24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Başkan’dan zamansız veda

İş dünyası dün acı bir kayıpla sarsıldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar geçirdiği kalp krizi sonrası hayata gözlerini yumdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti ve MÜSİAD’ın da kurucularından olan Çağlar’la ilgili “Çağlar’dan beklediğimiz çok hizmetler vardı” açıklaması yaptı.

12 Aralık 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Başkan’dan zamansız veda

Türkiye’nin en eski ve en büyük ticaret odası, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, kalbine yenik düştü. Önceki gece rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Çağlar, sabah 6’da tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayata veda etti. AK Parti ve MÜSİAD kurucusu da olan Çağlar’ın vefatı siyaset ve iş dünyasını yasa boğdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Çağlar’dan beklediğimiz çok hizmetler vardı” derken iş dünyası temsilcileri de yayınladıkları mesajlarla Türkiye ekonomisi ve iş dünyası önemli bir ismini kaybetti” dediler 

HASTANEYE ZİYARETÇİ AKINI

Çağlar’ın vefatıyla ilgili ilk açıklamayı İTO Başkan Yardımcısı Gökhan Murat Kalsın yaptı. Kalsın “Sağlığı gayet yerindeydi. Gece kalp sıkışması sebebiyle hastaneye kaldırılan Çağlar maalesef sabah saat 06.00’ya doğru hayatını kaydetti. Çok üzgünüz” sözleriyle Çağlar’ın vefat ettiğini duyurdu. Kalsın’ın açıklamasının ardından sabah saatlerinden itibaren vefat ettiği Medipol Hastanesi ziyaretçi akınına uğradı. Ziyaret eden ilk isimler arasında İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mevlüt Uysal da yer aldı. Şahin “Önemli bir değerimizi kaybettik” derken, Uysal da önemli görevler, güzel işler yaptı. Bütün iş dünyasının başı sağ olsun” açıklaması yaptı. 

BUGÜN TOPRAĞA VERİLECEK

Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı da olan Çağlar, bugün Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi’nde kılınacak ikindi namazına müteakiben Sahrayıcedid Aile Kabristanı’na defnedilecek. Çağlar için taziyeler, Çamlıca İlmi Araştırmalar Merkezi’nde kabul edilecek. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.      

Son gününde Abdülhamit Payitaht dizisinde oynadı

Dün sabaha doğru hayatını kaybeden İTO Başkanı İbrahim Çağlar ile ilgili çarpıcı bir bilgi ortaya çıktı. Çağlar’ın, TRT’nin ünlü dizisi Payitaht Abdulhamid’in dünkü çekimlerinde rol aldığı öğrenildi. Ünlü dizinin çekimlerinin yapıldığı Kocaeli›ne giden İbrahim Çağlar,  Dersaadet Ticaret Odası’nın kuruluşunun çekildiği sahnede rol aldı. Çağlar, dizide, İbrahim Efendi rolünü kendisi oynadı. 

HAFTAYA YAYINDA

Önceki gün çekimleri yapılan dizinin haftaya yayımlanacağı öğrenildi. Dizinin yapımcılarından Yusuf Esenkal, yaptığı açıklamada “Sabah 10:00’da sete geliyor. Kendi getirdiği kahvaltılık börek çörekle set ekibi oyuncularla birlikte kahvaltı yapıp sohbet ediyor. Akşama kadar çekimleri sürüyor. çocuğu, eşi ve torunuyla geldi. Çok neşeli ve mutluydu. çok önem veriyordu İTO’nun anlatılacak olmasına sahnelerinin bazı cümlelerini kendi düzenlemişti, çok heyecanlanıyordu.”

