24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Ekvador’a bile Türk döneri gönderiyor

Bereket Döner, dünyanın en büyük döner fabrikasında ürettiği ürünlerini Avrupa, Ortadoğu ve hatta Afrika’ya ihraç ediyor. 100’e yakın şubesi bulunan marka, 700 kişiye istihdam sağlıyor. İstihdam seferberliği kapsamında ise 500 kişiyi daha işe alacak.

KAAN ZENGİNLİ27 Şubat 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Ekvador’a bile Türk döneri gönderiyor

Türkiye’nin en eski döner markası Bereket Döner, Afganistan’dan Ekvador’a kadar Türk döneri gönderiyor. Markanın CEO’su Muhammet Nezif Emek ile röportajımıza başladığımızda ‘Biz Türk dönerinin dünyadaki öncüsü ve savunucusu olacağız’ dedi. Bu hedefle yola çıkan marka Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’ya ihracat yapıyor. Bereket Döner’in kuruluşunu, kilometre taşlarını, yeni yatırımlarını, hedeflerini ve döner sektörünü Muhammet Nezif Emek ile konuştuk. Sektör ile ilgili söylediği ilginç detaylar dikkatimi çekti. Taze olduğu için bize sağlıklı gelen dönerlerin çoğunun insan hayatını tehdit ettiğini öğrendik. Sektörde 30 bin dönercinin yüzde 70’inin ise bu tür sağlıksız ürünlerin satışını yaptığını belirten Emek “Biz hastane ortamı kadar steril bir fabrikada üretim yapıyoruz” diyor...

Bereket Döner’in kuruluşundan başlayalım isterseniz, temelleri ne zaman ve nasıl atıldı?

Bereket Döner’in temelleri 1988 yılında, Yönetim Kurulu Başkanımız Hayrettin Taşkıran tarafından atılıyor. Sıfır sermaye ile başlayan serüvende patlama noktası, 1.050 kiloluk dev bir döneri şişe takarak satmaya başlaması ile oluyor. Bugüne kadar yapılan en büyük döner olarak tarihe geçiyor. 

Üretim nerede yapılıyor?

1997 yılında fabrika kuruluyor, çok kısa süre içerisinde bu fabrikada yetmez duruma geliyor. Bu yetişmeme nedeniyle de artık yeni bir fabrika kurulma kararı alınıyor ve 2007 yılında hali hazırda bulunduğumuz Hadımköy fabrikamız kuruluyor. Bu fabrika 6 bin 500 metrekare kapalı alanlı. Tek vardiya  30 ton üretebilme kapasitemiz vardı. 2007’de kurulan 6 bin 500 metrekarelik 30 ton tek vardiya kapasiteli fabrikamız artık 2013’te sıkışmaya başladı. Fabrikanın kapasitesini arttırdık yeni 3 kat ilavesiyle fabrikamızı 12 bin 500 metrekareye çıkardık ve burada artık tek vardiyada 100 ton döner üretecek bir kapasiteyle üretimine devam ediyor. Günlük üretimde 36-37 tonları geçtik. Bu yılı  günlük 50 ton üretim ile kapatmak istiyoruz. O fabrikada her gün 100 ton döner üreterek dünyanın en büyük döner fabrikası olmaya çalışıyoruz. Şimdi ilk üçteyiz. 

Sektördeki yeriniz nedir? Kaç şubeniz var?

Bereket Döner olarak, üretim, ihracat, tedarik, franchise ve satış alanlarında yer alıyoruz. Bu potansiyelde sektörde bizim kadar büyük bir firma yok diyebiliriz. Şu an 97 civarında şubemiz var. Bunu her yıl büyütmeyi hedefliyoruz. Sözleşmesi imzalanmış, yani kesinleşmiş 20 şube açılışımız daha olacak. Yılsonuna kadar 150 şube sayısına ulaşmayı planlıyoruz.  Bunların tamamı franchise.

Sektörde attığınız yeniliklerden bahsedin lütfen, neler yapıyorsunuz? 

Yeni iş modelleri geliştiriyoruz. Mesele ‘Bereket Durağı’ diye bir projemiz var. Kioks gibi düşünün. Mobil... Tekerlekli arabanızın arkasında taşıyacağınız bir kiosk. 10 hazır müşterimiz bizim denemelerimizi bitirip üretime geçmemizi bekliyor. Bu işin çok büyüyeceğine inanıyoruz.  Burada döner şişi yok. Hazır pişmiş döneri ısıtıp servis ediyoruz. Yatırım maliyetleri de çok düşük, diyelim bulunduğunuz konumda tutmadı, taşıma şansınız var. Çok küçük metrekarelere sahip bu duraklar

Bu Bereket Durakları ile her yerde satış mümkün mü?

