25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

EFTA yenilendi sıra AB ile gümrük birliğinde

Türkiye-EFTA STA’sı imzalamak için Cenevre’ye giden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci “Bu imzayla Gümrük Birliği’nin üstüne çıktık” dedi.

25 Kasım 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
EFTA yenilendi sıra AB ile gümrük birliğinde

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-EFTA Serbest Ticaret Anlaşması’nın imzalandığını söyledi. Zeybekci Cenevre’de İsviçre Ekonomi, Eğitim ve Araştırmadan Sorumlu Federal Hükümet Bakanı Johann N. Schneider-Ammann, Lihtenştayn Dışişleri, Adalet ve Kültür Bakanı Aurelia C.K. Frick ile bir araya geldi. STA’nın 1992’den bu yana yürürlükte olduğuna dikkati çeken Zeybekci, Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi sürecine eş zamanlı şekilde son üç yıldır EFTA ile de STA’nın yenilenmesi görüşmelerini sürdürdüklerini anımsattı. 

GENİŞ KAPSAMLI

Zeybekci, Cenevre’de gerçekleşen toplantıdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Hizmetler, taşımacılık, elektronik ticaret gibi alanları kapsayacak şekilde çok geniş kapsamlı ve modern bir STA’ya ulaştık. Bugün de bakanlar arasında ortak deklarasyonu yayınlıyoruz. Hedefimiz ocak ayında Davos’ta beş bakan olarak bunu imzalayıp yürürlüğe sokmak” dedi.

Zeybekci, STA’nın yenilenmesinin Gümrük Birliği anlaşmasına örnek teşkil edip etmeyeceğine ilişkin de “Türkiye ve EFTA ülkeleri bu anlaşmayla şu andaki mevcut Gümrük Birliğimizden çok daha geniş kapsamlı, çok daha liberal ve herşeyi kapsayan bir STA’ya ulaşmış olduk. Yani Gümrük Birliği’nin bir üstüne çıkmış olduk.” değerlendirmesinde bulundu. Anlaşmanın Gümrük Birliği’ne referans teşkil ettiğinin altını çizen Zeybekci, “Demek ki böyle güzel şeyler yapılabiliyormuş. Türkiye, Avrupa’daki ülkelerle böyle bir anlaşmayı gerçekleştirebiliyormuş ve bunu da hakikaten işleme koyabiliyormuş”  dedi. 

Zeybekci, “Biz sabırla Türkiye’nin menfaatlerini öne alarak, Türkiye için en iyisini yapmaya çalışarak yolumuza devam ediyoruz. Her iki tarafın menfaatine olan bir şey bu. Yani, Gümrük Birliği hem Türkiye’nin hem AB’nin menfaatine. STA’nın da bu şekilde en üst seviyede güncellenmesi de EFTA ülkeleri ve Türkiye’nin menfaatine. Sonuçta iyi şeyler oluyor” dedi.