyor. Sapan’ın testleri 2014 yılında yapılırken ilk prototip üretimi de tamamlandı. Dünyada elektro manyetik top teknolojisini üretebilen sadece iki firma bulunuyor. Biri ABD’li General Atomics diğeri ise İngiliz BAE Systems. Seri üretime de geçmesi planlanan Sapan, yabancı rakiplerini gözünü şimdiden korkutmaya başladı.

TÜBİTAK YAPILANDIRILIYOR

Öte yandan, Adana’da Türkiye İnovasyon Haftası’na katılan Özlü, TÜBİTAK’ı da yeniden yapılandıracaklarını söyledi. Özlü “TÜBİTAK’ı özel sektöre öncülük ve rehberlik eden bir kurum haline getireceğiz. Artık Ar-Ge yapan kurumdan ziyade sizlerin Ar-Ge yapmanıza destek olacak, sizlere adeta bir partner olacak bir kurum haline gelecek” dedi. Türkiye’nin 1980’li yıllarda ihracata dayalı bir ekonomi modeli belirlediğini ancak patlamanın 2002 yılından sonra gerçekleştiğini belirtern Özlü, ihracatın 36 milyar dolardan 150 milyar dolar seviyesine yükseldiğini anlattı. İşadamlarına yeşil pasaport vermeye yönelik bir çalışma yaptıklarını kaydeden Özlü, Ar-Ge’ye ise daha fazla kaynak ayırmaya devam edeceklerini söyledi.

272 Ar-Ge merkezini 500’e çıkaracağız

Denizli Organize Sanayi Bölgesi’ndeki konferans salonunda düzenlenen Ar-Ge Reform Paketi Bilgilendirme toplantısına katılan Bakan Faruk Özlü, Ar-Ge ile ilgili yeni yatırımlar yapacaklarını belirtti. Türkiye’de faaliyet gösteren 272 Ar-Ge merkezinde 27 bin 500 nitelikli personel istihdam edildiğini, bu merkezlerin bugüne kadar 4 bine yakın patent başvurusu yaptığını, bin 100’ün üzerinde patente tescil aldığını belirten Özlü, Ar-Ge Reform Paketiyle hem daha fazla hem de daha nitelikli merkezler oluşturulmasını hedeflediklerini aktardı.