19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Emlak sektörü darbe girişimini rekor satışla sildi

15 Temmuz darbe girişimini Türkiye ekonomisini çökertmek için yapan hainlere karşı, konut sektörü hızla toparlandı. 240 aya varan 0.70 faiz oranlı kampanyalarla 5.9 milyar TL rekor satış gerçekleşti.

17 Temmuz 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Emlak sektörü darbe girişimini rekor satışla sildi

Türkiye'nin yaşadığı en kanlı darbe girişimi olan 15 Temmuz’un üzerinden 1 yıl geçti. Bu süreçte en hızlı toparlanmasını bilen sektörlerden biri de emlak oldu. Darbe girişiminin yaşandığı Temmuz 2016’da  satışlar bir önceki yılın ayın ayına göre yüzde 15.8 düşerken hızla hareket eden sektör kampanyalarla piyasaları hareketlendirmeyi başardı. Önce Emlak Konut GYO ardından da GYODER ile KONUTDER indirim kampanyaları başlattı. Bunun sonucunda da 2015 yılında 1 milyon 289 bin adetlik satışla tarihi rekor kıran Türkiye konut satışları, 2016’da 1 milyon 300 bin adedin üzerine çıkarak rekorunu yeniledi. Kırılan rekorda sektöre dönük hükümetin KDV ile ÖTV indirimi ve yabancıya satışla ilgili yasal düzenlemeler etkili oldu. Sektörü tetikleyen bir diğer etken ise faiz indirimleriydi. Konut satışları bu yıl ise tüm aylarda önceki yılın aynı aylarına göre artış kaydederek sektörü memnun etti.

DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKTIK

15 Temmuz’un milli birlik ve beraberliğin zaferi olduğunu ifade eden GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin “15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı gösterilen güçlü direnişi, Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak andık. Halkımız, hükümet ve muhalefet partileri ile birlikte sivil toplum örgütlerinden, medyasına, askerinden polisine kadar toplumun tüm kesimleri demokrasiye sahip çıktı” dedi. 

5.9 MİLYAR TL CİRO

Gayrimenkul sektörünün 15 Temmuz’un ardından atağa kalktığını ifade eden Yetgin şöyle konuştu: “GYODER olarak, sektöre ve ekonomik büyümeye destek olmak amacıyla hayata geçirdiğimiz ‘Gayrimenkulde Güç Birliği Daha Güçlü Türkiye’ kampanyası, 2016 yılının satış grafiğinde çok etkili oldu. Kampanya kapsamında 3 bine yakın konut ve yaklaşık 400 ofis satışı ile sektörde 2.6 milyar TL ciro elde edildi. ‘Güç Birliği’nin ikinci adımı olarak ‘20 yıl vade ve düşük faizli konut kredisi’ kampanyasını hayata geçirdik. Bu kampanya ile GYODER üyesi 41 firmanın 109 projesinde, toplam 3 bin 400 konut ve 185 ofis satıldı, yaklaşık 3.3 milyar TL’lik ciro elde edildi. Sağlanan bu birliktelik ve kısa sürede aldığımız rekor sonuçlar, ülke ve sektör tarihimize geçecek niteliktedir.”

VERGİ VE FAİZ DÜZENLEMELERİ SEKTÖRÜ CANLANDIRDI

Faiz indiriminin sektörü canlandırdığını belirten Okkalar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka, “Ev alacaklar için peşinatın yüzde 20’den yüzde 5’e çekilmesi ve Türkiye’de ilk kez 240 ay vadeli konut satışı yapılması sektöre canlılık kazandırdı. Gerek tapu masrafları gerekse damga vergilerindeki iyileştirmeler de ekonomiye can kattı. Sayın Cumhurbaşkanımızın ısrarlı tutumuyla faiz oranlarının da geriye çekilmesi özellikle konut sektörünü canlandırdı” dedi.

DARBEYE RAĞMEN KONUT SATIŞINDA REKOR KIRILDI

- Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal: Türk halkı, 15 Temmuz’la istikrarı, refahı ve barışına kastedenlere en güzel cevabı sokakta gösterdiği direnişle verirken, ekonomik alanda yürütülen kuşatma da darbe girişiminden hemen sonra başlatılan seferberliklerle aşıldı. Alınan tedbirler ve yapılan kampanyalarla konut satışları geçen yıl tüm zamanların rekorunu kırarak 1.3 milyon satışa ulaştı. Gayrimenkulde darbelere rağmen vites büyüten Türkiye’nin bu yıl 1.5 milyonluk satış ile yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz.

