19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Bitcoin diğer paralar gibi gerçek oluyor

Sene başından bu yana yaklaşık yüzde 175 artarak 3 bin dolar sınırına dayanan sanal para Bitcoin, sanal ortamdan çıkıp gerçekliğe kavuşuyor.

24 Temmuz 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Bitcoin diğer paralar gibi gerçek oluyor
Bankacılık lisansına sahip Singapur merkezli girişim firması TenX, dijital paraların, dolar, euro ve yen gibi para birimlerinin yerini tutacabileceği banka kartları üretiyor. Her transferden yüzde 2 oranında kesinti alınan kartlardan bugüne kadar 10 bin adet sipariş verildi. Harcama limiti yıllık 2 bin dolarla sınırlı olan kartların limiti gerekli koşullarda yükseltilebiliyor. Şirketin geliştirdiği, dijital cüzdanları Visa karta bağlayan özel bir uygulamayla, kullanıcı, bir kafe ya da restoranda ödemesini Bitcoin'le yaparken, karşı tarafın kasasına yerel para birimi giriyor.
Bir röportajında bu durumu 'Gece ve gündüz gibi olan iki dünyanın birleşmesi' olarak niteleyen TenX kurucularından Julian Hosp, transferlerin anında gerçekleştiğini ve bu esnada 'dönüştürme ücreti' kesilmediğini söyledi.
 
Desteklenen para birimi sayısının 8'den 11'e çıkarılması, 2018'de de 100 bin doları bulan aylık para transferinin 1 milyon kullanıcı ile 100 milyon dolara çıkarılması öngörülüyor.
 
BITCOIN İÇİN 'BÖLÜNME' TARTIŞMALARI
 
Son dönemde Bitcoin altyapısı, hızlı büyümesine ayak uyduramayınca her bir işlemin maliyeti 83 cent’e kadar çıkmış, bu durum Bitcoin madencilerini farklı çözümler üretmeye itmişti. Rekor seviyeye ulaştıktan sonra bir miktar gerileyen Bitcoin'de aşırı talep nedeniyle oluşan işlem gecikmeleri, sanal para biriminin ikiye bölünmesi tartışmalarını gündeme getirmiş, ancak daha sonra bitcoin alım-satım yoğunluğunu çok daha rahat şekilde karşılayacak Bitcoin Improvement Proposal 91'e (BIP91) destek verilerek bölünme önlenmişti.