24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Dolara Merkez Bankası freni

Piyasalar, dün Merkez Bankası’nın açıklamalarıyla yön buldu. Dolar dün 4.50 lirayı aşınca Merkez Bankası önce sözle müdahale etti.

17 Mayıs 2018 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Dolara Merkez Bankası freni

Yapılan açıklamada “Piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilmektedir. Gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki etkileri de dikkate alınarak gerekli adımlar atılacaktır” denildi. Açıklama sonrası dolar yönünü aşağı çevirdi. Bu mesajın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile AK Parti Genel Merkezi’nde bir araya geleceği duyuruldu. Haberin ardından dolar 4.40 lira seviyesine geldi. Düşüşteki Borsa İstanbul ise yeniden yükselişe geçti. Yüzde 0.9 artan Borsa istanbul günü 102 bin 157 puandan kapattı. 

Bu arada Erdoğan’ın İran Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Mahmud Vaizi ile AK Parti Genel Merkezi’nde yaptığı görüşmeye Murat Çetinkaya’nın da katılması piyasalarda ‘ekonomi zirvesi toplanıyor’ iddiasına neden oldu. AK Parti Genel Merkezi’nde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın bulunması bu iddiayı güçlendirdi. Öte yandan piyasalardaki hareketlilik sırasında bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “Kural tabanlı piyasa ekonomisi yaşayabilecek tek seçenek” dedi.