TAPU HARCI VE ÖTV İNDİRİMİ CANLILIK GETİRDİ

- APG İnşaat Yatırım İcra Kurulu Başkanı Murat Kalsın: Hain darbe girişiminin üzerinden geçen bir yılda Türkiye, hükümetin aldığı yerinde önlemlerle yaşanabilecek krizleri yaşanmadan atlattı. Başta gayrimenkul sektörünün başlattığı kampanya seferberliği ile ekonomik şoklar da önlendi. Cumhurbaşkanı’nın çağrısıyla bankaların faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmesi, Tapu harcı, KDV ve ÖTV indirimleri de geçen yıl başta konut sektöründe olmak üzere rekor satışları beraberinde getirdi. Bu rekorlar aziz Türk milletinin nasıl yek vücut olabildiğinin en güzel örneği.

KAHRAMANLAR TARİH BOYUNCA ANLATILACAKTIR

-Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün: Bu hain kalkışma siyasi liderlerimizin ve halkımızın sağlam duruşu ve millî iradeye inancıyla sonuçsuz bırakıldı. Ülkenin bütünlüğü ve refahı için tek yumruk olmayı başarabilen tüm vatandaşlarımızı ve bu uğurda korkusuzca meydanlara çıkan, kendisini tankların önüne atan, uçaklar kalkamasın diye tarlasını yakan, darbeciler geçemesin diye özel aracını yola bırakan ve bu milletin parlak geleceğine gölge düşürmek isteyenlere büyük bir kahramanlıkla karşı koyan herkesi tarih boyunca bu millet anacaktır.

15 TEMMUZ’UN ETKİLERİ BERTARAF EDİLDİ

- Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur:   Dünyanın neresinde olursa olsun atlatılması yıllar sürecek bir darbe girişimi Türkiye’de milletin birliği, devletin gücü, hükümetin ve Cumhurbaşkanımızın kararlılığıyla kısa sürede atlatıldı. Bunu birlik ve beraberlikle gerçekleştirdik. Burası Türkiye, burası bizim evimiz. Darbe girişimi sonrası, başta ekonomik alanda olmak üzere alınan önlemlerle 15 Temmuz’un etkileri büyük ölçüde bertaraf edildi. Birlik beraberlikle Türkiye’nin kat edemeyeceği yol yok. Şimdi bu kararlılıkla geleceğe, hayallerimize daha da sarılma vakti.

TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE GÜVENİMİZ TAM

-DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya:  Ülkemiz 15 Temmuz’da yaşanan menfur darbe girişimiyle büyük bir demokrasi sınavı verdi. Halkımızın iradesi ve siyasi liderlerimizin sağlam duruşu ile bertaraf edilen bu hain kalkışma sonrasında da ülkemiz birlik ve beraberlik ruhunu göstermeye devam etti. DKY İnşaat olarak ülkemiz için elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız ve ülke geleceğine güvenimiz tam. 

HEDEF EKONOMİDE KAOS ORTAMI OLUŞTURMAKTI

-Ceylan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ceylan: 15 Temmuz hain kalkışmasının hedeflerinden biri de ülkemizin ekonomik dengelerini bozarak güvensizlik ve kaos ortamı yaratmaktı. Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü de dolaylı olarak bu hain saldırıdan etkilenmiş olacaktı, ama olmadı beceremediler. Halkımızın, kahraman şehitlerimizin ve gazilerimizin 15 Temmuz’da gösterdiği üstün gayret ülkemizi değil, gelecek nesillerimizi de kurtardı. 

YATIRIMLARA  ARALIKSIZDEVAM EDECEĞİZ

- Lens Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Mert Kutlu:  Geçen bir senede ülkemiz birlik ve beraberlik şuuru içerisinde milletimizin neler başarabileceğini dosta ve düşmana gösterdik. Tankla, topla başaramadıklarını hain planlarla ekonomimize darbe vurarak başarmak istediler. Borsamız rekorlarını tazelerken, ülkemize olan yatırımlarında arttığını görüyoruz. Ülkemizin geleceği ve Türkiye için yatırımlarımıza devam edeceğiz.

400 YABANCI PARTNERE DEMOKRASİ MEKTUBU

- Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan: İMSAD olarak, 400’den fazla yabancı partnerimiz ve sektör kuruluşuna, Türkiye’nin demokrasiye bağlılığı, ekonominin ve sektörümüzün gücünü anlatan bilgilendirme mektupları gönderdik. Huzuru ve barış ortamının yeniden tesisi için üzerimize düşen görevi güçlü şekilde ileriye götüreceğiz.

TÜRKİYE EKONOMİSİ  ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLACAK

-Türkiye Müteahhitler Birliği: 15 Temmuz’daki darbe girişimi sadece demokrasiye karşı değil, ekonomik büyüme ve kalkınma hedeflerine, iç ve dış dengelere ve Türkiye ekonomisinin uluslararası yatırım çekme potansiyeline de kast etmiştir. Önümüzdeki dönemde, Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülebilirliği yeniden güçlendirecek, yatırım ortamını iyileştirecek, yabancı yatırım potansiyeline ivme kazandıracak bütüncül yeni bir hikaye önem taşımaktadır.