25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

‘Ekonominizin gücünü azımsadık’

Türkiye 3. çeyrekte yakaladığı yüzde 11.1’lik büyüme rakamı ile dünya lideri oldu. Uluslararası piyasa uzmanları bu başarıya şaşırdıklarını belirterek, “Yüzde 7 bekliyorduk. Türkiye ekonomisinin gücünü azımsadık” dedi.

14 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
‘Ekonominizin gücünü azımsadık’

Son açıklanan 3. çeyrek büyüme verisi ile ‘Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi’ unvanını alan Türkiye, yabancıları şaşırtıyor. Dünyaca ünlü uluslararası piyasa uzmanları Türkiye’nin bu yılın üçüncü çeyreğindeki güçlü ekonomik büyüme performansının ardından tahminlerini yukarı yönlü revize etmek zorunda kalıyor. Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, “Bu yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye’nin kaydettiği ekonomik büyüme oldukça dikkate değer seviyede ve beklentilerin üzerinde. Bu veriler yılın tamamı için ekonomik büyüme projeksiyonlarının yüzde 6.5-7.0 seviyesine yükselmesine neden oldu” ifadelerini kullandı. 

‘YÜZDE 7 BEKLİYORDUK’

Türkiye’nin büyüme tahminlerinde birçok analistin yanıldığını vurgulayan Ash, “Türkiye geçen yılki tahminler dikkate alındığında bu yıl önemli bir büyüme gösterdi. O zaman analistlerin çoğunun bu yıla ilişkin büyüme tahmini şimdikinin yarısı kadardı” dedi.TD  Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio ise “Büyüme verileri açık bir şekilde güçlü ve şaşırtıcı bir şekilde yukarı yönlü. Birkaç ay boyunca biz büyüme verisinin yüzde 7’ye doğru gerçekleşebileceği yönündeki görüşümüzü koruduk. Fakat son veriler tahminimizin yaklaşık 4 puan üzerinde. Bu da Türkiye ekonomisinin gücünü azımsadığımız anlamına geliyor” dedi. Türkiye’nin üçüncü çeyrekteki güçlü ekonomik büyüme performansında baz etkisinin de görüldüğünün altını çizen Maggio, “Ekonominin gücünün tam olarak ne kadar arttığını son çeyrekte göreceğiz” dedi.

Türk şirketlerinin likiditesi çok güçlü

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk şirketlerinin sağlıklı bilanço ve güçlü likiditeye sahip olduğu değerlendirmesinde bulundu. Açıklamada, ihracat odaklı imalat yapan Türk şirketlerinin Avrupa’da ekonomik büyümenin artmasıyla birlikte yeni ihracat fırsatları arayışında olacağı açıkladı. Moody’s Kıdemli Analisti Rehan Akbar, “Petrol fiyatlarının artışının mali açığı azaltması, kamu harcamalarının devam etmesi Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi’nde faaliyet gösteren şirketlerin önümüzdeki 12 ay boyunca durağan görünümlerini güçlendiriyor” dedi.