19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Dövize fren zirvesi

ABD’nin İran’la nükleer anlaşmayı sonlandırması doların ateşini yükseltti. Merkez’in adımı da yetersiz kalırken, Erdoğan’ın ekonomi yönetimiyle yaptığı zirveyle dolar yeniden 4.25 liraya indi.

9 Mayıs 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Dövize fren zirvesi

ABD Başkanı Donald Trump’ın önceki akşam ülkesinin İran’la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve yaptırımların yeniden uygulanacağını açıklaması ile dolar tüm zamanların rekoru olan 4.40 liraya dayandı. Doları, bu seviyeden ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ekonomi zirvesi durdurdu.

2.5 SAATLİK TOPLANTI

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Ekonomi Koordinasyon Toplantısı 2 saat 35 dakika sürdü. Toplantıda ithalat ihracat dengesi, istihdam ve sanayi yatırımları, yabancı sermaye, dövizdeki hareketlilik ve diğer alanlarla ilgili konular ele alındı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ile ekonomiden sorumlu bürokratlar ve Cumhurbaşkanı ekonomi başdanışmanları katıldı. Külliye’deki zirve nedeniyle Şimşek ve Akben İstanbul’da katıldıkları toplantıyı yarım bırakarak Ankara’ya döndü.

Zirve öncesi Merkez Bankası TL uzlaşmalı döviz satım ve TL depo karşılığı döviz depo ihaleleriyle ilgili düzenleme yaptı. Merkez Bankası’nın bu adımı sonrasında dolar kurunda anlamlı bir değişim olmadı. Ancak ilerleyen saatlerde ekonomi zirvesi yapılacağı haberi duyulunca dolar düşüşe geçti. Dolar 4.40 lira seviyesinden kademeli olarak 4.25 seviyesine kadar indi. Toplantı öncesi yüzde 1’lik düşüş yaşayan borsa, zirve haberinin duyulmasıyda artıya geçerek günü yüzde 1.4 artışla kapattı. 

YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR

Dolardaki düşüşte Külliye’deki zirve öncesi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın mesaj da etkili oldu. Kalın piyasalara şu mesajı verdi: Mali disiplin politikaları sürecek. Bir seçim ekonomisi söz konusu değildir. Büyük yatırımlar seçim kampanyasından bağımsız olarak tam kapasite ile devam etmektedir.