17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

Diyarbakır'da oto tamirine kadın eli değdi

Diyarbakır'da lise eğitimini motorlu araçlar üzerine alan 18 yaşındaki Delal Uluç, bir otomobil servisinde usta olarak görev yapıyor.

21 Kasım 2017 Salı 07:00 - Güncelleme:
Diyarbakır'da oto tamirine kadın eli değdi
Arabalara duyduğu ilgiyle Burhanettin Yıldız Mesleki ve Teknik Anadolu  Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Otomotiv Elektromekanikerliği bölümünü  tamamlayan Uruç, kariyerini bu alanda sürdürmeye karar verdi.
 
Stajının ardından 7 ay önce tamir ustası olarak bir Otomobil  servisinde çalışmaya başlayan Uruç, "erkek egemen" olarak bilinen sektörde azimle  ilerlemeyi hedefliyor.
 
Serviste 10'u aşkın erkekle çalışmayı sürdüren Uruç, çevresindekilerin  "yapamazsın" demesine rağmen başladığı mesleğinde lastik ve balata söküp takıyor,  fren hidroliği, yağ kontrolü, amortisör ve helezon yayları değişimi yapıyor.
 
"İŞİMİ ÇOK SEVİYORUM"
Uruç, yaptığı açıklamada, arabalara merakının mesleğe  dönüştüğünü söyledi.
 
Eğitimi devam ederken staj yaptığı serviste, çalışmalarının  beğenilmesi üzerine kendisine istihdam imkanı sağlandığını dile getiren Uruç,  "Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yoktur. İşimi aşkla yapıyorum. Bir kadın  istediği sürece her işi yapabilir. İşimi çok seviyorum." dedi.
 
Mesleğini seçerken ailesi ve çevresindekilerin oto tamirciliğini  yapamayacağı endişesini taşıdığını ancak tüm karşı çıkmalara rağmen İstanbul  başta olmak üzere birçok ilde eğitimlere katılıp kendini geliştirdiğini anlatan  Uruç, kararlılığını gören ailesinin de düşüncelerinin değiştiğini belirtti.
 
Uruç, serviste işe ilk başladığında mesai arkadaşlarının şaşırdığını  ifade etti.
 
Serviste kendisini ilk kez gören müşterilerden bazılarının telaşa  kapıldığını, bazılarının ise şaşkınlığını gizleyemediğini anlatan Uruç, "Bu işi  nasıl yapıyorsun?", "Helal olsun" şeklinde tepkilerle karşılaştığını ancak genel  anlamda olumlu karşılandığını bildirdi.
 
Servis sorumlularının da önceleri işi başarıp başaramayacağı yönünde  tedirginliklerini fark ettiğini belirten Uruç, zamanla çalışmalarının  görülmesiyle bundan memnuniyet duyulduğunu söyledi.
 
Uruç, "Aslında bir kadına göre zor bir iş ama ben zorlanmadım. Güç  gerektiren noktalarda zorlansam da iş arkadaşlarımı çağırıyorum, yardım  ediyorlar. Kadın olarak makyajım yağdan ve kirden. Akşam eve gittiğimde ailem  'Önce banyoya' diyor." şeklinde konuştu.
 
Müşterilerden Şahabettin Abul, Uruç'un kadınlara örnek olduğunu  düşündüğünü dile getirerek, "Kadınlar, doktor, öğretmen olarak günlük hayatımızda  karşımıza çıkıyor ama oto servisinde karşılaşmak şaşırtıcı oldu. Bayağı iyi  çalışıyor. Erkeklerden bir farkının olmadığını görüyorum." ifadelerini kullandı.
 
"DİYARBAKIR'DA BİR TABUYU YIKMIŞ OLDUK"
 Servis müdürü Mehmet Bozkurt, başta "Bir kadın burada bu işi yapabilir  mi?" diye düşündüklerini ancak Uruç'un işindeki heyecanını gördüklerini anlattı. Uruç'u eğitim amaçlı genel merkeze de gönderdiklerini belirten  Bozkurt, şunları kaydetti:
 
"Kendisi bu işe sarıldı. Biz de böylelikle Diyarbakır'da bir tabuyu  yıkmış olduk. İnşallah devamı gelir. Diyarbakır'da kurum olarak bünyemizde  bulunan eğitim laboratuvarlarında buna destek veriyoruz. Geriden daha bir sürü  kadın arkadaşımız gelecek. Belki öyle bir gün gelecek ki atölyemizin yüzde 80'i  kadın personelden oluşacak."