23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Ekonomik seferberlik zamanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı çevrelerin ısrarla Türkiye’nin başına kara bulutlar toplamaya çalıştığına dikkat çekti, “Ekonomik harbe karşı gereğini yapalım” dedi.

20 Haziran 2018 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Ekonomik seferberlik zamanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana’da Çukurova Bölgesi sanayici ve iş adamlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi, Türkiye’ye yönelik saldırılara karşı ekonomik seferberlik çağrısı yaptı:

KARARLAR SİYASİ: Kimi ülkemizde olan, kimi dışarıda mukim bir takım çevreler el ele vermiş, ısrarla Türkiye’nin başına kara bulutlar toplamaya çalışıyor. Halbuki Türk ekonomisi bu tür saldırılara karşı şerbetlidir. Bizi ne Moody’s, ne de Standard&Poor’s bunların hiçbirisi ilgilendirmez. Bunların kararları siyasi. Bir yerlerden aldıkları talimatlarla açıklama yapıyorlar.

BAŞARMALIYIZ: Kur bizim geleceğimizi belirleyen şeyler değil. Bizim geleceğimizi biz belirleyeceğiz, biz. Onun için de diyorum ki eğer yastık altında hala dövizlerimiz varsa piyasaya sürelim. Bunları TL’ye bir defa çevirelim. Çünkü bizim ülkemizin gelirini, geleceğini biz Türk lirasıyla belirlemeliyiz. İşte bu milli seferberliği yapmamız lazım. Bize ekonomik harp ilan edene karşı bizim de gereğini yapmamız lazım. İşte burada seferberliğe ihtiyacımız var. Bunu başarmazsak yazık olur.

GÖRECEKSİNİZ: 24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz. Yüksek faizle biz ülkemizi ayağa kaldıramayız. Biz eğer yatırımcıyı güçlü kılacaksak burada düşük faizle bu adımı atmak zorundayız. 

LAMI CİMİ YOK: Japonya eksi faizle çalışıyor. Amerika’ya geliyorsun ikilerde, bilemedin üçte. Avrupa ikilerde. İsrail sıfır-bir buralarda. Onların bankaları böyle çalışıyor da bize ne oluyor? Şu anda 20’lerde, 25’lere kadar çıkıyor. Faizin böyle olduğu bir ülkede siz yatırım yapabilir misiniz? Arkadaşlar bunu değiştireceğiz, bu işin lamı cimi yok. Bir anda üç puan, arkadan bir buçuk puan daha. Şimdi bazıları diyor ki ‘Başkanım tam seçim arifesinde bunları konuşmayın.’ Neyi konuşmayacağım? Hakikat neyse, doğru neyse biz bunu konuşacağız. 

BATI ÇILDIRDI: Enflasyon yüzde 30’du, 4,6’ya kadar indik ve Batı çıldırdı. İşte Gezi olayları öyle başladı. Niye? Türkiye faizi buraya düşürdü, enflasyon buralara düştü. Çılgın Türkler bir şeyler yapıyor. Biz de onlara prim vermedik ama istedik ki burayı iyi tutalım. Gezi olaylarıyla birlikte faiz ve enflasyon oranının bir anda çift haneli rakamlara çıktı. 24 Haziran ile birlikte bu işin nasıl olacağını yerlisine de yabancısına da gösterme şansını yakalayacağız.

DALGA GEÇİYORUZ: Dövizi küresel piyasalarda yaptığınız manipülasyonlarla bir parça yükseltebilirsiniz ama girişimcinin fabrikasını, üretim tesisini, ihracat bağlantısını bozamazsınız. Türkiye, kendisiyle uğraşanlarla her seferinde heveslerini kursaklarında bırakarak adeta dalga geçiyor. Tabii bunların anlayamadıkları bir şey var, o da Türk milletinin, tarihi boyunca hep böyle krizlerle saldırılarla uğraştığıdır. Kardelen çiçeği gibi en zor şartlarda boy veren bir iş dünyamız olduğu sürece Allah’ın izniyle bu ülke ayaklarına vurulmaya çalışılan hiçbir prangaya izin vermez.