25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Altının gram fiyatı rekor üzerine rekor kırıyor

Son zamanlarda dolar kuru ve altının ons fiyatından bulduğu destekle yükseliş eğiliminde hareket eden ve rekor üzerine rekor kıran altının gram fiyatı, sabah saatlerinde 185,7 lira ile tüm zamanların zirvesini gördü.

15 Mayıs 2018 Salı 07:00 - Güncelleme:
Altının gram fiyatı rekor üzerine rekor kırıyor

Yurt içinde yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçlarından  biri olan altının gram fiyatı son zamanlarda dolar kuru ve altının ons  fiyatındaki değer kazançlarının etkisiyle alış ağırlıklı bir seyir izliyor. Bu  yıla 158 lira seviyesinden başlayan ve yükseliş eğiliminde hareket eden altının  gram fiyatı bugün sabah saatlerinde 185,7 lira ile tarihi zirvesini gördü. Aylık  bazda bakıldığında sadece şubat ayında değer kaybeden altının gram fiyatı, yılın  başından bu yana yatırımcısına yüzde 16'nın üzerinde getiri sağladı.
 
"24 HAZİRAN SEÇİMLERİ SONRASI PİYASALARDA İYİMSERLİK BAŞLAYABİLİR"
 
AA Finans Analisti İslam Memiş konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı  değerlendirmede, dolar kurundan aldığı destek ile yükselen altının gram fiyatının  sabah saatlerinde 185,7 lirayla tüm zamanların rekorunu kırdığını belirterek,  "Altının gram fiyatını yükselten tek nedenin dolar kuru olduğunu söyleyebiliriz.  Dolar kuru, yılın ikinci çeyreğinde de değer kazanmaya devam ediyor. Dolar kuru,  yurt içi piyasalarda 4,30 lira seviyesinin üzerinde kısa vadede kalıcı olmasını  beklemiyoruz. 24 Haziran seçimleri sonrası piyasalarda iyimserlik başlayabilir  diye tahmin ediyoruz. Hükümetin teşvikleri, ekonomide alınan tedbirler ve tatil  sezonuyla birlikte piyasalarda olumlu dönüşler olacağını düşünüyoruz. Sıcak para  akışının hızlanmasıyla beraber döviz kurlarında düşüşler bizim için sürpriz  olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
 
Dolar kurunda bekledikleri değer kayıplarının altının gram fiyatındaki  düşüşleri hızlandıracağını ifade eden Memiş, teknik olarak altının gram  fiyatındaki düşüşlerin 175-170-165 lira seviyelerine kadar sürebileceğini  söyledi.
 
Memiş, dolar kurundaki agresif yükselişlerin sürmesi durumunda ise  altının gram fiyatının 187 liraya  kadar çıkabileceğine dikkati çekerek, 183  liranın üzerini satış fırsatı olarak gördüklerini dile getirdi.
 
Doların küresel piyasalarda değer kazanmasının altının ons fiyatını  baskılamaya devam ettiğini bildiren Memiş, altının ons fiyatında kısa vade için  1.290 doların destek, 1.360 doların ise direnç seviyesi olarak takip edileceğini  söyledi.
 
"ELİNDE GRAM ALTINI OLANLAR BİR SÜRE DAHA KORUMA STRATEJİSİ  UYGULAYABİLİRLER"
 
İntegral Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Aylin Cevizci, dolar  kurunun 4,40'a yaklaşmasının gram altının 185,7 lira ile rekor kırmasına neden  olduğunu söyledi.
 
Cevizci, gram altının son dönemde hareketlerinde en belirleyici  unsurun dolar/TL olduğunu belirterek şunları kaydetti:
 
"Gram altın 185,7 lira rekoru ile üst bandını iyice genişletti. Artık  alım seviyelerini daha önceki yazılarımda 170-175 lira aralığı olarak korurken,  şimdiler de 175-180 lira olarak izliyorum. Çünkü ons altında 1.300-1.320 dolar  aralığında bir seyir izlesek dahi, bu durum gram altında 175 lira altını dolar/TL  fiyatından ötürü zorlaştırıyor. Bu nedenle kurda görünür ve temeli sağlam bir  düşüş eğilimi görülmedikçe 170 lira seviyelerinden biraz uzak kalabileceğimizi  belirtebilirim. Dolayısıyla elinde gram altını olanlar için talebin yüksek olduğu  bir döneme girildiğini öncelikle söylemeliyim. Bu nedenle rekor seviyelerin yeni  noktalara taşınabileceğini göz önüne aldığımızda, elinde gram altını olanlar bir  süre daha koruma stratejisi uygulayabilirler. Fakat yeni alım düşünenler için  175-180 lira aralığındaki fiyat hareketlerinin kısa vadede uygun olabileceğini  düşünüyorum."
 




DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar/TL, güne yükselişle başladı!  Güne yükselişle başlayan dolar/TL 4,3850 seviyesinde işlem görüyor.

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 4,3850  seviyesinde dengelendi.
 
ABD'de dün 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselişi ve doların diğer  para birimlerine karşı değer kazanmasının etkisiyle dolar/TL 4,3710'ı görmesinin  ardından günü önceki kapanışa göre yüzde 1,2 artışla 4,3666'dan tamamlamıştı. Dün  yüzde 3'ün üzerinde dengelenen ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise bugün yüzde 3,02  seviyesinde bulunuyor.
 
Bugün Asya piyasalarında 4,3983 ile tüm zamanların zirvesini gören  dolar/TL, saat 09.35 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,4 artışla 4,3850  seviyesinde dengelendi. Euro/TL, 5,2484 ve sterlin/TL 5,9643 ile tarihi  seviyelerini görmesinin ardından sırasıyla 5,2290 ve 5,9390'dan alıcı buluyor.
 
Analistler, yurt içinde işsizlik, Hazine'nin düzenleyeceği ihaleler ve  merkezi yönetim bütçe dengesi rakamlarının, yurt dışında Euro Bölgesi büyüme ve  ABD'de perakende satışlar verilerinin takip edileceğini belirtti.
 
Teknik açıdan dolar/TL'de 4,30 seviyesinin destek konumuna geldiğini  bildiren analistler, tarihi zirvesi konumundaki 4,3983'ün direnç olarak  izleneceğini dile getirdi.