20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

En büyük yatırımcı ‘cazibe’ye gidiyor

Bu yıl gerçekleştireceği toplam 6.6 milyar liralık yatırım programıyla Türkiye’nin en büyük yatırımcısı olan Akfen Holding’in Başkanı Hamdi Akın, Güneydoğu’da sanayi yatırımı planlıyor.

YENER YALÇIN27 Mart 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
En büyük yatırımcı ‘cazibe’ye gidiyor

Türkiye’nin önde gelen altyapı yatırım holdinglerinden Akfen; havalimanı, enerji, liman ve gayrimenkulden sonra, sanayi yatırımına soyunuyor. Son olarak Isparta Şehir Hastanesi’ni hayata geçiren Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 23 ili dahil ettiği Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yatırım yapmak istediğini söyledi. Hafta içinde Isparta Şehir Hastanesi’nin resmi açılışı öncesinde bir grup basın mensubu ile bir araya gelen Hamdi Akın, Akfen Holding’in yeni yatım planlarından söz etti. 

DOĞU’DA YATIRIM CAZİP

Akın 2018 yılına kadar 6.6 milyar liralık yatırımla, Türkiye’nin en büyük yatırımcısı olduklarını belirterek, “Hükümetin verdiği desteklerle doğu bölgeleri yatırım için cazip hale geldi” dedi. Akfen’in 1976’daki kuruluşundan önce Ankara’da kalorifer kazanı imalatçısı olarak iş hayatına atılan Akın, sanayici yatırımını yapılacağı il konusunda net bir isim veremeyeceğini söyledi. Akın “Ama mutlaka Güneydoğu’da bu yatırımı yapmak istiyorum. Uygun şartların oluşmasını bekliyoruz” dedi. Akın “İlk işim kalorifer kazanı üretmekti, belki de yine benzer bir iş yaparım; neden olmasın” yanıtı verdi. Hükümetin Doğu ve Batı arasındakı gelişmişlik farkını azaltmak ve bölgede işsizliğe darbe vurmak amacıyla başlattığı Cazibe Merkezleri Programı iş dünyasından büyük ilgi görüyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI 25 YIL KİRACI OLACAK

Akfen Holding inşa ettiği Isparta Şehir Hastanesi’nde 25 yıl boyunca Sağlık Bakanlığı’nın ev sahibi olacak. Akın, 1.1 milyar liralık yatırımla hayata geçen Isparta Şehir Hastanesi sonrasında Eskişehir’de 1 milyar 750 milyon, Tekirdağ’da da 1 milyar liralık yatırıma imza atacak. Üç hastanede de Sağlık Bakanlığı 25 yıl kiracı olarak bulunacak. Bu süre bittiğinde ise tabiri caizse Akın, ‘ceketini alıp’ çıkacak. Hastaneler tamamen Sağlık Bakanlığı’na geçecek. Şehir hastanelerinde şartnameler gereği Hazine, müteahhit firmalara kira garantisi veriyor.  Bu sistem nedeniyle şehir hastaneleri projelerinde kur riski bulunmuyor. Böyle olunca bundan sonraki şehir hastaneleri ihaleleri de pekçok şirket gibi Akfen’in de takibinde Akın “Hastane ihalelerine ilgimiz devam edecek. Belki 2-3 milyar liralık bir yatırım daha olabilir” diyor.

Hastanelere yabancılar da ilgi gösterir

Hasta sayısındaki artışta Türkiye’nin Avrupa’da bir numara olduğunu söyleyen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şehir hastanelerinde yatırımın geri dönüşünün yaklaşık 20 yılı bulacağını dile getirdi. Devlet açısından da bu işin kârlı olduğunu vurgulayan Akın “Devlet peşin para yatırmıyor ve kiralayarak yüksek standarttaki bu yapıların sahibi oluyor. Biliyorsunuz eski devlet hastaneleri, yeni yapılan şehir hastaneleri çatısı altında toplanıyor. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ildeki eski hastanelerin arazileri çok değerli. Devlet oralardan bir rant elde edebilecek. Yine hasta sayısındaki artış da gelirlerini yükseltiyor” dedi. Akın bundan sonra yapılacak şehir hastaneleri ihalelerine yabancıların da ilgi göstereceğini söyledi.