23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Ekonomik misilleme itirafı

Washington Post, kabinde elektronik cihaz yasağının sebebinin terör olmadığını yazdı. Gazete THY’nin de aralarında olduğu havayolu şirketlerine getirilen yasağa dikkat çekerek “Bu havayolları, aylardır Başkan Trump’ın misilleme yapabileceğinden sessizce endişeleniyordu. Bu, o misilleme olabilir” diye yazdı.

24 Mart 2017 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ekonomik misilleme itirafı

Amerikan Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin de aralarında olduğu 8 ülkedeki 10 kentten yapılacak direkt uçuşlara yönelik elektronik cihaz yasağının gerçek nedeninin güvenlik değil, ekonomik misilleme olduğunu yazdı. Henry Farrell ve Abraham Newman imzalı haberde, Amerikan havayolu şirketlerinin Emirates, Etihad ve Katar havayollarını uzun zamandır aldıkları yüklü kamu desteği gerekçesiyle eleştirdikleri hatırlatıldı.

MÜŞTERİ KAYBI OLACAK 

“Bu havayolları, aylardır Başkan Trump’ın misilleme yapabileceğinden sessizce endişeleniyordu. Bu, o misilleme olabilir” ifadelerine yer verilen haberde, yasaktan etkilenen şirketlerin müşteri kaybedebileceği ileri sürüldü. Özellikle uçakta çalışmayı seven birinci sınıf müşterilerin, yasak nedeniyle Amerikan havayolu şirketlerini tercih edebileceğini belirten Washington Post, ayrıca, transit geçiş merkezi niteliğindeki havaalanların da ziyaretçi kaybına uğrayabileceğine işaret etti. 

LONDRA YASAĞI BAŞLADI 

Uzmanlar Washington Post’un belirttiği transit geçiş merkezleri arasında İstanbul’u da sayıyor. Uzmanlar Atatürk Havalimanı’nın son yıllarda özellikle okyanus aşırı uçuşlarda transit yolcu bakımından adeta bir üs gibi çalıştığını belirterek, yasağın Avrupa’daki havaalanlarına yarayacağına dikkat çekiyorlar. Uzmanlara göre Avrupa’da lider olan THY ise olumsuz etkilenecek. Önce ABD ardından da İngiltere cep telefonlarından daha büyük olan dizüstü bilgisayar, tablet, DVD oynatıcısı, elektronik oyunlar veya elektronik kitap okuyucularına kabinde taşıma yasağı getirmişti. Yasak British Airways’in Atatürk Havalimanı’ndan Londra’ya yapacağı tarifeli seferde dün uygulanmaya başlarken ABD’nin yasağı ise bugün başlayacak.

Yasağa karşı uluslararası girişim

Elektronik cihazlara kabin yasağını iptal ettirmek için girişimler sürerken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan “Kararı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) taşıyacağız” dedi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Sivas’ta Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi (TÜDEMSAŞ) fabrikasında gerçekleştirilen ‘Yeni Nesil Milli Yük Vagonu’nun tanıtım törenine katılan Arslan bir soru üzerine “Dışişleri Bakanı’mız zaten ABD’de. Bakanımızla da koordine halindeyiz. Diplomatik seviyede bakanımız ve ekibiyle birilikte çalışıyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kendi muhataplarıyla teknik olarak çalışıyorlar. Açıkçası kimsenin şunu demeye hakkı da yok, lüksü de yok. ‘Efendim Türkiye’de şu eksik’ Hayır, Türkiye’de hiçbir eksik yok. ICAO kuralları gereği yapılması gerekenlerin üzerinde şeyleri yapıyoruz. İşte o zamanda haklı olarak insanların aklına başka şeyler veya bir arka plan geliyor. Umuyoruz ve diliyoruz ki bu işin başka amaçlarla düşünülen bir arka planı yoktur” dedi.