20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

BİM kadın istihdamında Türkiye lideri

Gıda perakendeciliği sektörünün lider markası BİM, yılsonuna kadar 750 milyon TL yatırımla 730 yeni mağaza açacak. BİM İcra Kurulu Üyesi Dortluoğlu, “4 bin 500 kişiye iş imkanı vereceğiz. Ayrıca BİM çalışanlarının yüzde 39’unun kadın olması nedeniyle Türkiye’de en fazla kadın çalıştıran şirket konumunda” dedi.

KAAN ZENGİNLİ25 Haziran 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
BİM kadın istihdamında Türkiye lideri

Türkiye’de perakende sektörü hızla gelişimini sürdürüyor. Son 20 yıldır hayatımıza giren zincir marketler, bugün sektörün en büyük oyuncuları arasında yer alıyor. BİM’de bu market zincirlerinin başında yer alıyor. 1995 yılında faaliyetine 21 mağazayla başlayan BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. yüksek indirim modelinin ülkemizdeki ilk temsilcisi konumunda bulunuyor. Temel gıda ve tüketim ürünlerini en uygun fiyat ve en yüksek kalite ile tüketiciye ulaştırmayı ana ilke edinen BİM, bugün toplam 6 bin 765 mağaza ile sektörün en büyük oyuncusu…  BİM Finans Direktörü (CFO) ve İcra Kurulu Üyesi Haluk Dortluoğlu, 2017 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 23.5 düzeyinde bir büyüme gerçekleştirerek rekor kırdıklarını belirtti. Dortluoğlu cironun ise 24 milyar 779 TL olarak gerçekleştiğini belirterek “Mağaza sayısı 6 bin 765’e çıkarken, çalışan sayımız ise 42 bini buldu” diye konuştu. Kadın istihdamı konusunda da hassas olan BİM, Türkiye’de en fazla kadın çalıştıran şirket olarak ön plana çıkıyor. BİM’de çalışanların yüzde 39’u kadınlardan oluşuyor. 

Sektörün pazar lideri olarak geçen yıl nasıl geçti? 

Türkiye’nin en büyük perakende şirketi olarak, geçen yıl 2016’ya göre satışlarımızı yüzde 23.5 artırarak 24 milyar 779 liraya yükselttik. Şirketimizin net karı önceki yıla göre 2017’de yüzde 29 artışla 863 milyon liraya ulaştı. FAVÖK ise 1 milyar 296 milyon TL düzeyine yükseldi. 

Mağaza ve istihdam rakamları hakkında bilgi verir misiniz? 

Geçen yıl sonu itibariyle BİM’in toplam mağaza sayısı 6 bin 765’e ulaştı. Bunların 647’i Fas ve Mısır’da bulunuyor. 44’ü ise farklı bir konseptle açılan FİLE mağazalarından oluşuyor. Geçen yıl 4 bin kişiye yeni iş olanağı sağladık. Toplam istihdamımızı 41 bin 993’e çıkardık. Bu anlamda Türkiye’de en çok kadın istihdam eden şirket olduk. Çalışanlarımızın yüzde 39’u kadınlardan oluşuyor. 2017’de 53 yeni mağaza açarak Fas’taki mağaza sayımızı 382’ye, Mısır’dakini ise yeni açılan 50 adetle 265’e yükselttik. BİM olarak bu iki ülkede toplam 3 bin 914 çalışanımız var.

Marketlerinin satış modelinde bir değişiklik planlanıyor mu? 

Her zaman müşterilerimizin sesine kulak veriyor, onların taleplerini en iyi şekilde karşılamaya çalışıyoruz. Geçen yıl özel markalı ürün sayımızı 550’ye çıkardık. Toplam ciromuzun yüzde 67,5’i özel markalı ürünlerimizden geliyor. Şu anda seçilmiş mağazalarımızda sebze, meyve ve unlu mamul satışı konusunda pilot çalışmalar yürütüyoruz. Halkımızın bu uygulamaları tercih ettiğini görürsek Türkiye’nin dört bir yanında tüm BİM mağazalarında açık meyve-sebze ve sıcak unlu mamuller satışlarına başlayacağız. Zaten bizim halkımız sebze ve meyveyi açıktan dokunarak almayı tercih ediyor.

750 MiLYON YATIRIM 4 BiN 500 iSTiHDAMl

2018 sonu hedeflerinden bahseder misiniz? Mağaza ve şube sayısında nasıl bir artış yaşanacak?

Bu yıl sonu, bir önceki yıla göre yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. Bunun için sürekli yatırım yapıyoruz. Geçen yıl 609 milyon TL yatırıma imza attık. Bu yıl da yatırımlarımız 750 milyon TL’yi bulacak. Yılsonuna kadar 600’ü BİM, 30’u FİLE ve 100’ü yurt dışında olmak üzere 730 yeni mağaza açacağız. Yurt içinde hedeflediğimiz ilave net istihdam sayısı 4 bin. Yurt dışı ile birlikte bu rakam 

4 bin 500’e çıkıyor. Yeni mağazalarımızı genellikle ihtiyaç bölgelerinde açacağız. Özellikle İstanbul’un Avrupa yakasına önem veriyoruz. Ağırlık olarak Marmara Bölgesi’nde mağaza açacağız. 

DÜNYADA 149'UNCU

Perakende’nin Küresel Güçleri 2017 isimli raporda BİM en büyük 250 perakendeci kuruluş arasından 149’uncu, dünyanın en hızlı büyüyen perakende 

şirketleri listesinde 24’üncü sırada yer alıyor. Ayrıca ‘Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi’ araştırmasında En Çok İstihdam Sağlayan Şirket… Şirketimiz uluslararası araştırmalarda da her zaman üst sıralarda yer alıyor.

TÜRKİYE'YE İNANIYOR VE GÜVENİYORUZ

BİM İcra Kurulu Üyesi ve Operasyon Başkanı (COO) Galip Aykaç, 2017’de beklentilerin üzerinde büyüdüklerini belirterek, şirketin ve Türkiye’nin ekonomide yaşadığı gelişmelerden bahsetti. BİM, geçen yıl Türkiye ekonomisi gibi güçlü bir performans gösterdiğini dile getiren Aykaç, başta tüketiciler olmak üzere tüm paydaşlarının teveccühü ile çalıştıklarını ve ülke ekonomisine katkıda bulunduklarını bildirdi. Aykaç, “Türkiye’ye güveniyor ve inanıyoruz, Türkiye de bize güveniyor. Sektör lideri olarak en iyi hizmeti en yaygın şekilde sunmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi. Aykaç, yurt dışında başka ülkelere açılma projelerinin olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Kısa bir zaman önce İran’a girmek üzere detaylı çalışma yaparken şu anki konjonktüre de bakarak projeyi askıya aldık. İptal etmedik. Araştırmalarımız sürüyor” diye konuştu. Avrupa pazarının doyduğunu aktaran Aykaç, “Yüzde 90’ı organize perakende ile doymuş durumda. Onlar da her yıl büyümek için birbiriyle yarış içindeler.” ifadelerini kullandı.