Halka açık alanlarda kullanımı mümkün olan bir iş değil. çünkü devletimiz Türkiye’de mobil satışı henüz onaylamıyor. Amerika’da sokaklarda kahve arabalarını sandviççiler gibi bir durum yok bizde. AVM’lere koyabilirsiniz ya da benzin istasyonları, üniversite kampusları, spor ve eğlence merkezleri bu kiosklar için uygun. Bu sektör ilk. 

Başka yatırım planlarınız var mı?

Bir diğer projemiz ise Bereket Döner Ekspress. Bunlarda 20 ila 60 metrekare alanlarda kurulan şubeler olacak. Mobil değil tabi ki... Ekspres’lerde döner dışında, taze sıkılmış meyve suyu, ıslak hamburger gibi menü farklılıklar var, aslında fast food olacak. Ama içinde çok fazla tabaklı ürün  değil de daha çok sandviç olacak yine tabaklı ürünlerimizde olacak. Daha çok trafik olan ve halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde açılıyor. Ayrıca caddelerde ve AVM’lerde gördüğümüz klasik Bereket Döner restoranlarımız var. Şimdi de alakart işine gireceğiz. Bu daha lüks ve üst kademe restoran zincirleri olacak. 

Bereket Döner Alakart’ı açar mısınız ne farkı var diğer şubelerden?

Lüks bir döner restoranı düşünün, konsepte içinde 4-5 döner batonunun kesildiği 600 metrekare, 1000 metrekare yerler olan sayısı da çok olmayan bir konsept. Şu an bir kaç şube açmak üzere çalışmalara başladık. 

Fabrikada üretilen döneri insanların tüketim alışkanlığı nasıl? Fabrikalarda kesip paketleyip marketlerde satıyorsunuz...

Hayrettin Bey ile bu işe girerken, herkes ‘yapma etme, batarsın...’ insanlar dükkanda takılmayan döneri yer mi’ ‘fabrikada döner mi olur’ dediler. Şimdi insanlar fabrikada endüstriyel hijyen şartlarıyla oluşmuş döneri tercih ediyor. Neden, çünkü döner zaten sıcak. Diziyorsunuz ısınıyor, ateşi veriyorsunuz merkezde bakteri ürüyor dolayısıyla dükkanda takılan döner zaten sağlıksız. 

Sizin üretim nasıl? 

Fabrikada ameliyathane hijyeniyle ve kişisel hijyen kurallarıyla, etin reçetesiyle soğuk bir şekilde diziyoruz. Sonra -40 hızlı şoka koyup şubelerimize gönderiyoruz. Onlar da alıp -18 derecede muhafaza ediyorlar. Bakteri üreme şansı sıfırında altında...   

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNE 500 KİŞİ İLE KATKI

Cironuz nedir? Hedef ne olacak? İstihdam oranı ne kadar?

2016 yılında 150 milyon net satışla kapattık. Yaklaşık 180 190 milyon brüt satış. Bu yıl bütçemiz 200 milyon civarında. Bereket Döner olarak son 3 yılda 200 doğrudan 500 franchise olmak üzere toplam 700 yeni istihdam sağladı. Bu yıl ‘İstihdam Seferberliği’nin de rüzgarıyla 500 kişiyi daha işe alacağız.

Siz şimdi diğer dönercilere sağlıksız döner mi satıyor diyorsunuz?

Çoğu dönerci endüstriyele döndüler. Biz her gün 2 bin restorana döner dağıtıyoruz. Bizim karşımızdaki birçok marka zaten döneri endüstriyel markalardan alıyor. Bu zaten artık olmazsa olmaz. Mevzuatımızda da böyle. Bütün gün ocakta bekleyen dönerlerden taze olanları hi ç kimseye tavsiye etmiyorum. Bunları hiçbir endişe duymadan çok net söylüyorum. Tavuk döner öldürebilir bile... Çünkü tavuk dönerden salmonella bakterisinin öldürücülüğü var. Tavuk dönerin şakası yok. Mesela sadece tavuk döner değil tavuk eti bile restoranlarda kalınca ertesi gün yemek yapılmaz. 

Peki bu bahsettiğiniz taze döner, yani sağlıksız olandan satış yapanlar, sektörün ne kadarını oluşturuyor?

Sektörde 30 binden fazla dönerci var. Maalesef bunların yüzde 70’i taze döner satıyor.