24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Borçlu şirketler için büyük adım

Türkiye Bankalar Birliği 100 milyon TL’den fazla kredi borcu olan kuruluşlar için yapılandırma anlaşmasına imza attı. Devreye alınan yapılandırmadan iflasını istememiş şirketler yararlanacak.

20 Eylül 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Borçlu şirketler için büyük adım

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nın, dün itibarıyla imzalandığını ve uygulamaya girdiğini duyurdu. TBB’nin açıklamasında, bankalar ve diğer finansal kurumların münferit veya birlikte, borçlarını ödemeye niyetli, ancak farklı nedenlerle edimlerini zamanında yerine getiremeyen müşterilerine, ödeme kabiliyetlerinin iyileştirilmesine destek olduğu belirtti. 

UZLAŞI PLATFORMU

Açıklamada, birlik tarafından daha önceleri de kamuoyunun bilgisine sunulduğu üzere, her bir müşterinin mali durumu, ödeme gücü ve uzun dönem borçlu alacaklı ilişkisi ayrı ayrı ve özenle değerlendirilerek, karşılıklı iyi niyete ve özveriye dayalı şekilde, bankaların müşterilerine kredi kanallarını açık tuttuğu, vade, ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağladığı vurgulandı. Ekonomik performansın öngörülmedik kadar kısa sürede ve ölçüde düşüş gösterdiği durumlarda ise gelişmelerin ekonomik faaliyet üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırmak ve kısa sürede toparlanmayı desteklemek amacıyla çok sayıda alacaklı ve borçlunun bir araya getirilmesini gerekli kılan uzlaşı  platformlarına ihtiyaç duyulabildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:   “Böyle durumlarda, kaynakların ve zamanın doğru ve verimli kullanılması, taraflar arasında eş güdümün sağlanarak süreçlerin hızlı tamamlanması önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yapılandırma programlarında ölçekleri de dikkate alınarak ekonomik faaliyetleri itibarıyla sektörlerinde ve  ticari ilişkilerinde önemli yere sahip olan, nakit dengeleri iyileştiğinde çok sayıda borçlu için sinerji  oluşturabilecek nitelikteki borçlulara önceliğin verilebilmesi gereklilik gösterebilmektedir. 

Bu yaklaşımla, TBB tarafından, yakın dönemde uluslararası piyasalardaki gelişmelerin de  etkisiyle ekonomimizde yaşananlar dikkate alınarak, bankalar ve diğer finansal kurumların ticari borçlularla yapacakları finansal yeniden yapılandırma sözleşmelerinde uyulması gereken prensipleri düzenleyen bir protokol hazırlanmıştır.”

% 90’I İMZALADI

Yapılan TBB tarafından yapılan açıklamada, ‘Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması’nın, toplam kredilerdeki payı yaklaşık yüzde 90 olan banka ve diğer finansal kuruluş tarafından dün itibarıyla imzalandığı ve uygulamaya girdiği de belirtildi.  

FİRMADA HACİZ OLMAYACAK

Devreye giren anlaşma ile bankalar kendilerine 100 milyon TL’den fazla borcu olan kuruluşların kredilerini bu kapsama alacak. Bu anlaşma ile kredi borçlarının vadesi uzatılacak, bu borçluların kredileri yenilenecek, borçlulara yeni kredi verilecek, ana para, faiz, temerrüt faizi ve kâr payları ile kredi ilişkisinden doğan her türlü alacak indirilecek yada bundan vazgeçilecek. Öte yandan borçlu hakkında alacaklı kuruluş tarafından yasal işlemin başlatılmamış olması da gerekiyor. Yine haklarında iflas kararı bulunan borçlular da yapılandırma kapsamına alınmayacak.

Halkbank ana sponsorluğunda ‘Ticaret Savaşları ve Sanayinin Finansmanı’ ana temasıyla düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi’nde bankacılar ekonomiye destek sözü verdi. Açılışta konuşan Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, “Yerli ve milli markalarımızın öne çıktığı, sanayimizin gelişerek ihracatta daha güçlü olmayı hedeflediğimiz yeni dönemde, ekonominin en güçlü destekçisi yine bankacılık sektörü olacaktır” dedi. VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan da “Tecrübelerimden hareketle söyleyebilirim ki, sanayinin finansmanını daha etkin yapabilmek için kalkınma ve yatırım bankalarının sektörden aldığı payı ciddi oranda artırmalıyız. Bu konuda Türkiye Kalkınma Bankası’nın güçlendirilmesi yönündeki adımlar umut verici” diye konuştu. Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku ise katılım bankalarının sanayici ve KOBİ’lere yönelik desteklerine değindi. SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Kurulumuzun girişimleriyle KOBİ’ler ve girişimcilerimizin sermaye piyasalarının sunduğu alternatif finansman olanaklarından faydalanmaları amacıyla kitle fonlamasına ilişkin düzenlemelerde son aşamaya gelinmiştir” dedi.