26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Dünyanın ilk akıllı köyü Aydın’da 23 milyon TL’lik yatırımla kuruluyor

VODAFONE, dünyanın ilk akıllı köyünü 23 milyon liralık yatırımla Aydın’da kuracak.

5 Ağustos 2016 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Dünyanın ilk akıllı köyü Aydın’da 23 milyon TL’lik yatırımla kuruluyor

Vodafone Türkiye ile Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri (TABİT) işbirliğiyle hayata geçirilen ‘Vodafone Akıllı Köy’ projesinin detaylarını Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ve TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın açıkladı. 10 yıl sürecek proje ile sürdürülebilir verimlilik artışının sağlanması ve köyden kente göçün azaltılması hedefleniyor. Proje kapsamında Aydın’ın Koçarlı İlçesine bağlı Kasaplar Köyü, modern sera uygulamalarından toprak analiz laboratuvarına, modern meyvecilik alanından hayvancılık çözümlerine kadar uçtan uca dijital teknolojilerle donatılacak.

GÖÇE ENGELLEYECEĞİZ

Bu projeye iki yıldır hazırlandıklarını belirten Gökhan Öğüt “Vodafone Akıllı Köy, halihazırda 62 milyar dolar seviyesinde olan tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla artırmayı tetikleyecek modeli ortaya koyuyor. Bu projeyle, 2 yıl sonra hane başına yılda yaklaşık 40 bin lira gelir artışı hedefliyoruz. Burada kuracağımız akıllı sistemler sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayabileceğiz. En az teknolojik katkı kadar önem verdiğimiz bir diğer hedefimiz ise sosyal gelişim. Bu projeyle çiftçiliği tercih edilen bir meslek haline getireceğimize ve köyden kente göçü azaltabileceğimize inanıyoruz” dedi. Öğüt, kurulacak modelin hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacağını, Türkiye’deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkeye ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

ÇİFTÇİNİN GELİRİ 40 BİN LİRA ARTACAK

Arazi ve köye ait mera ile birlikte toplam 298 dönüm alana kurulacak köyde, modern meyvecilik alanı, tül altı sebzecilik alanı, modern sera uygulamaları, açık tarla sebze ve yem bitkisi yetiştiriciliği, meyve ve sebze işleme deposu, soğuk hava tesisi, toplu sağım ve süt soğutma sistemi, modern mera alanı gibi tarım teknolojisinin uygulanacağı alanlar, izleme ve takip merkezi, su ve gübre yönetim merkezi, hayvan besleme ve yönetim merkezi, çiftçi karar destek merkezi, yenilenebilir enerji çözüm merkezi, analiz laboratuvarları, deneyim atölyeleri, eğitim merkezleri, sosyal yaşam ve spor tesisleri olacak. Toplamda 10 yıllık olması planlanan projede 2 yılda verimlilik artışının gözlenmesi, 4 yılda ise sürdürülebilir bir yapının oluşması hedefleniyor. Bitkisel üretim maliyetlerinde yüzde 20, hayvancılık maliyetlerinde yüzde 22 tasarrufun yanı sıra hayvancılıkta yüzde 30 gelir artışı, toplam üretimde ise yüzde 10’luk artış öngörülüyor. Proje ile 2 yılda hane başına gelirin yılda yaklaşık 40 bin lira artacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin potansiyelini ortaya çıkaracak yatırımlara devam

Gökhan Öğüt, yaşanan darbe girişimi sonrası yatırımlara devam edecekleri yönünde açıklamaları yaptıklarını anımsattı. Öğüt “Biz Türkiye’de bir an önce normalleşmeye geçilmesini, Türkiye’nin potansiyelini ortaya çıkaracak yatırımlara devam edilmesini istiyoruz. Projemize 2 yıldır hazırlanıyoruz. Hiçbir değişim olmadan proje detaylarımızı planlandığı gibi sizlerle paylaşıyoruz” dedi.