AK PARTİ VE MÜSİAD’IN KURUCULARINDANDI

1960 yılında İstanbul, Erenköy’de doğan İbrahim Çağlar, baba tarafından aslen Konya-Kadınhanlı’dır. Kökleri müteşebbis bir aileye dayanan Çağlar’ın anne tarafından dedesi Hasan Şevki Efendi Cumhuriyet öncesi II. Abdülhamid Han döneminde Hazine-i Humayun’da görev yapmıştır. Dedesi Cumhuriyet sonrası ise genç Türkiye’nin ilk milli kolonya fabrikasını kurmuştur. Çağlar’ın baba tarafından dedesi Sıtkı Çağlar ise, ticarete konu olabilecek her ürünün ticaretini yapar, özellikle Konya’dan diğer şehirlere giderek mal değiş tokuşu ile ticaret hayatını devam ettirirken, 1950’li yıllarda İtalyanlardan aldığı teknoloji ile İstanbul, Topkapı´da iplik fabrikası kurar. Ticaretle yoğrulan bir ailede yetişen İbrahim Çağlar 7 yaşından itibaren yazları kendi isteğiyle eniştesinin yanında çalışmaya başladı. 1977 yılında liseden mezun olan Çağlar ilk şirketi olan Nurtop A.Ş’yi müteakiben kurmuş ve iş hayatına atılmıştır. AK Parti ve MÜSİAD Kurucu Üyesi olan Çağlar, 2004-2009 yılları arasında İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olmuştur. 2009-2013 yılları arasında İTO Meclis Başkanlığı, 2013 yılından itibaren ise İTO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekteydi.  

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VİCDANİ VAZİFELERİNİ HİÇ İHMAL ETMEZDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım,  İbrahim Çağlar’ın vefatının ardından eşi Nilgün Çağlar’ı arayarak taziyelerini iletti. Erdoğan, Çağlar’ın vefatından kendisinin de derin üzüntü duyduğunu belirtti. Erdoğan’ın, merhumun toplumun sevgisini kazanmış olan çalışkan bir insan olduğuna da dikkati çektiği öğrenildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı ‘Dünya İnsan Hakları Günü’ etkinliğinde yaptığı açıklamada “Sayın Çağlar, hayatı tam bir başarı hikâyesi olan, iş dünyasında yükselirken insani ve vicdani vazifelerini de asla ihmal etmeyen örnek bir arkadaşımızdı. Kendisi ticaretin, siyasetin, sivil toplum faaliyetlerinin, hayatın içinde bizlerle beraber bu mücadeleyi sürdürebileceğinin ete kemiğe bürünmüş bir örneği olarak bu yolculukta devam etti. Ülkemizin en eski ve büyük ticaret odasında uzun yıllardır çeşitli kademelerde üstlendiği sorumlulukları başarıyla yerine getiren Sayın Çağlar’dan beklediğimiz çok hizmetler vardı” diye konuştu. Başbakan Yıldırım da hayatını kaybeden Çağlar’ın eşi Nilgün Çağlar ile telefonda görüştü. Yıldırım, eşinin vefatı sebebiyle Çağlar’a taziyelerini iletti.      

İŞ DÜNYASI YASTA

- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Ülkemiz iş dünyası çok kıymetli üretken bir evladını çok genç yaşta kaybetmiştir. Ekonomimizin ve ticari hayatın gelişimine büyük katkıları ve emeği olmuş değerli dostum İbrahim Çağlar›ın genç yaşta aramızdan ayrılması hepimiz için büyük kayıptır. Oda ve borsa camiasına verdiği hizmetlerin yanı sıra bir iş adamı olarak üretime ve istihdama katkılarıyla her zaman saygıyla anılacak bir isim oldu.

- ATO Başkanı Gürsel Baran: Çağlar, genç yaşında başladığı ticari hayatta çalışkanlığı, yenilikçiliği, vizyonerliği ile büyük başarılara imza atmış, sivil toplum kuruluşlarında üstlendiği görevlerle önemli bir rol model olmuştur. 

- DEİK: DEİK’te Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlendiği  dönem boyunca bizlere verdiği önemli katkılar hiç şüphesiz ki unutulmayacaktır.

- ASKON Başkanı Hasan Ali Cesur: Ülkemizin yetiştirmiş olduğu en değerli iş insanlarından biri olan İbrahim Çağlar›a Allah›tan rahmet, ailesine, tüm dostlarına ve İTO camiasına başsağlığı diliyorum. Mekanı Cennet olsun.

- Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay: Her vefat üzücü ama toplumun önünde, aktif mesai yaptığımız bir dostumuzu, ortağımızı kaybetmiş olmanın üzüntüsü bir başka.

- İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: İTO Yönetim Kurulu ve TOBB yönetim kurulunda birlikte Türk özel sektörü için büyük hizmetlerde bulunduk. Bu apansız ölüm hepimizi derinden üzdü.