24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

2018 BES 3 yıl neden zorunlu olacak

Yeni Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) zorunlu mu? 2018 BES son dakika değişikliği 3 yıl zorunlu mu olacak?

25 Eylül 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
2018 BES 3 yıl neden zorunlu olacak

Otomatik BES zorunlu oluyor! Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı'na göre, otomatik BES sistemi artık zorunlu hale geliyor. Yeni düzenlemeyle, çalışanlar en az 3 yıl süreyle sistemden ayrılamayacak. Bireysel Emeklilik Sistemi, bireylerin emeklilik dönemlerinde daha rahat yaşayabilmeleri, gelir elde ettikleri dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de koruyabilmeleri ve ihtiyaç duyacakları ek harcamalarını rahatça karşılayabilmeleri için mevcut kamu sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı olarak oluşturulan bir emeklilik sistemidir.

Geçtiğimiz hafta açıklanan 2019-2021 yıllarını kapsayan 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı'na çalışanlar için zorunlu olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) de girdi.

Kamu daireleri ile özel sektörede çalışan ve yaşı 45'i aşmamış tüm çalışanların otomatik olarak BES'e dahil edilmesini sağlayan uygulama 2017 yılında başlatılmıştı. BES'e 2 yılda 12 milyona yakın çalışan giriş yapmış ancak yüzde 60'ı sistemden ayrılmıştı.

Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan'ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı 3 yıllık Yeni Ekonomi Programı'nda artık çalışanların BES'e otomatik olarak dahil edilmesi ile uygulamanın yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirileceği belirtildi. Yeni düzenlemeyle, çalışanlar en az 3 yıl süreyle sistemden ayrılamayacak. 3 yıl boyunca çalışanların maaşlarından belli bir miktar kesilerek, tasarruf için emeklilik şirketlerine gönderilecek.

Yeni Ekonomi Programı'nda Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) üç yıl boyunca zorunlu hale getirileceği öne sürüldü. Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, "YEP'te otomatik BES zorunlu oluyor" başlıklı yazısında, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 20 Eylül'de sunduğu YEP'e bireysel emeklilik sistemine ilişkin yeni bir düzenlemenin de dahil edildiğini yazdı.

Bakanlığın düzenlemenin gerekçesini "Otomatik BES'in yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilmesi" olarak belirlediğini belirten Doğan, ‘sürdürülebilir'den kastın uygulamanın zorunlu hale gelmesi olduğunu ileri sürdü.

 

Zorunlu BES’te yaş sınırı var mı?

1972 ve üstü doğumlu çalışanlar sisteme otomatik olarak dahil edildi. Yani 45 yaş altı çalışanlardan BES kesintisi olacak. Bu yaş üstü sisteme dahil olmayacak. Hali hazırda çalışanlardan 45 yaş altında olanlar da bireysel emekliliğe otomatik katılacak.

ÇALIŞANLAR ÜÇ YIL SİSTEMDEN AYRILAMAYACAK

Doğan "Yeni Ekonomi Programı'nda yer alan otomatik BES'in yeniden yapılandırılarak daha sürdürülebilir hale getirilecek olmasından kasıt, uygulamanın zorunlu hale getirilmesi. Malum, otomatik katılım, zorunlu bir sistem değil; isteyen dilediği zaman sistemden ayrılabiliyor. Yeni düzenleme ile çalışanlar sistemden ayrılamayacak. Ne kadar süreyle? Öğrendiğime göre üç yıl süreyle. Daha açık bir anlatımla, çalışanlar, işverenleri tarafından sisteme dahil edilecek ve üç yıl boyunca da sistemden çıkamayacak; her ay maaşlarından belli bir miktar kesilip, tasarruf için emeklilik şirketlerine gönderilecek" yazdı.