25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Beypazarı’nın şifalı sularını 20 ülkeye içiriyor

Maden suyu pazarında Türkiye’nin en büyük markalarından Beypazarı, 20 ülkeye ihracat yapıyor. Çin’den Hollanda’ya kadar ürün sattıklarını söyleyen Beypazarı Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Ercan “Yeni yatırımlarla hem üretimimizi hem ihracatımızı büyüteceğiz” dedi.

KAAN ZENGİNLİ11 Aralık 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Beypazarı’nın şifalı sularını 20 ülkeye içiriyor

Türkiye maden suyu rezervi ile dünyanın birçok ülkesinden daha zengin. Bu pazarda marka haline gelebilen şirketler, Türkiye’nin üretim, ihracat ve istihdam hedeflerine destek olmayı sürdürüyorlar. Bu pazarın en önemli markalarından Beypazarı ise Ankara’daki tesislerinden 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Patron Katı’na konuk aldığımız Beypazarı Maden Suyu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Ercan “Zirvede kalmak zirveye çıkmaktan daha zor. Tüm bu anlatılanlara nazaran söyleyebilirim ki, Beypazarı maden suları şu anda dünyanın bir çok ülkesine yaptığı ihracatlar ile global bir markadır diyebiliriz” açıklaması yaptı. 

- Beypazarı’nın ortaya çıkış öyküsünü anlatır mısınız? 

Firmamız 1957 senesinde rahmetli babam Hacı Cemil Ercan tarafından Beypazarı’nda kuruldu. Öğrenimim bittikten sonra ben de babamla birlikte bu işin içinde yer almaya başladım. 3 kuşak devam eden bir markayız. Öyle ki kızım ve oğlum da bu işin içindeler. Ben de yönetim kurulu başkanı olarak görev almaktayım. Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan aile şirketimizi daha da ileriye taşımayı ve Türk markası olarak sınırları aşarak daha fazla tüketiciye ulaşmayı amaçlıyoruz. Maden suyu dolum tesisimiz kalitesi ve güvenilirliği ile sektörde liderliğini korumakta. Beypazarı Maden Suyu olarak 60 yıldır bu sektördeyiz ve işimizin gerekliliklerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. 

- Tesisler hakkında bilgi verebilir misiniz? Kaç üretim tesisi var? Ne kadarlık şişeleme yapıyorsunuz?

Fabrikamız Ankara’nın Beypazarı ilçesinde yer almakta. Maden suyu şişelemesi yaptığımız tek yer burası. 65 bin metre karelik kapalı bir sahada 4 adet şişeleme ünitemiz var. Saatte 300 bin adet şişe dolum kapasitesine sahip olan firmamız bu özelliği ile en yüksek kapasiteli üretim tesislerinden. Doğal maden suyumuzu 200 cc’lik cam şişelerde piyasaya sunduk. Maden suyu şişeleri renkli olmak zorundadır. Çünkü maden suyu içindeki mineraller güneş ışığına maruz kalınca zarar görüyor. 

- Kaç çeşit ürününüz var? Üretim konusunda hassa olduğunuz noktalar neler?

Şu anda doğal maden suyu, doğal meyve aromalı maden suyu ve gazoz olarak üç çeşit ürünümüz bulunmaktadır. Meyve aromalı doğal maden suyumuzu, doğal aroma ile birleştirdik. Limon, elma, vişne, çilek, nar, C plus limon ve mandalina olmak üzere farklı lezzetlerde piyasaya sunduk. Çok yakında ise karpuz–çilek aromalı maden suyumuzu tüketicilerimizin beğenisine sunacağız. Meyveli çeşitlerimizde tüketicimizden gelecek olan arz ve taleplere göre, ürün yelpazemizi genişletmeyi düşünüyoruz. Kalite anlayışımız, doğal olanı doğal haliyle tüketiciye sunmak. 

- Toplam ciro nedir? İhracat tutarı ne kadar? Hangi ülkelere yapıyorsunuz?

Türkiye iç pazarının yüzde 30’luk ihtiyacını biz karşılıyoruz. Yurt dışı pazarına yönelik çalışmalarımızda mevcut ve şu anda yurt dışına üretimimizin yüzde 6’sını gönderiyoruz diyebiliriz. Biz de Türkiye’de tüketimi yaygınlaştırıp yurtdışında ihracat hacmini büyüterek Kıbrıs, Türkmenistan, Avusturya, Avusturalya, Arabistan, Irak, Fransa, Hollanda, Almanya, Dubai, Lübnan, Tayvan, Ürdün, Somali, Çin, Kuveyt, Katar gibi 20 ülkeye ihracat yapmaktayız.

- Önümüzdeki dönemde ne gibi çalışmalar planlıyorsunuz?

Zirvede kalmak zirveye çıkmaktan daha zor. Tüm bu anlatılanlara nazaran söyleyebilirim ki, Beypazarı maden suları şu anda dünyanın bir çok ülkesine yaptığı ihracatlar ile global bir markadır diyebiliriz. En büyük hedeflerimiz; daha çok ülkede, daha fazla pazar payına sahip olarak Türk maden suyuna herkesin ulaşmasını sağlamak. 

2017’de yeni ürünümüz olan gazozu piyasaya sunduk. Çok da olumlu karşılık aldık. Tüketicilerimizden gelen önerilerle ürünlerimizdeki bu çeşitliliği sürdürmeye devam edeceğiz.

KAYNAKLAR AÇISINDAN ZENGİN ÜLKEYİZ

- Maden suyu geniş bir pazar payına sahip. Sektörün geleceğine dair öngörüleriniz nelerdir?

Maden suyu olarak değerlendirdiğimizde, gelecekte bu pazarın daha da genişleyeceğini ve sektörün ivme kazanacağını düşünüyorum. Çünkü maden suyunun mineralli yapısı ve doğallığı insan sağlığı için son derece önemli. Bu Türkiye için büyük bir şans. Çünkü maden suyu kaynakları yönünden zengin bir ülkeyiz. 30’un üzerinde ruhsatlandırılmış maden suyu markası mevcut ancak bunlardan ancak 5 tanesi ulusal çapta hizmet verebilmektedir. Maden suyu dağlık alanlarda çıktığı için yatırım maliyeti de çok büyük. Ayrıca yer altından çıktığı için devlete cironuzdan belli bedel ödemek zorundasınız. Yani hiç de kolay bir sektör değil. O yüzden çoğu maden suyu markası büyüyemiyor. 

BEYPALAS İLE TURİZME YENİ YATIRIM YAPTIK

- Büyük yatırımlara ve başarılara sahipsiniz. Ekibiniz kaç kişiden oluşuyor? Yeni yatırımlar planlıyor musunuz?

Firmamız bünyesinde 80 personele istihdam sağlamaktayız. Beypazarı’nda bu sene 15 milyon TL’lik bir otel yatırımımız oldu. 39 oda 102 yatak kapasiteli otel ilçenin en büyük ve lüks oteli konumundadır. Merkezi konumu ile şehrin en gözde caddesinde yer alan otelimiz adı ise Beypalas… Beypazarı’na böyle bir yatırım yapmaktan çok mutluyuz. Yapmış olduğumuz bu yatırım ile bölgenin turizmine önemli ölçüde katkı sağlarken, istihdamın artmasına da katkı sağlayacağız. Beypazarı’nı gezmeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerimizi otelimizde ağırlamaktan ve yöremizin kültürünü aktarmaktan gurur duyuyoruz.