25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Doğal afetlere karşı sigortanın önemi büyük

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu “Afet hasarlarının sadece devlet tarafından karşılanması ekonomiye büyük zararlar veriyor. Bu sebeple doğal afetlerde sigorta sektörünün rolü çok önemli” dedi.

18 Ekim 2016 Salı 07:00 - Güncelleme:
Doğal afetlere karşı sigortanın önemi büyük

Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, doğal afetlerin dünyada yüz binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve milyarlarca dolar maddi kayba neden olduğunun söyledi. Doğal afetler sonucunda oluşan ekonomik kayıpların çoğunlukla devlet tarafından üstlenildiğini aktaran Pamukçu, bu durumun likidite eksikliği ve bütçenin acil gereksinimlere yönlendirilmesi gibi önemli sıkıntılar doğuracak sonuçlara yol açtığını belirtti.

Doğal afetlerde sigorta sisteminin önemine dikkat çeken Pamukçu, doğal afet riskinde hasarların büyük ve karmaşık olmasından dolayı, afet riskinin sadece devlet tarafından karşılanmasının çok güç olduğunun altını çizdi. Pamukçu, bu nedenle afet risklerinin finansmanında ve afet risklerinin etkisinin azaltılmasında sigorta sektörünün önemli bir rol alması gerektiğine dikkat çekti.

ZORUNLU SİGORTALAR ÖNEMLİ

Pamukçu “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, sigorta bilincinin yaygınlaştırılması için uygulanabilirliği olan zorunlu sigortaların hayata geçirilmesi çok önemli” dedi. Zorunlu poliçelerin takibinin yapılması ve sağlam kontrol mekanizmalarının kurulması gerektiğini vurgulayan Pamukçu “Bu durum tam olarak sağlanmadığı ve yüksek cezai yaptırımlar olmadığı için zorunlu poliçelerde bile sigortalılık oranının maalesef düşük olduğunu gözlemliyoruz. Zorunlu poliçe yaptırması gereken firmaların, kamu ile ilişkilerinin olduğu tüm noktalarda söz konusu kontrollerin kurulması bu konuda bir iyileştirme sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

‘AFETLERDEN SONRA SİGORTA BİLİNCİ ARTIYOR’

Doğal afetlerin farklı zamanlarda meydana gelmesinin, risklere ilişkin farkındalık seviyelerinin de değişmesine neden olduğunu ifade eden Pamukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyük bir sel veya fırtına sonrasında bireyler riskler hakkında daha bilinçli bir hale gelerek, gelecekte meydana gelebilecek benzer bir doğal afetin etkilerini azaltacak önlemler almaya ve sigorta poliçelerine yatırım yapmaya gönüllü oluyor. Buna karşın, birkaç yıl süresince doğal afet gerçekleşmezse sigorta teminatına ilgi azalıyor.”