26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Emeklilikte yaşa takılanlara EYT GSS müjdesi

Emeklilikte yaşa takılanlar 2017 yılında EYT yasasının çıkması için bekleyişlerini sürdürüyor. Erken emeklilikte yaşa takılan binlerce vatandaş Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından gelecek bir haber için İnternette araştırmalarını sürdürüyor. Emeklilikte yaşa takılanlar müjdeli bir haber gelmesini bekliyor. Bakan Mehmet Müezzinoğlu emeklilikte yaşa takılanlara GSS müjdesi verdi. Ayrıntılar haberimizde. EYT son durum nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar için yasa 2017'de çıkacak mı? İşte konuyla ilgili merak edilenler ve son gelişmeler.

17 Nisan 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Emeklilikte yaşa takılanlara EYT GSS müjdesi
Erken emeklilikte yaşa takılan binlerce vatandaş Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından bu konuda bir çalışma var mı? Emeklilikte yaşa takılanlar için yasa çıkacak mı? sorularının cevabını merakla bekliyor. 16 Nisan'da yapılacak referandum öncesi emeklilikte yaşa takılanların gözü kulağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılacak açıklamaya çevrildi. Şimdilik konuyla ilgili herhangi bir açıklama yok. En son Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptığı açıklamayla prim borcunu yapılandıran ve ödeyemeyen vatandaşlar için ikinci bir şans verildiğini açıklamıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da son yaptığı açıklamada emeklilikte yaşa takılanların sağlık hizmetinden yararlanmalarının sağlanacağını söyledi. İşte o açıklama...
 
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR DA 53 LİRA ÖDEYEREK SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANACAK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Habertürk TV'de konuk olduğu bir programda emeklilikte yaşa takılanların GSS primi ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanabileceğini söyledi.
 
Bakan Müezzinoğlu, "Balkanlardan ve geniş coğrafyadan gelip Türk vatandaşı olup, birinci dereceden yakınları olanların yakınları Türk vatandaşı değilse bile bu 53 liralık ücreti GSS primini ödeyerek onlar da bu kapsam içine girecekler. Sistem sağlıklı olsun diye, hem emeklilik gününü hem de senesini beklemek zorunda, emekliliği bekleyen, yaşa takılanlarla ilgili, sağlık sigortası bedeli ödemedikleri için faydalanamıyorlardı. Şimdi onlar da 53 lira ödeyerek emekli olma gününe kadar GSS kapsamından yararlanabilirler. 1 hafta 10 gün içinde meclisten geçeceğini düşünüyoruz." dedi.
 

EYT SON HABERLER İÇİN TIKLAYIN...

 
MALİYE BAKANI AĞBAL YENİDEN YAPILANDIRMAYLA İLGİLİ ŞUNLARI SÖYLEMİŞTİ
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında geçtiğimiz Kasım ve Aralık aylarında vergi ve SGK prim ödemelerini yapamayan ve haklarını kaybedenlere ikinci bir şans getirdiklerini belirtmiş, haklarını kaybedenlerin, ödemelerini Mayıs ayı sonuna kadar yapabileceğini bildirmişti.
 
Bazı vatandaşların geçen Kasım ve Aralık aylarında ödenecek tutarları farklı nedenlerle ödeyemediklerini belirten Ağbal, şunları kaydetti:
 
"Bu sürelerin uzatılması için vatandaşlarımızdan yoğun talep aldık. Hükümet olarak yaptığımız değerlendirmede, böyle bir uzatmanın uygun olacağı kanaatine vardık. Yeniden yapılandırma kapsamında Kasım ve Aralık aylarında vergi ve SGK prim ödemelerini yapamayan ve haklarını kaybeden vatandaşlarımıza ikinci bir şans getiriyoruz. Haklarını kaybedenler, ödemelerini Mayıs ayı sonuna kadar yapabilecek.
 
Taksitlerini düzenli ödeyen vatandaşlarımızın da vergi bakımından Ocak ve Mart ayında, sigorta primleri bakımından ise Şubat ve Nisan aylarında ödeyecekleri taksitler dahil olmak üzere tüm taksitlerin ödeme sürelerini faizsiz olarak uzattık. Bundan sonraki yeniden yapılandırmanın tüm taksitlerini 4'er ay uzattık. Hükümet olarak her zaman vatandaşlarımızdan gelen talepleri dikkate aldık. Yani Ocak ayında yapılması gereken ödemeler Mayıs ayında, Şubat ayında yapılması gerekenler Haziranda ve izleyen her taksit bu şekilde 4 ay ötelenerek ödenebilecek. Böylece içinde bulunduğumuz süreçte vatandaşlarımıza yeni bir imkan sağladık."
 
PEŞİN ÖDEMEYİ SEÇENLERE DE YENİ İMKAN
Maliye Bakanı Ağbal, kanundan yararlanmak için peşin ödeme tercihinde bulunanlardan ödemelerini yapamayanların dilemeleri halinde Mayıs sonuna kadar peşin ödeme indiriminden yararlanarak ödemelerini yapabileceğini kaydetti.
 
Peşin ödemeye imkanı elvermeyenlerin taksitli ödemeye geçebileceğini anlatan Ağbal, "Daha önce peşin ödemelerini Aralık ayında gecikme zammı ile yapan vatandaşlarımıza da peşin ödeme indirimi uygulayacağız ve fazla ödedikleri tutarı iade edeceğiz." diye konuştu.
 

2017'DE EYT MÜJDESİ GELİR Mİ?
Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti. SSK’lı da 8 Eylül 1999’a kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi. 8 Eylül 1999’dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur’lular için de emeklilikte benzer şekilde yaş şartı konuldu. Vatandaşlar ise en çok yeni yılla birlikte 2017'de erken emeklilik konusunda müjdeli bir haber bekliyor. Şimdilik konuyla ilgili bir açıklama yok.
 
ERKEN EMEKLİLİK İÇİN 5 FORMÜL
Tüm çalışanların hayali emekli olmak. Ülkemizde çeşitli durumlarda erken emeklilik imkanı sunuluyor. İşte erken emekliğin formülleri:
Bazı meslekler için erken emeklilik imkanı sunuluyor. 'Yıpranma', 'Fiili Hizmet Süresi Zammı' denilen bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek erken emekliliğin yolunu açıyor. Yani 12 ay çalışmış kişi 15 ay çalışmış sayılıp, işe girişi 3 ay geri çekiliyor.
 
Erkeklerde erken emekliliğin yolu askerlik borçlanmasından geçiyor. Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, borçlanma ile hem prim şartını azaltıyor hem de 1-2 yıl kazanabiliyor. Yaşı erkene çekmek için askerliği işe girmeden önce yapmış olmak gerekiyor. İşe girilen tarih borçlanma süresini belirliyor.
 
Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik, eksik primlerin tamamlanması ile oluyor. Yıl ve yaş şartını tamamlamış bir annenin eğer primi eksikse bunları tamamlamak için beklemesi gerekmiyor. 3 çocuğa kadar borçlanma yaparak, 6 yıl kazanılabiliyor. Evlat edinen annelerin de doğum borçlanması hakkı bulunuyor. Ancak evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması koşulu bulunuyor.
 
15 yıl sigortalılık süresi, 3 bin 600 prim günü olanlar, emekli olabiliyor. Bu formülle emeklilik için öncelikle 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak ve yaş şartını tamamlamak gerekiyor.
 
Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıların, 2008'den sonra prim ödeme gün sayılarının 4'te 1'i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler yaştan düşüyor.