19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Dünyaya hizmet satarak ihracatı uçurdular

‘Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı’ belli oldu. 2016’da yapılan toplam 37.3 milyar dolarlık hizmet ihracatının 7 milyar dolarını tek başına yapan THY birinci oldu. İlk 10’da havayolu şirketleri ve müteahhitlik fimaları yer aldı.

17 Aralık 2017 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Dünyaya hizmet satarak ihracatı uçurdular

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ‘Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması’nın ikincisini açıkladı. THY, 2016 rakamlarına göre yapılan bu yılın sıralamasında da birinci oldu. THY, 2016’daki 37.3 milyar dolarlık hizmet ihracatının 7 milyar dolarını gerçekleştirdi. İlk 10’da THY’nin ardından sırasıyla Polimeks, Pegasus, Yapı Merkezi, SunExpress, Netlog Lojistik, TAV Havalimanları, Rönesans Holding, Atlasjet ve Gap İnşaat yer aldı. İlk 10 firma ve 17 alt sektörde en çok ihracat yapan ilk 3 firmaya ödülleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı törenle verildi. Hizmet ihracatının 2016’da 37.3 milyar dolarken bu yılın ilk 10 ayında geçen yılın rakamını geçerek yüzde 16 artışla 37.5 milyar dolara ulaştığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “123 ülkeye hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Hizmet ihracatı, ülkemizin net ihracatçı olduğu bir alan” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Artı 2 istihdam çağrısını’ hatırlatan Büyükekşi “Toplam istihdamın yüzde 50’sinden fazlası hizmet sektöründe. Dolayısıyla bu seferberliğe en büyük katkıyı inşallah yine sektörümüz verecek” dedi. 

2023’te 150 milyar dolarlık hizmet ihracı hedeflediklerini belirten Büyükekşi “Hizmet ihracatçılarını herkesten daha çok motive etmek istiyoruz. İhracat yapan şahıs, firma ve kurum sayısını ve bunların sürekliliğini artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Zeybekci’den KDV iadesi müjdesi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2017’yi tarihi zirvelerle kapatacağını söyledi. Zeybekci, KDV iadelerine ilişkin ihracatçılara bir de müjde verdi. Zeybekci “KDV ile ilgili konu, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’ndaki şeklini aldı. Önümüzdeki günlerde güzel bir karar ve haber halinde  (Maliye Bakanı Naci Ağbal) duyuracak” dedi. Zeybekci “Ayrıca dünyanın önemli noktalarında Türk mutfağı neymiş, en önemli desteklerle, Türk Ticaret Merkezleri mantığından yaklaşarak bir projeyi yakında duyuracağız” dedi.