26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Eline çantayı alan emlakçı olamayacak

Türkiye genelinde vergi vermeden ve eğitimsiz olarak çalışan emklakçıların sektörde yarattığı köpüğe hükümet el koyuyor.

16 Nisan 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Eline çantayı alan emlakçı olamayacak

Yüzde 6 komisyon için konut ve iş yerlerinin fiyatlarını piyasadan fazla yükselten ve sadece İstanbul’da 90 bin adet bulunan sahte emlakçılarla mücadele edileceğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, emlak piyasasına yönelik yapılacak düzenlemenin hazır olduğunu belirtti. CNN Türk’te konuşan Tüfenkci, “Bu ay içerisinde bir çalıştay yapacağız. Tüm tarafları bir araya toplayıp, son şeklini vereceğiz. Ve yönetmeliği Başbakanlığa göndereceğiz” diye konuştu.

Şu anda ikinci el emlak piyasasında bir yasal düzenleme sorunu bulunduğunu dile getiren Tüfenkci, amacın bu noktayı düzeltmek olduğunu ifade etti. Yönetmelikle ilgili görüşlerin daha önce alındığını belirttii.

DÜZENLEME YAPILACAK

Yapılacak düzenlemenin ikinci el emlak piyasasında yaşanan sıkıntıları ortadan kaldıracağını ifade eden Bakan Tüfenkci, “Her önüne gelen emlakçılık yapmasın, eline çanta alan ‘ben emlakçıyım’ diye piyasada dolaşamasın diye bu düzenlemeyi yapıyoruz” diye konuştu. Düzenlemeyle birlikte emlakçıların yeterliliklerinin denetleneceğini ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “İşletmelerin fiziki alanlarına ilişkin standartlar getirilecek. Emlakçı komisyon oranlarını belirlenecek ve ekspertiz raporlarının alınması noktasında düzenlemeler yapılacak” dedi. 

FARKLI FİYATLA VURGUN SİSTEMİ

Emlakçıların daha fazla komisyon almak için evlerin fiyatlarını şişirmelerine ilişkin emlaktaki köpüğü STAR gündeme taşımıştı. Aynı binada, aynı metrekaredeki iki evler için arada 400 bin TL’ye varan farklarla internete ilan veren emlakçılar, evin değerini piyasadan çok daha yüksek göstererek tavandan satış yapılmasını sağlıyor, böylece daha çok komisyon alıyor.