19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Döviz geliri olmayanların borçlanmasına tedbir geliyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “Hiç döviz geliri olmayanların da dövizle borçlanmasına ilişkin düzenlemeleri çalışacağız” dedi.

20 Ocak 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Döviz geliri olmayanların borçlanmasına tedbir geliyor

Şimşek, 47. Dünya Ekonomik Forumu’na katılmak üzere gittiği Davos’ta, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, kurun seviyesinden rahatsız olup olmadığının sorulması üzerine ise kendilerinin bir kur hedefi olmadığını söyledi. Bunun, kurdaki dalgalanmalara karşı kayıtsız oldukları, bunların etkisini küçümsedikleri anlamına gelmemesi gerektiğini vurgulayan Şimşek “Kur reel sektörü, özellikle açık pozisyonu olan firmaları etkiliyor. Bu konuyu çalışıyoruz. Orta ve uzun vadede, bundan sonra Türkiye’nin tekrar böyle bir sorunla karşılaşmaması için bir taraftan cari açığı diğer taraftan da açık pozisyonlarını yönetilebilir düzeyde tutmaya yönelik çok ciddi çabalar var. Önümüzdeki haftalarda veya aylarda bu konuda makro ihtiyati adımlar atacağız” diye konuştu.

MERKEZ FAİZDE ÖZGÜR

Şimşek, 2008’de hane halkına dövizle borçlanmayı yasaklamalarının doğru bir karar olduğunu anlatarak, “Şimdi oturacağız, hiç döviz geliri olmayanların da dövizle borçlanmasına ilişkin düzenlemeleri çalışacağız. Gidip finansal bir hedge (riskten korunma) yapacaksa önü açık. İkinci konu, kurun enflasyon etkisi var. O nedenle önümüzdeki dönemde özellikle biz vergi yoluyla enflasyonun artmasına izin vermeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde bu konularda ciddi bir şekilde imtina edeceğiz” dedi. Şimşek, tüm şirketlere ilişkin kredi ve döviz borçları incelenip, ona göre mi model önerileceği sorusu üzerine de şu anda firma bazında bütün verileri topladıklarını, analiz yapacaklarını belirtti. Bunun sonucunda birtakım formüller geliştireceklerini anlatan Şimşek “Biz nasıl yardımcı olabiliriz ona bakacağız ama risklerin birikmesini engelleyecek birtakım kurallar koyacağız. Yani bu aşamada daha çok detay anlamlı olmaz. Çünkü bu çalışma devam eden bir çalışma” diye konuştu. Şimşek, Merkez Bankası’nın bağımsız ve faizleri değiştirmek konusunda özgür olduğunu söyledi. 

EKONOMİ DİRENÇLİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek “Türkiye ekonomisini bir kelimeyle özetleyin derseniz,’yüksek direnç’ derim. Büyük bir direnç gösterdi Türkiye ekonomisi. Türkiye önümüzdeki birkaç aylık süreci atlatıp, referandum belirsizliği ortadan kalkar kalkmaz, tekrar bir toparlanma sürecine girecektir ve tekrar güçlü reform uygulamalarıyla bir cazibe merkezine dönüşecektir” dedi.