26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Doların beli kırıldı sıra faiz düşüşünde

Merkez Bankası’nın hamleleriyle dolar 3.94’den 3.56 seviyelerine gerilerken, uzmanlar şimdi de faizlerde düşüş bekliyor. Bundan sonra piyasalara atak olamayacağını belirten Başbakan Yardımcısı Canikli, faizlerin de çok hızlı geriye döneceğini söyledi.

24 Şubat 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Doların beli kırıldı sıra faiz düşüşünde

Piyasalara yönelik saldırılara karşı başta Merkez Bankası’nın hamleleri olmak üzere ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle dolarda başlayan düşüş trendi dün de devam etti. ABD Merkez Bankası’nın (FED) mart ayında faiz artırımına gitmeyeceği beklentilerinin de etkisiyle dolar 3.56 seviyesine geriledi. Piyasa uzmanları, dolardaki düşüşün süreceğini 3.50 seviyelerinin görülebileceğini belirtti. Dolardaki düşüşün ardından şimdi de gözler faizlere çevrildi. Uzmanlar, önümüzdeki günlerde faizlerde de önemli düşüşün yaşanabileceğini belirtirken Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de, Merkez Bankası’nın gecelik ve geç likidite faizlerinde yaptığı artışların geçici olduğunu, şartlar düzeldiğinde faizlerin çok hızlı şekilde geriye döneceğini, TCMB’nin mesajının bu olduğunu söyledi. 

SPEKÜLATİF ATAK OLMAZ

Katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Canikli, son 3-4 aydan beri özellikle para ve sermaye piyasalarına yönelik ciddi bir atakla karşı karşıya kalındığını belirterek, “Bu saldırıların ortadan kaldırılmasında, defedilmesinde, özellikle adım adım, çoğunu piyasa bilmiyor, çok ince ayarlarla hayata geçirilen kararlar son derece önemlidir. Türkiye, bundan sonra da kesinlikle spekülatif atak noktasında, buna benzer geçmişte sıkıntı yaşadığı ataklarla karşı karşıya kalmayacaktır” dedi. Başbakan Yardımcısı Canikli, söz konusu sıkıntıların aşılmasında en büyük payın sağduyulu, rasyonel ve bilimsel temelleri olan akılcı kararları adım adım uygulamaya geçiren Merkez Bankası’na ait olduğunu ve bu politikanın devam edeceğini bildirdi. Artık spekülatif ataklara karşı Türkiye ekonomisinin bugün hiç olmadığı kadar güçlendiğini vurgulayan Canikli, bundan sonra, buna yönelik saldırıların hiçbir şekilde başarılı olamayacağını söyledi.

Rating kuruluşlarının mermileri tükendi piyasa bunlara inanmıyor

Para ve sermaye piyasalarına yönelik saldırılara uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarının da dahil olduğuna işaret eden Canikli, değerlendirmelerin zamanlamalarına bakıldığında ‘kesintisiz bir projenin devamı olduğunu’ belirtti. Canikli, şunları söyledi: “Derecelendirme kuruluşları artık Türkiye’ye yönelik bütün mermilerini tükettiler. Son barutlarını da kullandılar. İtibarları da kalmadı. Fitch’in not indiriminden sonra çok yüksek seviyede dolar fiyatı bekliyorlardı. Tam tersi oldu, o hafta içerisinde TL yüzde 5 değer kazandı. O tarihten bugüne kadar da TL yüzde 9 değer kazandı. Kredibiliteleri de kalmadı. Piyasa nezdinde, derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik değerlendirmelerin rasyonel olmadığı algısı çok net bir şekilde var. Artık barutlarını tükettiler, piyasa artık bunlara inanmıyor.”